Ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία: Αύριο οι ανακοινώσεις από Μητσοτάκη, Μακρόν στο Παρίσι

Estimated read time 1 min read

Aύριο το πρωί ανακοινώνεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν η νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας που θα περιλαμβάνει την αγορά φρεγατών και κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και σύμφωνο αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Για τον ίδιο λόγο μεταβαίνουν στο Παρίσι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι οποίοι, ως συναρμόδιοι υπουργοί, θα υπογράψουν τις σχετικές συμφωνίες.

Ως προς το κομμάτι της αμυντικής συμφωνίας αυτή θα περιέχει στοιχεία ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής.

Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες τα τελευταία πέντε χρόνια, και η ευόδωσή της έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία η Αθήνα στηρίζει ενεργά το σχέδιο του Παρισιού για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ως προς το σκέλος του Πολεμικού Ναυτικού οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αφορούν την προμήθεια φρεγατών «FDI» και κορβετών τύπου «Gowind».

Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνεται και το σύνολο των οπλικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν αυτά τα πλοία.

Όπως είχε γράψει η «Καθημερινή της Κυριακής», τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκε ανανεωμένη γαλλική πρόταση, με σημαντικές μειώσεις στο κόστος πρόσκτησης ανά μονάδα, αλλά και εμπροσθοβαρή παράδοση των δύο πρώτων μονάδων, ούτως ώστε να μην υπάρχει ανάγκη για ενδιάμεση λύση.

Οι τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να οριστικοποιηθούν σήμερα στο δείπνο εργασίας που θα έχουν Μητσοτάκης και Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα για τα εγκαίνια της έκθεσης «Παρίσι-Αθήνα: Γέννηση της Σύγχρονης Ελλάδας» στο Μουσείο του Λούβρου.

Η έκθεση διοργανώνεται με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και στοχεύει στην ανάδειξη των δεσμών που ενώνουν την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author