Εμβολιασμός: Τι ισχύει για τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα – Τα βήματα για τους 12-15 – Newsbomb – Ειδησεις

Estimated read time 1 min read

Κορονοϊός – Όλες οι ειδήσεις: Η Επιτροπή Eμβολιασμού άναψε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό των παιδιών από 12 έως 15 ετών – Τι αναφέρθηκε για τα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα – Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού για τα παιδιά 12-15 ετών

Το «πράσινο φως» για εμβολιασμό παιδιών ηλικίας 12-15 ετών έδωσε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την αυξανόμενη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» και τη διαθεσιμότητα εμβολίων.

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδοτεί θετικά για τον εμβολιασμό όλων των παιδιών 12 ως 15 ετών με στόχο την προστασία της υγείας των ίδιων των παιδιών, την διατήρηση της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, αλλά και την προστασία των ευάλωτων ατόμων στο οικογενειακό περιβάλλον».

Η κυρία Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που έχουν τα παιδιά από τον κορονοϊό και συγκεκριμένα στα παιδιά που έχουν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο. Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά και έφήβους. Πρόσθεσε ότι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δώσει έγκριση για τον εμβολιασμό παιδιών με Pfizer από 12 και πάνω και με Moderna από 17 και πάνω. «Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν τα παιδιά, παρουσιάζοντας τις συνήθεις αντιδράσεις, όπως και στους ενήλικες», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι λόγω του μικρού αριθμού δείγματος εμβολιασμένων παιδιών, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για σπάνιες περιπτώσεις παρενεργειών, όπως η μυοκαρδίτιδα.

Πώς θα κλείνουν τα ραντεβού

Ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό των παιδιών θα μπορεί να γίνεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.

Επίσης, το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.

Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.

Να σημειωθεί ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna (Spikevax) έχουν λάβει έγκριση από τον EMA για τους εμβολιασμούς παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών στην Ευρώπη των 27 και είναι ασφαλή και ανοσογόνα. Η διάρκεια και το σχήμα της εφαρμογής του εμβολιασμού θα καθοριστεί από την πορεία της πανδημίας.

H κυρία Θεοδωρίδου τόνισε επίσης ότι πλέον υπάρχουν μελέτες για τα εμβόλια mRNA σε εγκύους, τονίζοντας ότι τα συγκεκριμένα εμβόλια προστατεύουν τις γυναίκες και δεν βλάπτουν το έμβρυο.

Θεμιστοκλέους: «Τσαρλατάνοι» οι υγειονομικοί που συμμετέχουν στο το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Μιλώντας για τους αρνητές του εμβολίου και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε: «Όσοι αρνούνται να εμβολιαστούν, πιθανόν δεν έχουν εκτιμήσει τις συνέπειες της νόσου. Δεν βλέπουν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, τι έχει συμβεί». Αναφερόμενος, μάλιστα, στους υγειονομικούς που συμμετέχουν στο κίνημα, τους χαρακτήρισε «τσαρλατάνους» και τόνισε ότι υπάρχουν αρμόδιοι φορείς και επιτροπές που εκτιμούν και αξιολογούν τα φάρμακα και τα εμβόλια και βάσει αυτών των εκτιμήσεων βαδίζει η επιστημονική κοινότητα.

«Η συμμετοχή γιατρών και οι διαφορετικές απόψεις γιατρών που συμμετέχουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι κάτι πολύ σοβαρό. Δεν είναι θέμα δημοκρατίας και ελεύθερης έκφρασης της άποψης ενός ατόμου. Κάποιος υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Παπαευαγγέλλου στο Newsbomb.gr: Γιατί θα εμβολιάζονται οι 12-15 – Πώς πήρε την απόφαση η Επιτροπή



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author