Γ. Παυλάκης: «Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, σε μια εβδομάδα θα έχουμε Μπέργκαμο»

Estimated read time 1 min read

«Καμπανάκι» κατά ενός μικρού παραθύρου χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων κρούει ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, προειδοποιώντας για δύο δύσκολες εβδομάδες και τονίζοντας πως βρισκόμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος.

«Είμαι επιφυλακτικός για τη σταθεροποίηση. Οι επόμενες δυο εβδομάδες θα είναι άσχημες, θα έχουμε σκαμπανεβάσματα. Ελπίζω ότι θα είμαστε στην κορυφή του κύματος και δεν θα συνεχίσει να επεκτείνεται τόσο πολύ. Δεν είναι σίγουρο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από τη συμπεριφορά του πληθυσμού. Τα μέτρα αποδίδουν, γιατί αν δεν υπήρχαν η Ελλάδα μπορεί να ήταν σε επίπεδο διάλυσης τύπου Βραζιλίας. Δεν είναι σωστό ότι τα μέτρα δεν δουλεύουν. Τα μέτρα δουλεύουν στον βαθμό που εφαρμόζονται. Αν μια μειοψηφία τα αγνοεί, τότε δεν δουλεύουν τέλεια. Την Ελλάδα την έχει σώσει ένα «τείχος των σωφρόνων» που τηρούν τα μέτρα με μεγάλη πειθαρχία και η Ελλάδα έχει αποφύγει έτσι τα χειρότερα», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Open, ενώ αναφέρθηκε και στην επικράτηση των μεταλλάξεων που δημιουργούν νέα κύματα, φέρνοντας το παράδειγμα της Κρήτης, όπου έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη.

«Αν γίνει μικρό άνοιγμα τώρα, θα έχουμε σε μια εβδομάδα μια εκτίναξη των κρουσμάτων, θα έχουμε Μπέργκαμο, θα έχουμε Πορτογαλία. Τα μέτρα δουλεύουν, τα υπόλοιπα είναι φαιδρά και εξωεπιστημονικά», σημείωσε ακόμη ο κ. Παυλάκης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

«Πρέπει να δεχόμαστε ότι δεν έχουμε την τέλεια λύση, έχουμε το κακό και το χειρότερο. Μαγική λύση δεν υπάρχει. Η καλύτερη από τις κακές λύσεις είναι να εντατικοποιήσουμε τα μέτρα που υπάρχουν τώρα. Στο πρώτο κύμα δεν υπήρξε πολύς ιός γιατί τον σταματήσαμε, ήταν μικρό κύμα γιατί το μικρύναμε. Από τα τέλη Αυγούστου ήταν προφανές ότι έρχεται νέο κύμα, αν είχαμε 2-3 βδομάδες σκληρή καραντίνα θα το είχαμε ανακόψει», επισήμανε.

Μιλώντας για τις κινήσεις που, κατά την άποψή του, πρέπει να γίνουν το προσεχές διάστημα, υπογράμμισε ότι  «αν θυσιαστεί μέρος του Πάσχα και υπάρξει μικρό άνοιγμα, ελπίζουμε για ένα καλό καλοκαίρι. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την επόμενη εβδομάδα όμως. Αν δεν ανακάμψει η οικονομία το καλοκαίρι, θα γίνουν πολύ άσχημα τα πράγματα. Από τα λάθη που έγιναν μπορεί να χρειαστεί να θυσιαστεί το Πάσχα. Η γραμμή άμυνας είναι εμβολιασμοί και προετοιμασία για το καλοκαίρι».

«Ο Απρίλιος πρέπει να θεωρηθεί χαμένος, είμαστε ακόμη στην κορυφή ενός τεράστιου επιδημικού κύματος, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Έχουν γίνει λάθη, αλλά είναι δύσκολο στη φωτιά της μάχης να πάρεις όλες τις σωστές αποφάσεις. Τα τεστ θα βοηθήσουν αλλά το κύριο όπλο μας είναι τα εμβόλια και η Ευρώπη δεν τα έχει πάει τέλεια. Μέχρι το καλοκαίρι δεν νομίζω να υπάρξει επάρκεια εμβολίων. Ανοίγματα με το σταγονόμετρο μετά το Πάσχα. Αν πέσουν στον Απρίλιοτα κρούσματα να ανοίξει το λιανεμπόριο. Η τελευταία γραμμή άμυνας της Ελλάδας είναι να σωθεί το καλοκαίρι και να ανακάμψει όλη η οικονομία», ανέφερε ακόμη.

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author