Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της «Όμικρον» στη Βρετανία

Estimated read time 1 min read

AP Photo/Frank Augstein, FILE

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, επιβεβαίωσε ότι έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στη χώρα δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής του κορονοϊού. Ύποπτα περιστατικά εξετάζουν η Γερμανία και η Τσεχία.

Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό Υγείας, πρόκειται για τις δύο πρώτες περιπτώσεις μόλυνσης με το στέλεχος B.1.1.529, που έχει χαρακτηριστεί «το πιο ανησυχητικό μέχρι τώρα», λόγω των μεταλλάξεων που φέρει (50, εκ των οποίων οι 32 στην πρωτεΐνη ακίδα που το βοηθά να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα).

Ο Σατζίντ Τζαβίντ δήλωσε σχετικά:

«Αργά χθες το βράδυ επικοινώνησε μαζί μου η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Ενημερώθηκα ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ένα στο Τσέλμσφορντ και το άλλο στο Νότινγχαμ».

Όπως εξήγησε, τα δύο αυτά πρόσωπα και όλα τα μέλη των νοικοκυριών τους υποβάλλονται εκ νέου σε διαγνωστικά τεστ και έχουν κληθεί να απομονωθούν μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και η ιχνηλάτηση των επαφών τους. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος Κρις Γουίτι θα παραχωρήσουν αργότερα σήμερα κοινή συνέντευξη Τύπου για «να ανακοινώσουν περαιτέρω μέτρα», πρόσθεσε.

Ήδη από την Πέμπτη, η Αγγλία και η Ουαλία έχουν επιβάλει ταξιδιωτικούς περιορισμούς για έξι χώρες του αφρικανικού Νότου (Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Ναμίμπια, Νότια Αφρική και Ζιμπάμπουε) και από τα ξημερώματα της Κυριακής, θα προστεθούν στη λίστα το Μαλάουι, η Μοζαμβίκη, η Ζάμπια και η Ανγκόλα, στην προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο της νέας παραλλαγής στο έδαφός τους.

Ωστόσο, ζώντας σε έναν πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο, αυτό είναι μάλλον αδύνατο. Το Βέλγιο έχει ήδη ανακοινώσει ένα περιστατικό, μια νεαρή φωτογράφο από την Ολλανδία, η οποία δήλωσε ότι την έχουν ενημερώσει ότι αναμένουν πως και άλλοι από τους επιβάτες της πτήσης της αναμένεται να διαγνωστούν θετικοί στον κορονοϊό.

Επίσης, υπουργός της τοπικής κυβέρνησης στην Έσση της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα έχει φτάσει και εκεί, και πως ερευνάται η μόλυνση ενός ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική, ενώ οι υγειονομικές αρχές της Τσεχίας δήλωσαν ότι εξετάζουν την περίπτωση ενός πολίτη που επέστρεψε από τη Ναμίμπια.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author