Εκεχειρία με το Ισραήλ «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» αναμένει η Χαμάς

Ένας ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι αναμένει το Ισραήλ και οι ένοπλες οργανώσεις της Λωρίδας της Γάζας να καταλήξουν «μέσα στις επόμενες δύο μέρες» σε συμφωνία για εκεχειρία, για την διακοπή των εχθροπραξιών που εισέρχονται στην δέκατη μέρα. 

«Πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν», ανέφερε ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen.

«Αναμένω μια εκεχειρία εντός των επόμενων δύο ημερών και η εκεχειρία θα είναι βάσει αμοιβαίας συμφωνίας», είπε.

Διαβάστε: Μεσανατολικό: 9η ημέρα εχθροπραξιών, το χρονικό της ανάφλεξης

ekecheiria-me-to-israil-mesa-stis-epomenes-dyo-meres-anamenei-i-chamas0

Η λίστα των θυμάτων

Επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας ανάπηρος άνδρας, η έγκυος σύζυγός του και η τρίχρονη κόρη τους, έχασαν τη ζωή τους σήμερα από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και ένας ακόμη άνθρωπος υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Μετά τον τελευταίο απολογισμό, ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα από την έναρξη της σύγκρουσης στις 10 Μαΐου μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινιακών ένοπλων ομάδων αυξήθηκε σε 227, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 

ekecheiria-me-to-israil-mesa-stis-epomenes-dyo-meres-anamenei-i-chamas2

Η παρέμβαση Μπάιντεν και η στάση Νετανιάχου

Αποφασισμένος να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού Γραφείου, σημειώνεται ότι ο Νετανιάχου «εκτιμά βαθιά την υποστήριξη του Αμερικανού προέδρου», αλλά επισήμανε ότι το Ισραήλ προχωρά «για να επαναφέρει την ηρεμία και την ασφάλεια στους πολίτες της χώρας».

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θέτει κάποιο χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό των επιχειρήσεων στη Γάζα, την ώρα που πραγματοποίησε νέες αεροπορικές επιδρομές στον παλαιστινιακό θύλακα. Από την πλευρά της, η Χαμάς εξαπέλυσε νέο μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες. 

Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά για κατάπαυση πυρός, στο πλαίσιο ενημέρωσης ξένων πρέσβεων στο Ισραήλ, αναφέροντας ότι η χώρα του «έχει εμπλακεί προκειμένου να αποτρέψει μελλοντικές συγκρούσεις με τη Χαμάς».

Την ίδια ώρα πάντως, αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας γνωστοποίησε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε κατ’ αρχήν κατάπαυση του πυρός, μετά από παρέμβαση των διαμεσολαβητών, αλλά οι λεπτομέρειες συζητούνταν μυστικά για την αποτροπή κατάρρευσης της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τζο Μπάιντεν προχώρησε σε προτροπή προς τον Νετανιάχου, ζητώντας σημαντική αποκλιμάκωση από σήμερα κιόλας.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ είχαν την τέταρτη τηλεφωνική τους συνομιλία από την έναρξη της κρίσης στη Γάζα.

«Οι δύο ηγέτες είχαν μια λεπτομερή συζήτηση για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γάζα, την πρόοδο του Ισραήλ στην υποβάθμιση των δυνατοτήτων της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών στοιχείων και τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες των περιφερειακών κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο Λευκός Οίκος. 

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν διαβίβασε στον πρωθυπουργό Νετανιάχου την προσδοκία του για σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα, στο δρόμο για την εκεχειρία», υπογραμμίζει η Ουάσιγκτον.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author