Διερευνητικές επαφές: Ξεκινούν σε δύσκολο κλίμα στις 25 Ιανουαρίου -Η Αθήνα παγώνει τις βλέψεις της Αγκυρας για διάλογο εφ’ όλης της ύλης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Αλλαγή πλεύσης από την Αγκυρα, καθώς μετά τις πολύμηνες προκλήσεις κατά Ελλάδας και Κύπρου σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο, έστερξε να ζητήσει έναρξη των διερευνητικών επαφών, κάτι που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι κατ’ αρχήν θετική, ωστόσο ο διάλογος προδιαγράφεται δύσκολος, δεδομένου ότι η Αγκυρα επιδιώκει διάλογο εφ’ όλης της ύλης. Κάτι που απέρριψε πάραυτα η Αθήνα. Αρχικά μέσω του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τη Λισαβόνα διεμήνυσε σε αυστηρό τόνο προς την Τουρκία «να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να πάμε σε διάλογο».

Στη συνέχεια, διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν ότι αυστηρή ατζέντα στις διερευνητικές είναι ο καθορισμός θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, για να προσθέσουν: «Δεν είναι διαπραγμάτευση οι διερευνητικές, είναι το πρελούδιο της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει κατανοητή η δυνατότητα σύναψης συνυποσχετικού που θα στείλει τη διαφορά στο Δικαστήριο της Χάγης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 Ιανουαρίου ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση».

Η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον 61ο γύρο των Διερευνητικών Επαφών έχει ως εξής:

«Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021».

Για το θέμα υπήρχε γραμμή επικοινωνίας της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, όπως και μεταξύ των γ.γ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε απευθύνει πρόσκληση στην Αθήνα για διερευνητικές επαφές. Οπως δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, η χώρα του καλεί σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις επί όλων των θεμάτων που συζητήθηκαν στους 60 γύρους συνομιλιών.

«Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι είναι ανοικτός να συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα, μετά από σχετική πρόσκληση που κατέθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Εντι Ράμα. «Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση και εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί» πρόσθεσε.

Η αναφορά αυτή ενίσχυσε την πεποίθηση για τον ρόλο του Αλβανού πρωθυπουργού, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Αθήνα, αφού προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Αγκυρα.

Δένδιας: Θα προσέλθουμε με εποικοδομητική διάθεση

Σημειώνεται ότι, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του την Κυριακή ο Νίκος Δένδιας, η Ελλάδα θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές, οψέποτε αυτές ξεκινήσουν, με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author