Δημοψηφίσματα: Αναμενόμενος ρωσικός… θρίαμβος και μπαράζ αντιδράσεων

Estimated read time 1 min read

Ένας αναμενόμενος θρίαμβος και πολλές προαποφασισμένες αντιδράσεις • Τι σημαίνει για τη Μόσχα το συντριπτικό αποτέλεσμα της κάλπης • Απορρίπτουν Κίεβο και Δύση και προετοιμάζουν αντιδράσεις.

Με ποσοστά από άλλες εποχές και οι τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας που πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα αποφάσισαν την ένωσή τους με τη Ρωσία, σε ένα αποτέλεσμα αναμενόμενο, αλλά και μια διαδικασία για την οποία έχουν γραφτεί πολλά, ενώ το Κίεβο και η Δύση είχαν προαποφασίσει πως θα απορρίψουν τις όποιες εξελίξεις.

Η τετραήμερη διαδικασία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα, περιοχές με ιδιαίτερη ιστορία που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τις οποίες έχουν καταλάβει οι δυνάμεις της Μόσχας εδώ πολύ καιρό, ολοκληρώθηκε με την κάλπη να βγάζει τα εξής ποσοστά υπέρ της ένωσης με τη ρωσική ομοσπονδία:

  • Ντονέτσκ 98,69%
  • Λουγκάνσκ 97,93%
  • Χερσώνα 96,75%
  • Ζαπορίζια 97,81%

Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν να ανακηρύξει τις περιοχές αυτές ρωσικό έδαφος και να αποκαλέσει την όποια ουκρανική προσπάθεια να τις ανακαταλάβει ως επίθεση προς τη χώρα του. Παράλληλα, η Μόσχα θα έχει μια επίφαση νομιμότητας για τις μελλοντικές της ενέργειες, αλλά, κυρίως, μπορεί να χρησιμοποιήσει όποιον οπλισμό κρίνει αναγκαίο.

Τις προηγούμενες ημέρες, άλλωστε υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τη Ρωσία έστειλαν μήνυμα σε όλους τους τόνους πως η Μόσχα θα προστατεύσει πάση θυσία τις περιοχές αυτές και τη διαδικασία των δημοψηφισμάτων.

Οργή στο Κίεβο

Τη διαδικασία έχουν απορρίψει εδώ και καιρό τόσο η Ουκρανία όσο και οι δυτικοί σύμμαχοί της, προειδοποιώντας τη Ρωσία για παράνομες ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτό το πνεύμα ήρθε και η πρώτη σημερινή τοποθέτηση από τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ντμίτρο Κουλέμπα, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ψηφοφορίες αυτές «δεν θα αλλάξουν τίποτα». 

«Αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα στην πολιτική μας, στη διπλωματία μας και στις ενέργειές μας στο στρατιωτικό πεδίο», δήλωσε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο με τη Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, «με τις αποφάσεις της, η Ρωσία δείχνει πως δεν επιδιώκει την ειρήνη» ενώ οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίεβο και στη Μόσχα βρίσκονται σε νεκρό σημείο εδώ και πολλούς μήνες.

Η αντίδραση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι συζήτησε την περαιτέρω υποστήριξη των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Γενικό Γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, στη σκιά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στις τέσσερις επίμαχες περιοχές.

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Στόλτενμπεργκ για την καταδίκη του στα δημοψηφίσματα τα οποία το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν παράνομα και ψευδή.

Συζητήσαμε τις τρέχουσες εξελίξεις στο πεδίο της μάχης και την περαιτέρω υποστήριξη των κρατών μελών της Συμμαχίας στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις», έγραψε ο Ζελένσκι.

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε «τα ψευδοδημοψηφίσματα που οργάνωσε η Ρωσία δεν έχουν καμία νομιμότητα και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Τα εδάφη αυτά είναι Ουκρανία».

Η πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον ήρθε δια στόματος Άντονι Μπλίνκεν, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών να ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση εδαφών στη Ρωσία.

«Εμείς οι ίδιοι και πολλές άλλες χώρες ήμασταν σαφείς. Δεν θα αναγνωρίσουμε, δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ, την προσάρτηση ουκρανικού εδάφους στη Ρωσία», τόνισε.

Κυρώσεις ζητά το Παρίσι

Από ευρωπαϊκής πλευράς η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι το Παρίσι θα είναι στο πλευρό του Κιέβου «μέχρι η Ουκρανία να ανακτήσει την πλήρη κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητά της».

Η Γαλλίδα υπουργός προειδοποίησε, τη Μόσχα με κυρώσεις, αν προσαρτήσει επίσημα τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχό της τις επόμενες ημέρες.

Τα μέτρα αυτά «θα είναι βεβαίως ατομικά, για να στοχεύσουν τους αξιωματούχους αυτών των παράνομων επιχειρήσεων» και «θα πλήττουν χωρίς αμφιβολία άλλους τομείς που δεν ήταν ακόμη υπό καθεστώς κυρώσεων», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author