Διχάζει την κυβέρνηση η κατάργηση του ποσοστού του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ

Πεδίο έντονων ενδοκυβερνητικών τριβών αποτελεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ μεταξύ των οποίων τα ΕΛΠΕ, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΔΙΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ κ.ά. Παρά την προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα να κατευνάσει τα πνεύματα όσον αφορά τις ενστάσεις που θέτουν τόσο το ΠαΣοΚ, όσο και η ΔΗΜΑΡ με την τροπολογία που εισήγαγε στο νομοσχέδιο, η αναστάτωση που επικρατεί μεταξύ των εταίρων δοκιμάζει την συνοχή της κυβέρνησης, λίγα 24ωρα πριν έλθουν προς συζήτηση και ψήφιση τα νέα μέτρα στη Βουλή.

Ενώπιον του κινδύνου να καταψηφιστεί η επίμαχη ρύθμιση, ο κ. Στουρνάρας με την τροπολογία που κατέθεσε δίνει την δυνατότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής να συζητεί πριν από κάθε αποκρατικοποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχετικού σχεδίου προκήρυξης ή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το Ταμείο θα λαμβάνει υπ’ όψιν. Όμως το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα δεσμεύεται από αυτές, όπως ζητούν ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ, οι οποίοι μάλιστα φέρονται δυσαρεστημένοι από την μη κατηγορηματική στάση που τήρησε, όπως θεωρούν, ο ειδικός αγορητής του κόμματος κ. Π. Κουκουλόπουλος, στον οποίο έχουν διαμηνύσει εδώ και ημέρες ότι θα καταψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 2.

Καυγάς στον ΚΤΕ ΠαΣοΚ

Μάλιστα του καταλογίζουν ότι δεν κατέθεσε δική του τροπολογία με τα σημεία στα οποία συμφώνησαν στο ΠαΣοΚ ώστε η Βουλή να μην έχει μόνον γνωμοδοτικό χαρακτήρα επί των αποκρατικοποιήσεων. Όπως έλεγαν μάλιστα «εμείς δεν δίνουμε λευκή επιταγή», τονίζοντας ότι «για εμάς η επίμαχη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι ακόμα πιο σοβαρή και από τα νέα μέτρα, με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να κόψει μία σύνταξη και αν βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους το 2015 να την αυξήσει πάλι, όμως αν πουληθεί η ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορείς να την ξαναπάρεις πίσω». Μεταξύ αυτών που αντιδρούν είναι οι κκ. Μ. Μπόλαρης, Ι. Δριβελέγκας, Θ. Μωραίτης, η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη κ.ά.

Μάλιστα συνήλθε εκτάκτως ο αρμόδιος Κοινοβουλευτικός Τομέας Εργασίας του ΠαΣοΚ όπου δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιπαραθέσεις με τον κ. Κουκουλόπουλο. Είναι ενδεικτικός ο διάλογος που είχε με τους αντιδρώντες βουλευτές: «Δουλευόμαστε μεταξύ μας. Παραδώσαμε την χώρα σε ένα μνημόνιο και δεν σας είδα να αντιδράτε», ενώ ο κ. Μπόλαρης του αντέτεινε: «Μην νομίζεις ότι επειδή φωνάζεις θα σε φοβηθούμε κιόλας…».

Τελικώς, συμφώνησαν να συναντήσουν εντός της ημέρας τον κ. Στουρνάρα για να του ζητήσουν να υιοθετήσει την πρόταση σχετικά με τον δεσμευτικό λόγο που θέλουν να έχει η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής επί των αποκρατικοποιήσεων.

Νωρίτερα στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Κουκουλόπουλος είπε αναφορικά με την τροπολογία του κ. Στουρνάρα ότι «σε μεγάλο βαθμό μπορεί να καλύψει αυτό που ζητάμε από την πρώτη μέρα», ωστόσο τουλάχιστον δέκα βουλευτές του ΠαΣοΚ εμφανίζονταν έτοιμοι να καταψηφίσουν. Όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος «είπαμε να έρχονται στη Βουλή μία-μία, κάτι που καλύπτει η διάταξη, πριν γίνει η προκήρυξη ή η πρόσκληση ενδιαφέροντος και στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών να συζητείται το σχέδιο προκήρυξης ή πρόσκλησης και να ενσωματώνονται υποχρεωτικά όλες οι παρατηρήσεις στην προκήρυξη». Διευκρίνισε δε ότι «αν υπάρχουν μείζονες διαφωνίες, σαν αυτές που τέθηκαν από πολλούς συναδέλφους, προφανώς εγείρεται μέγα ζήτημα και σταματάει η διαδικασία αποκρατικοποίησης».

Σημειώνεται ότι ο κ. Κουκουλόπουλος ζήτησε να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν στο επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης (το ΠαΣοΚ προτείνει ο φόρος πετρελαίου θέρμανσης να επιστραφεί σε όλους τους πολίτες), στην ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ και στις κρίσεις των υπαλλήλων σε εφορίες.

Αρνητική η ΔΗΜΑΡ

Όσον αφορά την στάση της ΔΗΜΑΡ, η ειδική αγορήτρια του κόμματος κυρία Ασημίνα Ξηροτύρη είπε ότι «είναι θετική η τροπολογία», αλλά υπογράμμισε ότι «εμείς μιλούμε για την γενική διεργασία αυτών των σχεδιασμών και τις προϋποθέσεις των αποκρατικοποιήσεων». «Δεν τα έχουμε συμφωνήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά θέτοντας το θέμα του «πώς βλέπουμε μέσα στην κρίση την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους αλλά και την ανάγκη να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη». «Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το άρθρο που δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις», είπε προαναγγέλλοντας την καταψήφισή του από την ΔΗΜΑΡ κατά την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και προγραμματίστηκε να διεξαχθεί την προσεχή Τρίτη.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΗΜΑΡ εμφανίστηκε αντίθετη και με το άρθρο που προβλέπει αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων με απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή και με παράκαμψη του υφιστάμενου πολεοδομικού και χωροταξικού πλαισίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν πρέπει να φτάσουμε στην αντίθετη μεριά, δεν πρέπει να έχουμε τόσο fast truck διαδικασίες έτσι ώστε να παρακάμπτεται ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός». Επισημαίνεται ότι ενστάσεις έχει διατυπώσει επί του άρθρου αυτού και το ΠαΣοΚ.

Ονομαστική ψηφοφορία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Νάντια Βαλαβάνη άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ρωτώντας τον υπουργό Οικονομικών: «Πόσο σίγουρος είστε ότι η τιμή της δόσης αξίζει το ξεπούλημα όλων των δημόσιων επιχειρήσεων που χτίστηκαν κυριολεκτικά με τον ιδρώτα αλλά και με δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού και τώρα προσφέρονται ΄΄στο πιάτο΄΄ για ΄΄ψίχουλα΄΄ στον πρώτο τυχόντα;».  

Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author