Εμβολιασμός: Ξεκίνησε η αποστολή των SMS για 3η δόση – Αυξήθηκαν τα ραντεβού των νέων

Estimated read time 1 min read

Εμβολιασμός: Περισσότερα ραντεβού ανθρώπων κάτω των 35 ετών τα τελευταία 24ωρα, την ώρα που ετοιμάζονται να γίνουν οι πρώτες χορηγήσεις τρίτης δόσης εμβολίου. Ποιες ομάδες θα πάρουν σειρά για ενισχυτική δόση. Οι απαντήσεις για τα παιδιά και τους εφήβους.

Αύξηση των εμβολιασμών στις ηλικίες κάτω των 35 ετών παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, την τελευταία εβδομάδα, 102.000 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης, με την μεγαλύτερη πλειοψηφία των ραντεβού να κλείνονται από νεαρές ηλικίες.

Σημαντική είναι επίσης, η αύξηση στους εμβολιασμούς κατά της Covid-19 που καταγράφεται στις ηλικιακές ομάδες 15-17 ετών, όπου τις τελευταίες μέρες εμβολιάστηκαν 16.000 έφηβοι, και 12-14 ετών, όπου εμβολιάστηκαν τις τελευταίες μέρες 13.500 παιδιά. Συνολικά απ’ όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός των δύο αυτών ομάδων, έχουν εμβολιαστεί 140.000 έφηβοι και παιδιά. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός παιδιών από τους παιδιάτρους.

«Έφυγαν» τα πρώτα SMS για την τρίτη δόση

Η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 (τρίτη δόση) που θα ξεκινήσει με τους ανοσοκατεσταλμένους και αφορά 285.000 πολίτες, αναμένεται να ανοίξει την Τρίτη (14.09).

Άλλωστε, ξεκίνησε ήδη προς τους πολίτες η αποστολή SMS προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους με την αναμνηστική δόση. Τα πρώτα SMS έφτασαν το βράδυ της Δευτέρας (13.09), αν και παρατηρήθηκαν και πάλι «ανορθογραφίες» καθώς πολίτες που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που θα λάβουν τρίτη δόση, έχουν λάβει σχετικό μήνυμα.

Το SMS που λαμβάνουν όσοι θα κάνουν τρίτη δόση εμβολίου.Newsbomb.gr

Η πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα

Ξεπεράστηκαν σήμερα οι 11.720.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 6.280.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 60% του γενικού πληθυσμού και 68,6% επί του ενήλικου πληθυσμού.

Επίσης, περισσότεροι από 5.850.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56% στο γενικό πληθυσμό και 65% στον ενήλικο πληθυσμό. Σήμερα έγιναν 31.137 εμβολιασμοί. Από αυτούς, 21.546 αφορούσαν χορήγηση πρώτης δόσης, ενώ 12.423 ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους.

Τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στην Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίουemvolio.gov.gr

Στοιχεία εμβολιασμών ανά ηλικιακή ομάδα

Για την ηλικιακή ομάδα 40-44, το 65,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 66,3%.

Για την ηλικιακή ομάδα 35-39, το 58,5% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 30-34, το 58% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 59%.

Για την ηλικιακή ομάδα 25-29, το 57% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 58%.

Για την ηλικιακή ομάδα 18-24, το 48% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 49%.

Στην ηλικιακή ομάδα 15-17, έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 25% και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού, ανέρχεται στο 26,5%. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί 90.000 παιδιά.

Στην ηλικιακή ομάδα 12-14, το 13% έχει εμβολιαστεί – και αν υπολογιστούν και τα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 14,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 50.000 παιδιά.

Αμοιβές γιατρών και φαρμακοποιών

Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι από τον Αύγουστο, για κάθε νέο ραντεβού για εμβολιασμό που κλείνεται από γιατρό ή φαρμακοποιό σε πολίτη, η αμοιβή είναι 10 ευρώ. Την δυνατότητα αυτή έχουν όλοι οι γιατροί και φαρμακοποιοί, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν ή όχι στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμού.

Σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην επιχείρηση «Ελευθερία», υπενθύμισε ότι οι γιατροί αμείβονται με 20 ευρώ για εμβολιασμό στο ιατρείο τους και 50 ευρώ για κατ’ οίκον εμβολιασμό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τις αρχές Αυγούστου, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περισσότεροι από 1000 ιδιώτες γιατροί, και μέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί στο σύστημα εμβολιασμού 159 ιδιώτες γιατροί και 14 πολυϊατρεία. Από τους ιδιώτες γιατρούς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, έχουν γίνει μέχρι στιγμής 1110 εμβολιασμοί, 250 εμβολιασμοί στα ιατρεία και 860 κατ οίκον εμβολιασμοί. Το πρόγραμμα των ιδιωτών γιατρών, διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους, δεν αφορά αναμνηστικές δόσεις.

Σχετικά με το πρόγραμμα για εμβολιασμό κατ’ οίκον, έχουν δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα 8.700 πολίτες και ήδη έχουν εμβολιαστεί ήδη 7.590 πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην θωράκιση του συστήματος με αφορμή τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και τόνισε ότι υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας του προγράμματος και κυρίως δεν υπάρχει καμία ανοχή σε περιστατικά πλαστών πιστοποιητικών.

Μελετές για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών

«Ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων ηλικίας 12 – 17 ετών αποτελεί θέμα συζήτησης. Πολλά από τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς των γονέων, θα απαντηθούν από τα άτομα που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Θα δοθούν και κατάλληλες απαντήσεις σε λανθασμένες απόψεις, όπως ότι τα εμβόλια αναστέλλουν την ανάπτυξη των παιδιών ή αλλάζουν το DNA τους. Οι αντιλήψεις αυτές θα εκλείψουν με την επικοινωνία γονέων και παιδιών με τους παιδιάτρους», ανέφερε κατά τη διάρκεια της ίδιας ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου, εξήγησε πως είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δοθεί το «πράσινο φως» και για εμβολιασμό βρεφών και παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Για τα εμβόλια σε παιδιά 5 ως 12 ετών και από έξι μηνών ως 5 ετών, γίνονται κλινικές μελέτες. Ρυθμιστικές αρχές μπορεί να δρομολογήσουν την έγκριση με το χαρακτηρισμό της επείγουσας χρήσης τους επόμενους μήνες. Θέλω, όμως, να σταθώ στο παρόν. Εν αναμονή της χορήγησης των εμβολίων από τους παιδιάτρους δεν θα πρέπει να χάνετε ούτε μια ημέρα. Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίζονται, είναι πάρα πολύ σημαντικό», ήταν τα λόγια της.

Τρίτη δόση: Πιθανή επέκταση στους υγειονομικούς

Στο θέμα της τρίτης δόσης, όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη χορήγηση της σε ανασοκατασταλμένα άτομα, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Το χρονικό διάστημα χορήγησης είναι έξι ως οκτώ μήνες μετά τη δεύτερη δόση, πλην των ανοσοκατασταλμένων που μπορεί να γίνει χορήγηση και σε τέσσερις μήνες.

«Υπάρχουν ομάδες που μπορεί να προτεραιοποιηθούν για την 3η δόση, όπως οι υγειονομικοί», υπογράμμισε στη συνέχεια. Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τελευταία μελέτη, οι λοιμώξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα σε υγειονομικούς μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και την κατάργηση της μάσκας τους θερινούς μήνες. Από τους 227 επαγγελματίες υγείας, οι 130 (57,3%) ήταν θετικοί μετά από μοριακό έλεγχο. Υπολογίστηκε πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μειώθηκε από το 90% στο 65% ως προς τη λοίμωξη των ατόμων και την ολιγοσυμπτωματική νόσο.

