Δευτέρα του Πάσχα με νέες «ανάσες» ελευθερίας: Ανοίγει αύριο η εστίαση, από τις 11 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Η φετινή Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, σηματοδοτεί την επαναλειτουργία του κλάδου της εστίασης, έπειτα από έξι μήνες, αλλά και τη διεύρυνση του ωραρίου κατά το οποίο θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ακόμα ένα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα, που ενισχύεται από την επιτάχυνση των εμβολιασμών -δεν διενεργήθηκαν την Κυριακή του Πάσχα- και για τις μικρότερες ηλικιακά ομάδες.

Ανοίγει η
εστίαση

Τη Δευτέρα, καφέ και εστιατόρια θα στρώσουν τραπεζάκια έξω και θα επαναλειτουργήσουν -χωρίς μουσική- μετά από έξι δύσκολους μήνες. Ηδη καφετέριες και εστιατόρια έχουν οργανωθεί και ετοιμάζονται να υποδεχθούν ξανά τους πελάτες, οι οποίο οφείλουν να στέλνουν SMS με κωδικό «6» στο 13033 για να μεταβούν σε κάποιο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Βάσει της ΚΥΑ που έχει εκδοθεί, ισχύουν τα εξής μέτρα για την εστίαση:
Για την εστίαση, εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων), προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις: αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

  • απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
  • τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
  • υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
  • μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
  • τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
  • χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
  • δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
  • οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών
  • λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Από τις 11 μ.μ. η απαγόρευση κυκλοφορίας

Τη Δευτέρα του Πάσχα διευρύνεται κατά μία ώρα και το ωράριο μετακίνησης των πολιτών, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 μ.μ., από 10 μ.μ. που ίσχυε μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα. Φυσικά, όλες οι μετακινήσεις θα εξακολουθήσουν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, όπως ξεκαθάρισε πριν από λίγες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επιταχύνονται
οι εμβολιασμοί

Την ίδια ώρα, μετά από μία ημέρα… ανάπαυσης, κατά την οποία δεν πραγματοποιήθηκαν εμβολιασμοί (Κυριακή του Πάσχα), συνεχίζονται από τη Δευτέρα κανονικά οι εμβολιασμοί για τις ηλικιακές ομάδες άνω των 30 ετών, με τη συμμετοχή να αναμένεται μαζική, όπως κατέδειξαν και τα στοιχεία για όσους έκλεισαν ραντεβού τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στο πρόγραμμα εμβολιασμού έχουν ήδη μπει οι ηλικιακές κατηγορίες 30-39 και 40-44 ετών, ενώ από το Μεγάλο Σάββατο έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες ηλικίας 45-49 ετών, με περίπου 130.000 άτομα να έχουν ήδη κλείσει το ραντεβού τους από τις πρώτες 24 ώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το iefimerida.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο iefimerida.gr

Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author