Εμβόλιο κορονοϊού: Στο μικροσκόπιο των υγειονομικών αρχών η AstraZeneca και στην Ελλάδα – Υγεία

Estimated read time 1 min read

Σε εγρήγορση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα στην Ελλάδα προκειμένου να επανεξετάσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν πως το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές και μάλιστα στην Ελλάδα δεν υπήρξε κάποια αναφορά για παρενέργεια. Σήμερα πιθανότατα θα συνεδριάσουν και πάλι τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όσο και η Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνισης του ΕΟΦ καθώς η μέρα θεωρείται κρίσιμη λόγω της συνεδρίασης της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 11 Μαρτίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων EMA μετά την ενημέρωση ότι η Δανική Αρχή Υγείας έχει αναστείλει την εκστρατεία εμβολιασμού με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca καθώς διεξάγεται έρευνα σχετικά με αναφορές θρόμβων αίματος σε άτομα που έλαβαν το εμβόλιο, ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει ένδειξη ότι ο εμβολιασμός προκάλεσε αυτά τα συμβάντα, τα οποία δεν αναγράφονται ως ανεπιθύμητες ενέργειες με αυτό το εμβόλιο.

Η θέση της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) είναι ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και το εμβόλιο μπορεί να συνεχίσει να χορηγείται ενώ διερευνώνται τα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων. Η PRAC εξετάζει ήδη όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με θρόμβους αίματος, που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο για την COVID-19 της AstraZeneca.

Ο αριθμός των θρομβοεμβολικών συμβάντων σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό. Μέχρι τις 10 Μαρτίου 2021, είχαν αναφερθεί 30 περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των περίπου 5 εκατομμυρίων ατόμων που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο κατά της COVID-19 της AstraZeneca στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο.

Επίσης την Κυριακή 14/3 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της Ελλάδα συνεδρίασε για να εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό.

Τονίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση.

Επιπλέον, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε προχθες ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author