Υπέρ των Covid free καταστημάτων τάσσονται οι περισσότεροι πολίτες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για αμιγώς εμβολιασμένους και μικτούς κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, το 52% δηλώνει ότι, εφόσον έχει τη δυνατότητα επιλογής, θα προτιμήσει ένα κατάστημα μόνο για εμβολιασμένους, χωρίς περιορισμούς.
Τα ποσοστά αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία, με τους πολίτες από 60 ετών και άνω να τάσσονται υπέρ των κλειστών χώρων μόνο για εμβολιασμένους σε ποσοστό 57%. Ακολουθούν οι 45-49 ετών με 39%, ενώ στις μικρότερες ηλικίες το μίγμα αλλάζει.
Οι 30-44 ετών είναι υπέρ των μικτών χώρων σε ποσοστό 31%, έναντι 28% που «ψηφίζουν« αμιγείς χώρους, ενώ οι 17-29 ετών προτιμούν τους μικρούς χώρους σε ποσοστό 30%.
Τέλος, χώρους μόνο για εμβολιασμένους «ψηφίζουν» σε ποσοστό 52% όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου.
Αντίθετα, το 40% όσων έχουν προγραμματισμένο ραντεβού τάσσονται υπέρ των μικτών χώρων ψυχαγωγίας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 51% για όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο.
«Ναι» στον υποχρεωτικό εμβολιασμών συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων
Το 65% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορoναϊού, για ομάδες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως για παράδειγμα όσοι εργάζονται στην εκπαίδευση, την εστίαση και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αναλυτικά, στην ερώτηση για το αν θα ήταν καλό να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε κάποιες ομάδες εργαζομένων, σχεδόν οι μισοί (49%) απάντησαν «σίγουρα ναι», το 16% «μάλλον ναι», το 19% «σίγουρα όχι» και το 9% «μάλλον όχι».
Επιπλέον, υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων τίθενται με συντριπτική πλειοψηφία (71%) οι συνταξιούχοι, ακολουθούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα σε ποσοτό 45%, οι επιχειρηματίες με 44% και ο ιδιωτικός τομέας με 34%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά των πολιτών που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι υψηλότερα στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη ή και τις δύο δόσεις του εμβολίου ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, ενώ κατά του εν λόγω μέτρου είναι όσοι δεν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού.
Αναλυτικά, για όσους έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις, το 66% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με το κοινό, για όσους έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 34%, ενώ το 62% όσων δεν έχουν κλείσει ραντεβού δηλώνουν αντίθετοι με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Υπέρ του εμβολιασμού 7 στους 10 – Μειώθηκαν οι «αρνητές»
Γενικότερα, υπέρ του εμβολιασμού κατά του κοροναϊού τάσσονται περισσότεροι από 7 στους 10 Έλληνες.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, ανεξαρτήτως από το πότε θα κάνουν το εμβόλιο, το ποσοστό που έβλεπε με επιφυλακτικότητα τον εμβολιασμό μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.
Αναλυτικά, το 72% του δείγματος απάντησε ότι θα εμβολιαστεί έναντι 37% το Νοέμβριο του 2020, 40% το Δεκέμβριο του 2020, 49% τον Ιανουάριο του 2021, 56% το Φεβρουάριο, 57% το Μάρτιο, 65% τον Απρίλιο και 69% τον Ιούνιο.
Σε ό,τι αφορά εκείνους που εμφανίζονται διστακτικοί για το εμβόλιο και δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε την πρώτη δόση, σε ερώτηση για το αν τελικά θα εμβολιαστούν, ανεξαρτήτως από το πότε, το 36% δήλωσε «σίγουρα όχι», το 21% «μάλλον όχι», το 26% «μάλλον ναι» και το 14% μάλλον ναι.
Πόσο φοβούνται τις μεταλλάξεις
Το 60% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για τις μεταλλάξεις του νέου κοροναϊού, σε αντίθεση με το 19% που δηλώνει ότι ανησυχεί από λίγο έως καθόλου.
Μάλιστα, περισσότερο ανήσυχοι για τις μεταλλάξεις, σε ποσοστό 75%, εμφανίζονται όσοι έχουν κάνει μία ή δύο δόσεις του εμβολίου, ακολουθούν με 50% όσοι έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ στον αντίποδα όσοι δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε ποσοστό 54% δηλώνουν ότι δεν ανησυχούν.
Η ανησυχία των πολιτών φαίνεται να εντάθηκε με την εμφάνιση της παραλλαγής Δέλτα στη χώρα, καθώς σε σχέση με τον Ιούνιο αυτοί που δήλωσαν ότι ανησυχούν αυξήθηκαν από το 49% στο 60%, σε αντίθεση με αυτούς που δεν ανησυχούν, οι οποίοι παραμένουν σταθεροί.
Χειρότερα τα πράγματα το επόμενο εξάμηνο – Θετική γνώμη για την ψηφιοποίηση του κράτους
Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα για την κατάσταση που θα επικρατήσει το επόμενο εξάμηνο στους πιο βασικούς τομείς για τη χώρα και τη ζωή τους, όπως στα θέματα της οικονομίας, της εγκληματικότητας και της πανδημίας-υγειονομικής κρίσης, ενώ στα διεθνή ζητήματα, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, θεωρούν πως τα πράγματα θα είναι «πάνω-κάτω τα ίδια».
Η μόνη θετική εξαίρεση αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση του κράτους, όπου η πλειοψηφία, σε ποσοστό 43%, δηλώνει ότι τα πράγματα θα πάνε «λίγο-πολύ καλύτερα».
Πρωτιά ΝΔ-Μητσοτάκη ως προς την ικανότητα διαχείρισης
Την κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπιστεύονται οι περισσότεροι πολίτες ως προς τη διαχείριση κρίσιμων τομέων, όπως είναι η οικονομία και ανάπτυξη. τα διεθνή/ελληνοτουρκικά, η πανδημία/υγειονομική κρίση, αλλά και η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι σε τέσσερις από τις έξι κατηγορίες για τις οποίες ρωτήθηκαν, οι πολίτες που θεωρούν ότι καμία από τις δύο κυβερνήσεις (ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ) δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα είναι περισσότεροι από εκείνους που θα εμπιστεύονταν μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα – ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά θέματα ασφάλειας, αλλά και το μεταναστευτικό.
Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της ΝΔ – Μπροστά με 14 μονάδες
Μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ δείχνει η δημοσκόπηση της Pulse, καθώς προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 14 μονάδες διαφορά, καταγράφοντας ποσοστό 38%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 24%, ενώ ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 7%, το ΚΚΕ με 6%, η Ελληνική Λύση με 4,5% και το ΜέΡΑ25 με 3,5%.
Πρώτη σε συσπείρωση αλλά και σε εισροές νέων ψηφοφόρων η ΝΔ
Πρώτη αναδεικνύεται η ΝΔ και στη συσπείρωση των πρώην ψηφοφόρων της, ενώ καταγράφει και ένα ποσοστό 9% στις εισροές καινούργιων ψηφοφόρων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ένα ποσοστό της τάξης του 4% στις εισροές καινούργιων ψηφοφόρων.