Ενα βήμα προς την… «Ελευθερία» -Η πρώτη ημέρα εμβολιασμών στην Ελλάδα και η ελπίδα που ήρθε | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Ιστορική χαρακτηρίζεται η Κυριακή 27 Δεκεμβρίου, ημέρα που η Ευρώπη και μαζί της η Ελλάδα, ξεκίνησε την χορήγηση εμβολίων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού.

Τα πρώτα εμβόλια ενάντια στον κορωνοϊό, 9.750 δόσεις του εμβολίου Pfizer/BionTech, είναι μόνο η αρχή για εκατομμύρια ακόμη που θα συνεχίσουν να έρχονται στη χώρα μας το επόμενο διάστημα.

Η πρώτη ημέρα εμβολιασμών στην Ελλάδα ήταν γεμάτη συμβολισμούς, καθώς επιλέχθηκαν άνθρωποι που μετέδωσαν το μήνυμα πως το εμβόλιο είναι τόσο ασφαλές, όσο όμως και αποτελεσματικό.

Οι
δύο πρώτοι Έλληνες που έλαβαν το εμβόλιο

Πριν τους ανθρώπους της πολιτικής ζωής του τόπου όμως, την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer έκανε η νοσηλεύτρια Ευανθία Καμπισιούλη, εργαζόμενη σε ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Η πρώτη Ελληνίδα που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η νοσηλεύτερια Ευανθία Καμπισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ
Η πρώτη Ελληνίδα που έκανε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, η νοσηλεύτερια Ευανθία Καμπισιού / Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΙΤΑΣ

«Είμαι η πρώτη Ελληνίδα και νοσηλευτήρια, μεγάλη τιμή, τιμάται όλος ο ιατρικός κλάδος αποτελεί μια τιμητική επιλογή και αναγνώριση του έργου και της προσφοράς μας. Ιστορική μέρα, ελπίζω για μια καινούργια σελίδα» δήλωσε η κα. Καμπισιούλη που ύψωσε το χέρι της, κάνοντας με τον αντίχειρά της, το σήμα της νίκης.

O κ. Γιοβανίδης είναι ο πρώτος άνδρας που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα Φωτογραφία: EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ
O κ. Γιοβανίδης είναι ο πρώτος άνδρας που εμβολιάστηκε στην Ελλάδα Φωτογραφία: EUROKINISSI/POOL INTIMENEWS/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

Αμέσως
μετά, στη 13.30, και πάλι από το νοσοκομείο
«Ευαγγελισμός», το εμβόλιο έκανε ένας
ηλικιωμένος, φιλοξενούμενος σε Μονάδα
Φροντίδας, ο Μιχάλης Γιοβανίδης. Έτσι,
δόθηκε το σήμα για την προτεραιότητα
των υγειονομικών Αρχών της χώρας σε
εργαζόμενους στο σύστημα υγείας, αλλά
και ηλικιωμένους στην πρώτη φάση του
προγράμματος «Ελευθερία».

Η
πρώτη πολίτης της χώρα έκανε το εμβόλιο
για τον κορωνοϊό

Λίγη ώρα αργότερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου περνούσε την πόρτα του «Ευαγγελισμού». Η πρώτη πολίτης της χώρας εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού για την μεγάλη επιχείρηση να τεθεί σε έλεγχο η πανδημία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει το εμβόλιο της Pfizer
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει το εμβόλιο της Pfizer

«Τα φετινά Χριστούγεννα το μεγαλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά και πρόσθεσε: «Δίπλα στην αγωνία μπορεί να φωλιάσει και ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, είναι σημαντικό να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, να ανταμώσουμε πάλι, να αγκαλιάσουμε τους δικούς μας».

Το εμβόλιο έκανε ο πρωθυπουργός

Στις 14.30 της Κυριακής, έφτασε στο νοσοκομείο Αττικόν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου και έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer/BionTech. Εκεί τον υποδέχτηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, που εμβολιάστηκε και εκείνος με τη σειρά του σήμερα.

«Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας, καθώς ξεκινάει και στην πατρίδα μας το δύσκολο εγχείρημα του μαζικού εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, με το εμβόλιο κατά του Covid-19», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον εμβολιασμό του.

Όσοι με καχυποψία αντιμετωπίζουν το εμβόλιο θα πείθονται ότι είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός  / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Όσοι με καχυποψία αντιμετωπίζουν το εμβόλιο θα πείθονται ότι είναι ο μόνος τρόπος να τελειώνουμε με την περιπέτεια του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός / Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Σωτήρης Τσιόδρας: Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας

Λίγα λεπτά με τον πρωθυπουργό, το εμβόλιο της Pfizer/BionTech έκανε και ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ο λοιμωξιολόγος που ανέλαβε το δύσκολο έργο του συντονισμού της Επιτροπής για τον κορωνοϊό, αλλά και της ενημέρωσης, για μεγάλο διάστημα την περασμένη άνοιξη, των πολιτών εμφανίστηκε αισιόδοξος για το τέλος της πανδημίας.

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κάνει το εμβόλιο -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κάνει το εμβόλιο -Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Επιτέλους ήρθε [το εμβόλιο] σε μια δύσκολη στιγμή για την ΕΕ, όπου κάθε 16 δευτερόλεπτα πεθαίνει και ένας πολίτης» δήλωσε ο λοιμωξιολόγος. Όπως είπε ωστόσο ο καθηγητής, το τέλος δεν έχει έρθει ακόμη. «Το τέλος θα έρθει με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας».

«Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο» δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής

Εκτος κατά σειρά, στο πρόγραμμα εμβολιασμού της χώρας, έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. «Η ελπίδα διαδέχεται τον φόβο» τόνισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Ο πρώτος πολιτικός αρχηγός, μετά τον πρωθυπουργό που εμβολιάστηκε για τον κορωνοϊό στην πρώτη κιόλας μέρα, ήταν ο γγ του ΜέΡΑ 25, Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα αμέσως μετά τον εμβολιασμό του, είπε στον νοσηλευτή που του έκανε το εμβόλιο: «Δεν μου το κάνατε, με κοροϊδέψατε» για να δείξει ότι δεν ένοιωσε τσίμπημα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BionTech για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BionTech για τον κορωνοϊό / Φωτογραφία: Eurokinissi

«Είμαι εδώ σήμερα για να δηλώσω έμπρακτα ότι το εμβόλιο είναι τόσο η ορθή επιλογή ατομικά, όσο και κοινωνικό αγαθό, δημόσιο αγαθό» είπε μεταξύ άλλων στους δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα των εμβολιασμών

Με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, την προέδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεο, ολοκληρώθηκαν στις 17.00 το απόγευμα της Κυριακής, οι πρώτοι εμβολιασμοί για τον κορωνοϊό.

Εμβολιάστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός
Εμβολιάστηκε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα βρεθούν-είναι ήδη-στην πρώτη γραμμή της Πανελλήνιας προσπάθειας, με όλα τα μέσα και το προσωπικό που θα απαιτηθεί. Ήδη στο προπαρασκευαστικό στάδιο, έχουν γίνει πολλά» δήλωσε μετά τον εμβολιασμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Τέλος, στις 17.00 του Σαββάτου, το εμβόλιο έκανε και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο ίδιο νοσοκομείο. Θυμίζουμε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος έχει νοσήσει με κορωνοϊό δεν δύναται να κάνει για τον ώρα το εμβόλιο.

Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

Η λίστα των κυβερνητικών στελεχών που θα εμβολιαστούν στη συνέχεια

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα τον κατάλογο των προσώπων που αναμένεται να κάνουν το εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο κατάλογος των κρίσιμων για τη λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης προσώπων που θα εμβολιαστούν τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει επίσης, επιτελικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Μεταναστεύσης και Ασύλου.

Έτσι, ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη που θα εμβολιαστούν βρίσκονται οι, Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετριτης, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Επιπλέον, το συντομότερο θα κάνουντ ο εμβόλιο οι Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεωργης, ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author