Δίκη της Χρυσής Αυγής: Πρόεδρος κατά εισαγγελέα

Estimated read time 1 min read

Αύριο θα συνεχιστεί, εκτός απροόπτου, η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Σήμερα, η δίκη διακόπηκε, καθώς, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, θα πρέπει να αναζητηθεί -υπό την επιμέλεια εισαγγελικού λειτουργού- βούλευμα για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων από την πλευρά του καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγού.

Ακόμη, κατά τη σημερινή σύντομη διαδικασία, η πρόεδρος ζήτησε από την εισαγγελέα της έδρας, κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, να συμπληρώσει την πρότασή της για 11 πρόσωπα, τα οποία στο παρελθόν είχαν καταδικασθεί σε ποινές κάθειρξης (μεταξύ αυτών οι καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν).

Και αυτό γιατί, όπως διευκρίνισε η πρόεδρος, το ζήτημα αυτό συνδέεται με το εάν τα πρόσωπα αυτά είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αδικημάτων ή υπότροποι.

Απαντώντας, η εισαγγελέας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα ποινικά μητρώα, πράγματι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι έχουν καταδικασθεί στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα σε ποινές κάθειρξης, ωστόσο, δεν τους συμπεριέλαβε στην πρότασή της, όπως είπε, γιατί έχουν εκτίσει τις ποινές τους, έχουν αποφυλακιστεί και τηρούν τους περιοριστικούς όρους που τους έχουν επιβληθεί.

Η εισαγγελέας για τα πρόσωπα αυτά δήλωσε ότι εμμένει στην άποψή της περί χορήγησης ανασταλτικού αποτελέσματος στην έφεσή της.

Στη δίκη έλαβε χώρα ο εξής διάλογος μεταξύ της προέδρου και της εισαγγελέως:

Πρόεδρος: Η κυρία εισαγγελέας ανέφερε ότι τα ποινικά μητρώα των καταδικασθέντων είναι λευκά, πλην των ονομαστικά αναφερομένων […] Στη συνέχεια ανέφερε ότι έχουν λευκό ποινικό μητρώο ονομαστικά και 11 ακόμη καταδικασθέντες […] Πλην των πέντε προσώπων που καταδικάστηκαν για ήσσονος σημασίας πράξεις. Παρέλειψε όμως να αναφερθεί στους κατηγορουμένους που έχουν καταδικαστεί ακόμα και σε ποινές κάθειρξης. Όπως για παράδειγμα, όσοι καταδικάσθηκαν για την ανθρωποκτονία Λουκμάν Σαζζάτ, κ.ά. […] Κατά τούτο το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να συμπληρωθεί η εισαγγελική πρόταση. Δεύτερον, η εισαγγελέας ανέφερε ότι κάποιοι εκ των καταδικασθέντων δεν παραβίασαν τους περιοριστικούς όρους που τους επιβλήθηκαν. Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο δικηγόρος του κ. Ματθαιόπουλου και κατέθεσε κάποια έγγραφα, όπου σε αυτά αναφέρεται ότι ο Ιωάννης Λαγός έχει παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους. Άρα, πρέπει να αναζητηθεί, με επιμέλεια της εισαγγελέως, τυχόν βούλευμα για το αν είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους ο Ιωάννης Λαγός.

Εισαγγελέας: Δεν είπα για ήσσονος απαξίας πράξεις…

Πρόεδρος: Δεν έθεσα εκεί το θέμα. Είπα ότι ακόμα και για καταδίκες κάθειρξης δεν αναφερθήκατε.

Εισαγγελέας: Αναφέρθηκα ονομαστικά μόνο σε αυτούς που έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Για τους υπόλοιπους το γνώριζα ότι δεν είχαν λευκό ποινικό μητρώο, έχω δει τα βουλεύματα, όμως έχουν εκτίσει τις ποινές τους και έχουν τηρήσει τους περιοριστικούς όρους…

Πρόεδρος: Για τους άλλους ποια είναι η πρόταση;

Εισαγγελέας: Όλοι τηρούν τους όρους (σ.σ. για αναστολή). Ανέφερα μόνο όσους είχαν λευκό ποινικό μητρώο. Όσους δεν ανέφερα, εννοείται ότι δεν έχουν λευκό ποινικό μητρώο.

Πρόεδρος: Και η πρόταση ποια είναι;

Εισαγγελέας: Να ανασταλεί και γι’ αυτούς. Όλοι τηρούν τους όρους.

Πρόεδρος: Αυτή είναι η πρόταση; Για όλους; Παρά τον κίνδυνο υποτροπής;

Εισαγγελέας: Μάλιστα.

Πρόεδρος: Σημειώστε το, κύριε γραμματέα, για το θέμα Λαγού τώρα. Υπάρχει σχετικό βούλευμα ότι παραβίασε τους όρους; […] Το δικαστήριο διακόπτει για αύριο, ώστε με επιμέλεια της εισαγγελέα να αναζητηθεί το βούλευμα για τους περιοριστικούς όρους του κατηγορούμενου Λαγού.

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο Βόρειο Αιγαίο πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού – Σε επαγρύπνηση οι ελληνικές δυνάμεις

Άνοιξη του 2022 η έναρξη της κατασκευής για την γραμμή 4 του μετρό

Κακοκαιρία εξπρές με ισχυρές βροχές και καταιγίδες – Χαλάζι στην Κρήτη (βίντεο)

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author