«Είναι κατανοητό ότι η διατήρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου για την αποφυγή λοιμώξεων στους υγειονομικούς, είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετάδοση του ιού αλλά κυρίως για την αποφυγή του συστήματος υγείας που μπορεί να προκύψει αν μεγάλος αριθμός υγειονομικών απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του λόγω λοίμωξης», τόνισε.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν σκέψεις επέκτασης της χορήγησης τρίτης δόσης και σε άτομα κάτω των 60 ετών, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε: «Πολύ νωρίς για περαιτέρω αύξηση των ομάδων εμβολιασμού με τρίτη δόση. Είμαστε στην αρχή και το να επεκταθούμε σε άλλες ομάδες, σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα, στοιχεία επιστημονικά που να δείχνουν ότι αυτό είναι αναγκαίο».

«Το τεστ των αντισωμάτων, η δοκιμασία ελέγχου εξαρχής φάνηκε ότι είναι χρήσιμη για μελέτες οροεπιδημιολογικές. Όχι για χρησιμοποίηση σε ατομικό επίπεδο. Κατ’ επανάληψη έχετε ακούσει ότι δεν συστήνεται ο προσδιορισμός των αντισωμάτων. Δεν αποτελεί και δεν θα αποτελέσει πρακτική να γίνεται προσδιορισμός αντισωμάτων έτσι ώστε κάποιος να κάνει ένα εμβόλιο. Οι μελέτες έχουν δείξει τη ροπή μείωσης των αντισωμάτων στο εξάμηνο για αυτό και ο χρόνος για τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης είναι μετά από έξι ή οκτώ μήνες», απάντησε η κ. Θεοδωρίδου σε ερώτηση για το τεστ αντισωμάτων.

Όσο για το αν ο ΕΜΑ έχει δώσει έγκριση για τρίτη δόση, σχολίασε: «Ο ΕΜΑ είναι ένας ρυθμιστικός οργανισμός τον οποίο ακολουθούμε, αλλά πάντα οι συστάσεις του δεν είναι απαγορευτικές. Κάθε χώρα έχει το περιθώριο να σταθμίσει τις ανάγκες και τα δεδομένα και αναλόγως να πράξει. Μέχρι να δρομολογηθούν οι τρίτες δόσεις και να εφαρμοστούν, ίσως να έχουμε και την επίσημη έγκριση του ΕΜΑ».

«Μικρά τα ποσοστά αλλεργικών αντιδράσεων»

Μεταξύ άλλων, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον φόβο πολιτών να εμβολιαστούν, για πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις. «Πολλοί εμβολιασμοί έγιναν ή δεν έχουν γίνει, από το άγχος πολλών ανθρώπων για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια μελέτη από το μεγαλύτερο νοσοκομείο του Ισραήλ και έγινε στο διάστημα από την αρχή των εμβολιασμών τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021. Συμμετείχαν 8.102 άτομα με αναφερόμενο ιστορικό αλλεργίας», σχολίασε και πρόσθεσε:

«Το 5%, τα 329 άτομα, είχαν προϋποθέσεις να έχουν αυξημένο κίνδυνο για αλλεργική αντίδραση. Το 98% των ατόμων αυτών, δεν είχε καμία αντίδραση. Το 1% είχε ήπια αντίδραση και το 0,7% είχε αναφυλακτικού τύπου αντίδραση που ήταν άμεσα αντιμετωπίσιμη. Η συχνότητα που καταγράφεται για το mRNA εμβόλιο της Pfizer αφορά 4,7 περιπτώσεις στο εκατομμύριο».

«Η μελέτη είναι σημαντική γιατί αποτυπώνει τον κίνδυνο σε αλλεργική αντίδραση σε πραγματικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης φαίνεται ότι υπάρχει υπερεκτίμηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια και αυτό έχει στερήσει την ανοσοποίηση ανθρώπων από τον κορονοϊό», τόνισε.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πτώση αεροσκάφους Τσέσνα στη Σάμο: Νεκροί οι δύο επιβαίνοντες

Ανατροπή με την ΚΥΑ για τους κλειστούς χώρους – Τι θα ισχύσει για τους ανεμβολίαστους ανήλικους

Πέτρος Φιλιππίδης: Το χυδαίο μήνυμα που έστειλε σε θύμα του – Πώς του στοίχισε την αποφυλάκισή του



Πηγή άρθρου www.newsbomb.gr

You May Also Like

More From Author