Δύσκολη νύχτα με τη φωτιά στη Ρόδο: Νέο μήνυμα ετοιμότητας από 112 για Μαριτσά και Καλυθιές

Estimated read time 1 min read

Δύσκολο προμηνύεται το βράδυ για το νησί της Ρόδου καθώς οι πυροσβέστες δίνουν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής μεταξύ των χωριών Σορωνής και Θολού. Από το απόγευμα εκκενώθηκε από επισκέπτες και εργαζόμενους η Κοιλάδα των Πεταλούδων ενώ σημαντικό πρόβλημα υπήρξε με την ηλεκτροδότηση. Μάλιστα εξαιτίας  της φωτιάς όλο σχεδόν το νησί έμεινε χωρίς ρευμα για αρκετές ώρες.

Προσπάθειες για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση

Στο μεταξύ προσπάθειες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης στο νησί πραγματοποιούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ ύστερα από την διακοπή που σημειώθηκε εξαιτίας της φωτιάς. Το πρόβλημα σύμφωνα με τον Διαχειριστή προκλήθηκε από τις ρίψεις νερού στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης και στη συνέχεια στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής του νησιού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Ατμοηλεκτρικός σταθμός Σορωνής έχει ξεκινήσει να δίνει σταδιακά ρεύμα και σε συνεργασία με το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.



Εκκενώθηκαν Ψίνθος, Κοιλάδα των Πεταλούδων,  το στρατόπεδο του Καλαμώνα, η Μαριτσά και Δαματριά

Ακόμη υπήρξε προληπτική εκκένωση των οικισμών Μαριτσά, Ψίνθος, Δαματριά και του στρατοπέδου Καλαμώνα. Μάλιστα ενεργοποιήθηκε και το 112 καθώς εστάλη σχετικό μήνυμα στους κατοίκους της Ψίνθους. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχέραναν οι ισχυροί άνεμοι. Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος το ρωσικό Beriev-200, τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Πλέον στην περιοχή έχουν παραμείνει οι επίγειες δυνάμεις και συγκεκριμένα 67 πυροσβέστες με 3 ομάδες αερομεταφερόμενων πεζοπόρων τμημάτων της 1ης ΕΜΑΚ και του Βορείου Αιγαίου, 20 οχήματα. Συνδρομή παρέχει ο Ε.Σ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α. Ακόμη οι δυνάμεις πυρόσβεσης ενισχύθηκαν με πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο. Επιπρόσθεται στο «νησί των Ιπποτών» έφτασε και ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι από το λιμάνι του Πειραιά αναχωρούν υδροφόρες και 12 πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να φτάσουν στη Ρόδο και να ενισχύσουν τις δυνάμεις στη μάχη της κατάσβεσης. 

Χαρδαλιάς: Μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη

«Σήμερα είχαμε 60 πυρκαγιές, αν υπολογίσετε και 56 εχθές, σύνολο 116 φωτιές είχαμε μέσα σε δυο μέρες. Η Ρόδος, ο Έβρος μας απασχολούν, με τη μεγαλύτερη φωτιά αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, που όλος ο κρατικός μηχανισμός δίνει τη δική του μάχη. Υπήρξε ανάγκη να ρίξουμε νερό με τα εναέρια μέσα για να σώσουμε κάποιες περιοχές και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να βραχυκυκλώσουν τα καλώδια της ΔΕΗ και να προκληθεί black out! Τα συνεργεία κάνουν τεράστια προσπάθεια αποκατάστασης και πιστεύουμε σύντομα να έχει ρεύμα ένα πολύ μεγάλο μέρος του νησιού», είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στο Star.

«Υπάρχουν δυο μέτωπα. Είναι μία δύσκολη φωτιά που μας απασχολεί εδώ στο κέντρο επιχειρήσεων! Δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για κλιματική απειλή», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Φωτιά στην Αχαΐα: 16 τραυματίες και 20 καμένα σπίτια – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Καιρός: Με 44άρια κάνει ποδαρικό ο Αύγουστος – Δευτέρα και Τρίτη οι χειρότερες μέρες

Πόλεμος μέχρις εσχάτων για το όνομα των Καλλιστείων

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr



Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author