Εμβολιασμός: Εκπνέει η διορία για τους άνω των 60

Estimated read time 1 min read

Δίνεται προτεραιότητα στα πρώτα ραντεβού ειδικά για τα άτομα άνω των 60 ετών, οπότε ακόμα και σήμερα εάν κάποιος επισκεφθεί την πλατφόρμα για να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, θα βρει ραντεβού έως και την Κυριακή. (INTIME NEWS)

Διορία έως και μεθαύριο Κυριακή για να κάνουν έστω τη μία δόση του εμβολίου έναντι του SARS-CoV-2 έχουν οι πολίτες άνω των 60 ετών. Από την προσεχή Δευτέρα, σε όσους από αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν έχουν εμβολιαστεί, θα επιβληθεί μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο που για τον Ιανουάριο θα είναι 50 ευρώ και για κάθε επόμενο μήνα που θα μένουν ανεμβολίαστοι 100 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με βάση τα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ αυτή τη στιγμή ανεμβολίαστοι και χωρίς να έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο είναι περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 ετών. Από τις αρχές Δεκεμβρίου, αφότου δηλαδή ανακοινώθηκε η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτής της πληθυσμιακής ομάδας, 220.000 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή προγραμμάτισαν έως και την Κυριακή ραντεβού για εμβολιασμό. Εξ αυτών οι 170.000 έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου. Οπως σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους δίνεται προτεραιότητα στα πρώτα ραντεβού ειδικά για τα άτομα άνω των 60 ετών, οπότε ακόμα και σήμερα εάν κάποιος επισκεφθεί την πλατφόρμα για να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του, θα βρει ραντεβού έως και την Κυριακή. Διευκρίνισε ότι δεν θα δοθεί παράταση στην επιβολή του προστίμου του Ιανουαρίου για κάποιον που προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό μετά την Κυριακή, με δεδομένο ότι είχε δοθεί επαρκής χρόνος από τη στιγμή της ανακοίνωσης του υποχρεωτικού εμβολιασμού έως την εφαρμογή των κυρώσεων για όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Περίπου 300.000 πολίτες της συγκεκρι- μένης πληθυσμιακής ομάδας παραμένουν ανεμβολίαστοι και χωρίς να έχουν προγραμματίσει ραντεβού.

Οσοι διαθέτουν ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 ή ψηφιακό πιστοποιητικό τρίτης χώρας που έχει προσχωρήσει στο σύστημα ψηφιακού πιστοποιητικού της Ε.Ε. (Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ελ Σαλβαδόρ, Φερόες Νήσοι, Γεωργία, Ισραήλ, Ισλανδία, Λίβανος, Λιχτενστάιν, Μολδαβία, Μονακό, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Αγιος Μαρίνος, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Τόγκο, Τουρκία, Δημοκρατία της Ουκρανίας, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη, Βατικανό) μπορούν να καταχωρισθούν ηλεκτρονικά ως εμβολιασμένοι στο σχετικό μητρώο της ΗΔΙΚΑ, μέσω της πλατφόρμας anagnorisi.emvolio.gov.gr. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, από την Τετάρτη το απόγευμα όσοι διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τις ΗΠΑ (δεν είναι ψηφιακό) έχουν τη δυνατότητα να το αναγνωρίσουν μέσω των ΚΕΠ. Σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών θα πρέπει να απευθυνθούν και όσοι πολίτες αντιμετωπίζουν πρόβλημα παρότι το πιστοποιητικό τους έχει εκδοθεί σε χώρες της Ε.Ε. ή στις υπόλοιπες 33 χώρες που έχουν προσχωρήσει στο σχετικό σύστημα της Ε.Ε.  

Πάντως, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθεί η διαδικασία υποβολής ενστάσεων για όσους έχουν εμβολιαστεί σε άλλες χώρες και δεν έχουν αναγνωριστεί τα σχετικά έγγραφα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη βεβαίωση του προστίμου την προσεχή Δευτέρα θα εξαιρεθούν όσοι έχουν υποβάλει αίτηση απαλλαγής από το μέτρο της υποχρεωτικότητας για ιατρικούς λόγους και η σχετική τους αίτηση είτε έχει εγκριθεί είτε εξετάζεται ακόμα, καθώς και όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για εμβολιασμό κατ’ οίκον και ο οποίος ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αίτησης στις αρμόδιες επιτροπές των υγειονομικών υπηρεσιών για απαλλαγή μπορεί να γίνει έως και σήμερα από γιατρούς για άτομα που αποδεδειγμένα εμφανίζουν σοβαρή αλλεργική αντίδραση, έχουν σύνδρομο θρόμβωσης με θρομβοπενία, ιστορικό θρομβοπενίας ή έχουν διάγνωση περικαρδίτιδας ή μυοκαρδίτιδας. Εως και την περασμένη Τρίτη είχαν υποβληθεί μόλις 900-1.000 σχετικές αιτήσεις.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author