Δύο πύρινα μέτωπα στο Ρέθυμνο: Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στο Ορνέ – Νέα φωτιά στο Ροδάκινο (εικόνες, βίντεο) – Ρέθυμνο

Estimated read time 1 min read



Επιχείρηση απομάκρυνσης κατάκοιτης 92χρονης από τον οικισμό Ορνέ – Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης – Έχει ζητηθεί βοήθεια και από άλλες περιοχές της Κρήτης – Φωτιά και στο Ροδάκινο, απειλεί και το χωριό

Επικίνδυνες διαστάσεις πήρε η  μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιουλίου, στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο, ενώ νωρίς το απόγευμα, συναγερμός σήμανε για νέα φωτιά που εκδηλώθηκε στο χωριό Ροδάκινο επίσης του νομού Ρεθύμνου.

Ειδικότερα, η πρώτη φωτιά μαίνεται μεταξύ των χωριών Ορνέ και Κρύας Βρύσης, έχοντας ως «σύμμαχο» τους ισχυρούς ανέμους, πράγμα που κάνει εξαιρετικά δύσκολο το έργο της κατάσβεσης με 58 Πυροσβέστες να επιχειρούν απο εδάφους, δίνοντας μεγάλη μάχη για να την ελέγξουν. 

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής,  συνεχώς ενισχύονται. 

Η φωτιά, η οποία καίει σε χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μεταξύ Κρύας Βρύσης και Ορνέ ο οποίος εκκενώθηκε προληπτικά, δεν έχει οριοθετηθεί.

Σημειώνεται, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ελαφρά ένας πυροσβέστης, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr o Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γιάννης Τατάρακης, «η φωτιά έφτασε 70 μέτρα έξω από τον οικισμό».

Με εντολή του δημάρχου της περιοχής έγινε και η απομάκρυνση κατοίκων από την Ορνέ, με τον ίδιο να αναφέρει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τα χωριά δεν κινδυνεύουν πλέον, η πυρκαγιά έχει πορεία προς τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το Ρέθυμνο στην Αγία Γαλήνη και πιστεύω ότι οι πυροσβέστες θα καταφέρουν να την τιθασεύσουν».

Στο σημείο ήδη επιχειρούν δυο ελικόπτερα και ένα της ΕΜΟΔΕ το κατευθύνει τα υπόλοιπα δυο

Στη μάχη ρίχτηκαν όλες οι επίγειες δυνάμεις της Περιφερειακής Ενότητας Ρέθυμνου, καθώς και πυροσβεστικά οχήματα από το Ηράκλειο.



Η προσπάθεια των πυροσβεστών είναι τιτάνια προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί εντός του οικισμού και να αποφευχθούν τα χειρότερα, ωστόσο οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 58 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα και 3 Ε/Π.

Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες Ο.Τ.Α.

Η ατμόσφαιρα στο χωριό Ορνέ είναι αποπνικτική λόγω των πυκνών καπνών, ενώ οι νεότεροι σε ηλικία φυγάδευσαν τους ηλικιωμένους σε κοντινά χωριά και συγγενικά σπίτια.

Παράλληλα, κτηνοτρόφοι απομάκρυναν τα ζώα τους από την περιοχή.

Αναμένεται να μεταφερθεί 92χρονη κατάκοιτη

Οι κάτοικοι του οικισμοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ενώ δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονται στο σημείο, ζήτησαν αρχικά την συνδρομή του Κέντρου Υγείας Σπηλίου προκειμένου μια 92χρονη κατάκοιτη να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Στο σημείο έχει κληθεί ασθενοφόρο και αναμένεται το αν τελικά η 92χρονη θα χρειαστεί να μεταφερθεί.

Φωτιά στο Ροδάκινο

Αναφορικά με το νέο μέτωπο, που ξέσπασε λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι στην περιοχή Κόρακα στο Ροδάκινο, και που στο ίδιο σημείο που εκδηλώθηκε και πριν από λίγες ημέρες, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, όπου το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. 

Την ίδια ώρα έχει ζητηθεί βοήθεια από άλλους νομούς, ενώ σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Πυροσβεστικής Κρήτης Γιώργο Τσικαλά, ο οποίος μίλησε στο neakriti.gr «η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη και έχει ζητήσει εναέρια βοήθεια και από άλλες περιοχές εκτός Κρήτης».

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες δόθηκε εντολή εκκένωσης του Κάτω Ροδάκινου, καθώς απειλείται το χωριό.  



Πηγή άρθρου www.neakriti.gr

You May Also Like

More From Author