Εμβολιασμοί για ομάδα Β: Ανοίγει τις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για 1,3 εκατ. άτομα με χρόνια νοσήματα

Estimated read time 1 min read

Κυριακή 11 Απριλίου 2021, 19:30

O εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στο σχέδιο «Ελευθερία» καθώς έτσι θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ομάδων, εκτός των ηλικιωμένων.

Ανοίγει μέσα στις επόμενες ημέρες η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού επιπλέον 1,3 εκατομμυρίου πολιτών που ανήκουν στην ομάδα Β, όσων εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα.

Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, πρόκειται για άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά δεν θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως εκείνα της ομάδας Α, για τα οποία οι εμβολιασμοί βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, καθώς είχαν προηγηθεί, λόγω υψηλού κινδύνου. Στην ουσία, ο εμβολιασμός των ασθενών της ομάδας Β θα δώσει σημαντική ώθηση στο σχέδιο «Ελευθερία» καθώς έτσι θα ολοκληρωθεί η θωράκιση των ευπαθών ομάδων, εκτός των ηλικιωμένων. Την περίοδο αυτή «τρέχει» ήδη ο εμβολιασμός για άτομα με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις κατηγορίες υψηλού κινδύνου, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι και νεφροπαθείς ή άλλες ειδικές καταστάσεις μετά από αίτηση του θεράποντος ιατρού τους.

Άρα όταν ξεκινήσουν αυτοί οι εμβολιασμοί, θα πάρουν υποχρεωτικά μαζί τους σειρά και επαγγελματικές κατηγορίες, με τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα, καθώς πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Σε κάθε περίπτωση, στόχος είναι μέχρι τα τέλη Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί αυτοί οι εμβολιασμοί, προκειμένου να προχωρήσουν εκείνοι που αφορούν την «εμπροσθοφυλακή», δηλαδή οι εργαζόμενοι σε τουρισμό και εστίαση, που αποτελούν και το μεγάλο στοίχημα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Σειρά των 40άρηδων μέσα στον Ιούνιο

Στο καλό σενάριο, όπου θα τηρηθούν οι μεγάλες παραδόσεις εμβολίων  που περιμένει χώρα μας για το τρίμηνο Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο και μόλις ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός της μεγάλης κατηγορίας των ευπαθών της ομάδας Β, τότε μέσα στον Ιούνιο θα πάρει σειρά και η μεγάλη κατηγορία των 40άρηδων, όπως δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Συνολικά οι παραδόσεις που περιμένουμε μέχρι και τον Ιούνιο αγγίζουν τα 7 εκατομμύρια δόσεις, ενώ η μεγάλη κατηγορία των ευπαθών ατόμων που ανήκουν στην ομάδα Β ανέρχεται αριθμητικά σε περίπου 1,3 εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Ο Μάρτιος έκλεισε με 1.700.000 εμβολιασμούς, ακριβώς όπως είχε πει ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, αρχές Απριλίου 1.092.000 συμπολίτες μας είχαν εμβολιαστεί με μία δόση, 608.000 είχαν λάβει και τη δεύτερη δόση. Από τη Δευτέρα 5 Απριλίου ο στόχος μας ήταν να ξεπεραστούν οι 55.000 εμβολιασμοοί τη μέρα, ώστε στο τέλος του μήνα να φτάσουμε 1,5 εκ. εμβολιασμούς.

Πηγή άρθρου www.liberal.gr

You May Also Like

More From Author