Διαβούλευση με το ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία μετά τις εκρήξεις

Estimated read time 1 min read

© Jakub Krechowicz | Dreamstime.com

Θολό το τοπίο μετά την έκρηξη που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους στην κατοικημένη περιοχή Przewodow της Πολωνίας, στα σύνορα με την Ουκρανία. Απορρίπτει κατηγορηματικά η Ρωσία τις αναφορές για ρωσικούς πυραύλους. Επιφυλακτικές οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η πολωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αργά το βράδυ της Τρίτης πως σημειώθηκαν εκρήξεις στο έδαφός της και συγκεκριμένα στην κατοικημένη περιοχή Przewodow που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Επίσημα πάντως δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες για τις εκρήξεις, απ’ τις οποίες έχασαν τη ζωή τους δύο άνθρωποι.

Μετά το έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας που συγκάλεσε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ματέους Μοραβιέτσκι, η Βαρσοβία ανακοίνωσε ότι αυξάνει «την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων» και ζητά την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει διαβούλευση μεταξύ των χωρών μελών όταν κάποια χώρα θεωρεί ότι η πολιτκή ανεξαρτησία της ή η ασφάλειά της απειλείται.

Η συνεδρίαση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί άμεσα, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου με φόντο αναφορές για έκρηξη στην Πολωνία, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίο διπλωμάτη. 

Στον απόηχο των αναφορών για εκρήξεις ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, συνομίλησε με τον πρόεδρο της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα και είπε ότι το ΝΑΤΟ «παρακολουθεί την κατάσταση και οι σύμμαχοι διαβουλεύονται στενά». «Είναι σημαντικό να διαπιστωθούν όλα τα γεγονότα», πρόσθεσε.

Ο Αντρέι Ντούντα αποφάσισε στο μεταξύ να συγκληθεί στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, Πάβελ Σροτ.

Επίσης, την Τετάρτη ο Σαρλ Μισέλ, στο περιθώριο της συνόδου G20 στο Μπαλί, θα συγκαλεσει σύσκεψη συντονισμού των ηγετών της ΕΕ που συμμετέχουν στη σύνοδο. Σημειώνεται ότι εκεί βρίσκεται και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Εν μέσω αυτών εξελίξεων πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντρέι Ντούντα και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπως επιβεβαίωσε ο διεθνής σύμβουλος του Πολωνού ηγέτη. Ο Ντούντα συνομίλησε και με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που κατηγόρησε τη Ρωσία για «σημαντική κλιμάκωση» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να απαντήσει.

Νωρίτερα, τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης απέδιδαν την έκρηξη σε ρωσικούς «αδέσποτους» πυραύλους, ενώ οι ηγέτες διάφορων χωρών έσπευσαν να εκφράσουν αλληλεγγύη στην Πολωνία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του αρνήθηκε ότι πύραυλοί του πέρασαν στην Πολωνία, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές ως «σκόπιμη προβοκάτσια». «Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για την υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών» πυραύλων στην περιοχή του Przewoduv είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Κανένα πλήγμα σε στόχους κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας δεν έγινε από ρωσικές ρουκέτες. Τα συντρίμμια που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με ρωσικά όπλα».

Συγκρατημένη είναι η πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Πενταγώνου (στρατηγός Πάτρικ Ράιντερ) τόνισε πως «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε πληροφορίες για ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος» ωστόσο, πρόσθεσε ότι παίρνει στα σοβαρά τις αναφορές και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ.

Όμως Λετονία και Εσθονία έσπευσαν να εκδώσουν ανακοινώσεις προεξοφλώντας τους «υπαίτιους».

«Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που δεν στοχεύουν μόνο Ουκρανούς αμάχους, αλλά και έδαφος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων και καταδικάζει αυτό το έγκλημα», έγραψε ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας.

«Τα πρόσφατα νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Βρισκόμαστε σε στενή διαβούλευση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε αλληλέγγυοι με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία”, ανέφερε το Εσθονικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Οι σκέψεις μου είναι στην Πολωνία, στενή σύμμαχό μας και γείτονα. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και είμαστε σε επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ» έγραψε στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η Ουκρανία «επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της με την Πολωνία και είναι έτοιμη να παράσχει κάθε απαραίτητη υποστήριξη. Η συλλογική απάντηση στις ρωσικές ενέργειες πρέπει να είναι σκληρή και με αρχές» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός ΥΠ.ΕΞ.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «παρακολουθεί στενά τις πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στην Πολωνία μετά την πυραυλική επίθεση στο έδαφός της». Επίσης, εκφράζει ειλικρινή συλλυπητήρια στην πολωνική κυβέρνηση και τον λαό, αλλά και πλήρη αλληλεγγύη «με τον εταίρο μας στην ΕΕ και σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, την Πολωνία».



Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author