Δένδιας σε Λαβρόφ: Γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές η Τουρκία -Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Estimated read time 1 min read

Την ανησυχία του για τον ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και την ετοιμότητα της Ελλάδας για όλα τα ενδεχόμενα εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τον προβληματισμό και την ανησυχία της Αθήνας για τη στάση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει μετατραπεί σε αποσταθεροποιητικό παράγοντα για όλη την περιοχή.

«Δυστυχώς, σε όλες τις περιφερειακές εξελίξεις ο κοινός παρονομαστής είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας της Τουρκίας. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει μετατραπεί σε γραφείο ταξιδίων για τζιχαντιστές», σχολίασε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ο οποίος είπε ότι έθεσε στον Ρώσο ομόλογό του το ζήτημα του στρατιωτικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, προκειμένου να υπερασπιστεί στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε, επίσης, ότι μετέφερε στον κ. Λαβρόφ το ζήτημα των εξοπλισμών της Τουρκίας, ενώ υπογράμμισε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη ρωσική αντίληψη για τη Συρία και τη Λιβύη.  «Ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Τουρκίας αποσταθεροποιεί την περιοχή. Χθες η Τουρκία εξέφρασε για πολλοστή φορά την πρόθεσή της να συνεχίσει τις έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Είναι φανερό ότι επενδύει στην κλιμάκωση της έντασης. Περιφρονεί τις εκκλήσεις φίλων και εταίρων. Η Ελλάδα είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα, για να υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και επανέλαβε ότι «διάλογος υπό το καθεστώς πιέσεων δεν γίνεται να υπάρξει».

«Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών μας έχουν διάρκεια αιώνων. Τονίσαμε τη σημασία της ενίσχυσης των διμερών πολιτικών επαφών. Η Ρωσία είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας», σημείωσε ο Νίκος Δένδιας. «Στα θέματα ενέργειας προσβλέπουμε στη συνέχιση της συνεργασίας, εξετάσαμε το διμερές εμπόριο και τη δυνατότητα αύξησης των επενδύσεων. Έχουμε πολλά να κερδίσουμε δουλεύοντας μαζί», προσέθεσε.

Λαβρόφ: Υπέρ του διαλόγου και της ειρηνικής διευθέτησης

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στάθηκε αρχικά στις ιστορικές σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι η διμερής συνεργασία συνεχίζεται, ενώ επισήμανε ότι, κατά την έναρξη της πανδημίας, οι δύο χώρες βοήθησαν η μία την άλλη. Μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στο ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης μέσω του διαλόγου 



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author