Ηχηρή παρέμβαση και πιο ουσιαστική από τις προηγούμενες δηλώσεις του, πριν από τις εκλογές της 6ης Μαϊου έκανε νωρίς το μεσημέρι, ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας την ανάγκη να ψηφιστεί η Ν.Δ. και να αποτραπεί η αποχή ή η ψήφος σε μικρότερα κεντροδεξιά σχήματα. Σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Αντ. Σαμαράς προσπαθεί να αυξήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ. στο μέγιστο βαθμό και να επιτύχει τον πολιτικό επαναπατρισμό και των ψηφοφόρων που είχαν εγκαταλείψει το κόμμα στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο κ. Καραμανλής προέβη σε δήλωση στήριξης για να αποτραπεί η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Ο κ. Καραμανλής στη γραπτή του δήλωση, επισημαίνει ότι είναι μπροστά η σοβαρή πιθανότητα μιας πολύ πιο οδυνηρής περιπέτειας για όλους. «Η άποψη ότι δεν μπορούμε να πάθουμε τίποτα χειρότερο είναι εσφαλμένη. Ειδικά όταν η ιστορία του τόπου μας διδάσκει πως κατά κανόνα μεγάλες κοινωνικοπολιτικές κρίσεις συνεπέφεραν και εθνικές συμφορές» υπογραμμίζει.
Ο τέως πρωθυπουργός υποστηρίζει με έμφαση ότι «υπάρχει όσο ποτέ ανάγκη να εξασφαλιστεί πολιτική σταθερότητα και έξοδος από την καταστροφική ύφεση» και θέτει ως προϋπόθεση και για τα δυο, να υπάρξει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία. «Γι αυτό και πιστεύω ότι πρέπει να τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις» συνεχίζει και ζητάει ουσιαστικά να μην υποστηριχθούν οι μικρότεροι σχηματισμοί της ευρύτερης κεντροδεξιάς, διότι έτσι υποστηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ.«Αντιθέτως αν επιλέξουμε την αποχή ή την ψήφο διαμαρτυρίας και μάλιστα σε μικρότερους σχηματισμούς της ευρύτερης κεντροδεξιάς στην ουσία ψηφίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο κ. Καραμανλής και δίνει τη δική του εξήγηση, διευκρινίζοντας: «Εμμέσως πλην σαφώς δηλαδή πολίτες χωρίς αριστερό προσανατολισμό θα στήριζαν έτσι την Αριστερά. Ειδικά σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση αυτό δεν βοηθάει την Ελλάδα».
Η νέα δημόσια δήλωση του κ. Καραμανλή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τον κ. Σαμαρά που είδε τον τέως Πρωθυπουργό να τον στηρίζει με πιο ξεκάθαρο τρόπο στη δεύτερη δύσκολη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου. Η ηγεσία της Ν.Δ. στα πλαίσια της πανστρατιάς που έχει κηρύξει θεωρεί ότι η παρέμβαση του κ. Καραμανλή θα λειτουργήσει σε θετική κατεύθυνση και ελπίζει στον πολιτικό επαναπατρισμό ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει άλλους πολιτικούς χώρους στις 6 Μαϊου. Από τη δήλωση του κ. Καραμανλή ήταν σαφές το μήνυμα στους δεξιούς και κεντροδεξιούς ψηφοφόρους να στηρίξουν τη Ν.Δ. που αποτελεί το βασικό πυλώνα της πολιτικής σταθερότητας και να μην προτιμήσουν τους μικρότερους σχηματισμούς της κεντροδεξιάς, εννοώντας το ΛΑΟΣ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και ένα τμήμα των ψηφοφόρων ακόμα και τον κ. Στ. Μάνο και τη Δράση που συνεργάζεται με τη Δημιουργία Ξανά. «Εξαιρετική δήλωση Καραμανλή για το διακύβευμα των εκλογών, καραμανλική θα έλεγα» ήταν το ενδεικτικό σχόλιο του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου.
Έντονη και σε οξύ ύφος ήταν η απάντηση του γραφείου τύπου του ΛΑΟΣ στα όσα δήλωσε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι το λυπηρό της υπόθεσης είναι πως μερικοί άνθρωποι δεν διδάσκονται από τα λάθη τους.«Τα ίδια ακριβώς έλεγε ο κ. Καραμανλής και στις εκλογές του 2009 και παρέδωσε τη χώρα στο ΠαΣοΚ και τον Γ. Παπανδρέου με 43,92% και 160 βουλευτές. Είναι προφανές ότι ο άνθρωπος δεν διδάσκεται από τα λάθη του» σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΛΑΟΣ.