Δύσκολη νύχτα στην Αττική – Σε ποιες περιοχές θα συνεχίσει να χιονίζει

Estimated read time 1 min read

Μέχρι το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, ενώ όλη η κακοκαιρία «Μήδεια» έχει βάλει τη χώρα στην «κατάψυξη» με περιοχές, όπως η ο Νέος Καύκασος Φλώρινας να καταγράφουν ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας με -25 βαθμούς. Τρεις άνθρωποι πέθαναν από το πέρασμα της κακοκαιρίας. Πρόκειται για έναν 56χρονο από την Κρήτη, έναν 80χρονο από το Μαντούδι και έναν 73χρονο από το χωριό Μουρτιάς Ελυμνίων στην Εύβοια, που κατέληξε σπίτι του, όπου υποστηριζόταν από οξυγόνο, όταν διεκόπη το ρεύμα, με αποτέλεσμα το μηχάνημα να πάψει να λειτουργεί.

Από αύριο, η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δυσχερής, αφού κύριο χαρακτηριστικό θα είναι ο παγετός, κι ενώ οι δρόμοι δεν έχουν ακόμη καθαριστεί. Το χιόνι αναμένεται να μετατραπεί σε πάγο, με κίνδυνο κυρίως για όσους κινούνται. Ο ΟΑΣΑ καταβάλλει προσπάθεια για την επαναφορά από αύριο των δρομολογίων των λεωφορείων και των τρόλεϊ, αρχικά στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, όπου τα προβλήματα δεν είναι τόσο έντονα.


Χιόνια έπεσαν και στο Χαλάνδρι. Σε πολλά σημεία αναμένονται προβλήματα λόγω του πάγου που θα δημιουργηθεί

Ενισχύονται τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για την αποκατάσταση των ζημιών

Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει πρωτοφανείς ζημιές στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, λόγω της πτώσης εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν ενισχυθεί με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες. Πάνω από 400 εργαζόμενοι του φορέα, σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές, συνεχίσουν το έργο της αποκατάστασης των ζημιών.

Με τη συνδρομή των Δήμων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, τα συνεργεία προσπαθούν να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

xionia_xalandri1

Ήδη τα χιόνια ξεκίνησαν να σχηματίζουν πάγο στους δρόμους του Χαλανδρίου

Για την αντιμετώπιση των φαινομένων που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που πλήττει την Αττική, ο Δήμος Διονύσου κηρύχθηκε από την Πολιτική Προστασία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 15 Μαρτίου. Στο έργο της αποκατάστασης θα συνδράμει ο στρατός.

Ήδη, από χθες το πρωί, τα συνεργεία έχουν κόψει και κλαδέψει πάνω 700 δέντρα που έπεσαν στο δίκτυο, κυρίως στα βόρεια προάστια, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές. Το έργο των συνεργείων θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Η ΕΥΔΑΠ ανακοίνωσε ότι λόγω της διακοπής του ρεύματος, υπάρχει διακοπή στην υδροδότηση περιοχών και θέτει σε λειτουργία γεννήτριες για να αποκαταστήσει το πρόβλημα.

Παράλληλα, η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι από τη Κυριακή μέχρι σήμερα (περίπου στις 19:00 το απόγευμα), το Κέντρο Επιχειρήσεων δέχθηκε 1.850 κλήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Αφίδνες



Κλειστή η Αθηνών – Λαμίας μέχρι τις 07:00 το πρωί

Λόγω των προβλημάτων, αλλά και της χιονόπτωσης, που θα συνεχιστεί, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έλαβε την απόφαση να παραμείνει κλειστή μέχρι αύριο στις 07:00 η Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη στην Κηφισιά.

Οι εφορίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα ανοίξουν από τις 10:00 το πρωί. Παράλληλα, αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων και Εισαγγελιών της στην περιφέρεια της Αττικής. Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι εξαιρούνται τα αυτόφωρα κακουργήματα και πλημμελήματα και οι υποθέσεις που χρήζουν άμεσου χειρισμού λόγω επείγοντος χαρακτήρα.

Η πρόγνωση του καιρού για αύριο, σύμφωνα με την ΕΜΥ

Στα ανατολικά και τα νότια τοπικές χιονοπτώσεις που μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στην Κρήτη και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Στη δυτική και βόρεια χώρα γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και τις πρωινές ώρες στα νοτιοανατολικά έως 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. 

Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα δυτικά, τα κεντρικά και τη Μακεδονία η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά, ωστόσο θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν.

Τις πρωινές και κυρίως τις βραδινές ώρες η ορατότητα στη Μακεδονία θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, στα ανατολικά 5 και το πρωί στο Θερμαϊκό τοπικά 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -12 (μείον 12) έως 07 και στη δυτική Μακεδονία από -18 (μείον 18) έως 01 βαθμό Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αρχικά αίθριος. Από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Τις πρωινές και τις βραδινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα ηπειρωτικά.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί και βαθμιαία βορειοδυτικοί, 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 11 και στην Ήπειρο από -13 (μείον 13) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ανατολικά τμήματα της ανατολικής Στερεάς και την Εύβοια τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7, στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη, με εξασθένηση από το μεσημέρι.

Ανεμοι: Βόρειοι 7 με 8 και στα ανατολικά 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 00 ( μηδέν ) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις που θα περιοριστούν στα νοτιότερα νησιά και μετά το μεσημέρι θα σταματήσουν. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις παροδικά αυξημένες με χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά, και σταδιακή βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι 6 με 7 και από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 8 με 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από -02 (μείον 2) έως 06 βαθμούς.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά τις πρωινές ώρες και βελτίωση το μεσημέρι.

Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ, στρεφόμενοι προς το μεσημέρι σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Αρχικά αίθριος, από τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ειδήσεις σήμερα:

ΛΑΡΚΟ: Το εργοστάσιο θα επαναλειτουργήσει μόλις αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

«Καμπανάκι» από Ιταλό αρχίατρο: Οι θάλαμοι είναι γεμάτοι ασθενείς με μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Χιόνια στην Αθήνα: Οι Αθηναίοι βγήκαν για… σκι και snowboard – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author