Εμβολιασμός δύο ταχυτήτων – Οι πρωταγωνιστές και οι απρόθυμοι

Estimated read time 1 min read

Τα υψηλά ποσοστά επιφυλακτικότητας των ηλικιωμένων σε συνδυασμό με τη θέρμη των νεότερων να εμβολιαστούν άμεσα –ακόμα και το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου– αναδεικνύουν μια νέα πτυχή του χάσματος… γενεών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας. Η απροθυμία σημαντικής μερίδας πολιτών άνω των 60 ετών να εμβολιαστεί έναντι του κορωνοϊού έρχεται σε ευθεία αντιδιαστολή και με το «κλίμα» στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Εκεί το ποσοστό εμβολιασμού των μεγαλύτερων σε ηλικία, οι οποίοι άλλωστε κινδυνεύουν ως επί το πλείστον να νοσήσουν βαριά, με τουλάχιστον την πρώτη δόση κάποιου σκευάσματος πλησιάζει ακόμα και το 100%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Ενδεικτικά, στην Ιρλανδία και στην Ισπανία το 100% των πολιτών άνω των 80 έχει εμβολιαστεί, στην Πορτογαλία το ποσοστό διαμορφώνεται στο 92,2%· ίδιο το ποσοστό εμβολιασμού των άνω των 80 και στη Σουηδία, τη χώρα που «πειραματίστηκε» όσο καμία στη διαχείριση της πανδημίας. Υψηλά είναι τα ποσοστά σε όλες τις σκανδιναβικές χώρες, με τη Δανία να βρίσκεται στο 99%, την Ισλανδία στο 98,9%, τη Φινλανδία στο 90,4%. Σε χώρες με βαρύ απολογισμό θυμάτων κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, όπως η Ιταλία και το Βέλγιο, οι άνω των 80 ετών έχουν ήδη εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση κατά 85% και 86%. 

Στην Ελλάδα, ωστόσο, το ποσοστό για την εν λόγω ηλικιακή ομάδα αγγίζει μόλις το 62,8% και παραμένει χαμηλό στις ηλικιακές ομάδες 70-79 (63,4%) και 60-69 (45,3%). Ο μέσος όρος των εμβολιασμένων ηλικιωμένων (80+) στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου προσδιορίστηκε χθες σε 77,5% με μία δόση και 54,5% με δύο δόσεις. Σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται και ο εμβολιασμός με μία έστω δόση των υγειονομικών στη χώρα μας (62,5%), που βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ 16 χωρών που έχουν δώσει επίσημα στατιστικά. 

Ελπιδοφόρος είναι, ωστόσο, η στάση που έχουν κρατήσει οι συμπολίτες από 30 έως και 49 ετών, οι οποίοι σε αντίθεση με τους γονείς τους, έσπευσαν όχι μόνον να κλείσουν ραντεβού αλλά και να κάνουν την πρώτη δόση ακόμα και εντός των εορτών – το Μ. Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 17.646 εμβολιασμοί. Βασικό τους κριτήριο ήταν να επανέλθουν το συντομότερο δυνατόν στην πρότερη καθημερινότητά τους. Η ηλικιακή ομάδα 30-39 ετών έσπευσε, μάλιστα, μέσα στις πρώτες ώρες που «άνοιξε» η πλατφόρμα να κλείσει ραντεβού. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, έως το πρωί της Μ. Τετάρτης είχαν ήδη οριστικοποιηθεί τουλάχιστον 103.000 ραντεβού, ενώ άλλα κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο ακόμα και για 200.000 αιτήματα για εμβολιασμό. 

Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι λίγο μεγαλύτεροι, 40 έως 44 ετών, αναζητούσαν πυρετωδώς μια διαθέσιμη μέρα και ώρα για εμβολιασμό – φθάνοντας σε λίγες ώρες τις 70.000 ραντεβού και αναγκάζοντας τις Αρχές να προσθέσουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές στο πρόγραμμα. Η ανταπόκριση θεωρείται εντυπωσιακή, αν αναλογιστούμε την αρνητική δημοσιότητα που έχει λάβει το εμβόλιο AstraZeneca, το μοναδικό διαθέσιμο σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, το οποίο μάλιστα κράτησε τους 60άρηδες μακριά από τα εμβολιαστικά κέντρα. Οι νεότεροι φαίνεται ότι αψήφησαν την τρομολαγνική ρητορική και «ζύγισαν» ορθολογικά τα περιστατικά θρομβώσεων από τη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου (σ.σ. 222 σε 43 εκατ. εμβολιασμούς). Οι αριθμοί παραμένουν συγκριτικά υψηλοί, δεδομένης και της σύστασης σε γυναίκες που εγκυμονούν ή σχεδιάζουν να τεκνοποιήσουν, να αποφύγουν το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

Το κάλεσμα για εμβολιασμό βρήκε ευήκοα ώτα και σε όσους είναι 44 έως 49 ετών, οι οποίοι έκλεισαν άμεσα πάνω από 170.000 ραντεβού. Εκείνοι, ωστόσο, είχαν την επιλογή μεταξύ και των τεσσάρων εμβολίων, που έχουν αδειοδοτηθεί, συμπεριλαμβανομένου και του μονοδοσικού Johnson & Johnson. Τα νέα από το μέτωπο των εμβολιασμών εμπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο ο απολογισμός κρουσμάτων και θυμάτων δύο ημερών, δηλαδή 2 και 3 Μαΐου, παραμένει βαρύς. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν 2.146 κρούσματα μέσω 26.000 τεστ, απεβίωσαν 134 συμπολίτες μας και διασωληνωμένοι βρίσκονται 797 ασθενείς.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author