Γιατροί με το σταγονόμετρο, δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ 

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Εξουσιοδότηση για επίταξη υπηρεσιών παθολόγων, πνευμονολόγων και γενικών ιατρών σε Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία, ενώ κατακλύζονται πολλά νοσοκομεία και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Μόνο 40 γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για εθελοντική συμμετοχή

Με μέτρα-ασπιρίνες συνεχίζει να διαχειρίζεται την πανδημία η κυβέρνηση που επιμένει να μην επιστρατεύει τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές, την ώρα που οι αριθμοί παραμένουν αμείλικτοι εδώ και καιρό για να φτάσουμε να δούμε χθες σχεδόν 90 νεκρούς σε ένα μόλις 24ωρo και συνολικά 17.000 από την αρχή της πανδημίας, λόγω και της χαμηλής εμβολιαστικής ανοσίας του πληθυσμού, μόλις στο 61,8%.

Αφού δεν απέδωσε η πρόσκληση, που έχει απευθυνθεί σε γιατρούς για να ενταχθούν στο ΕΣΥ με κίνητρα και μόνο 40 δήλωσαν συμμετοχή, τώρα ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τον υπουργό Υγείας και την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας να προβούν σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΟΠΥ με έδρα τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Θεσσαλίας, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν. 4325/2015 (Α’  47), στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός μηνός.

Συμβόλαια μόνο για non Covid περιστατικά στη Θεσσαλονίκη

Ως εκ τούτου «στο περίμενε» βρίσκονται ακόμα πολλά νοσοκομεία, που έχουν ξεπεράσει τα όρια τους καθώς κατακλύζονται από ασθενείς (το προηγούμενο 24ωρο να καταγράφηκαν 474 νέες εισαγωγές). Για τη Θεσσαλονίκη, που ζει επανάληψη του περσινού «μαύρου Νοέμβρη», συνήφθησαν συμφωνίες αποκλειστικά και μόνο για non Covid περιστατικά μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «Εφ.Συν.».

Ετσι, η μόνη ιδιωτική δομή που δέχεται περιστατικά Covid παραμένει το Κέντρο Αποκατάστασης «Αρωγή» με 200 κρεβάτια, ενώ άλλες πέντε ιδιωτικές μονάδες έχουν συμβληθεί με το υπουργείο Υγείας -για ασθενείς της κοινής νοσηρότητας- μέχρι την εκπνοή του 2021 (31.12.2021) και είναι: η κλινική «Αγιος Λουκάς» (15 κλίνες), η κλινική «Κυανούς Σταυρός» (88 κλίνες), η «Γενική Κλινική» (15 κλίνες), το «Διαβαλκανικό» (30 κλίνες) και η «Βιοκλινική» (15 κλίνες και 4 κλίνες ΜΕΘ).

Αδιαχώρητο στα νοσοκομεία και άλλων Περιφερειών 

Όμως, τραγική εξακολουθεί να είναι η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία Περιφερειών, τις οποίες δεν αφορά το ΦΕΚ, ενώ χθες ακόμα πέντε περιοχές της χώρας μπήκαν στο «βαθύ κόκκινο». Πρόκειται για τη Θεσπρωτία, την Άρτα, την Κόρινθο, την Λακωνία και το Ρέθυμνο.

Για παράδειγμα οριακή παραμένει η κατάσταση και στο νοσοκομείο Αγ. Νικολάου Λασιθίου, με τον Σύλλογο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου να στέλνει SOS για τις τεράστιες ελλείψεις με αποτέλεσμα τριπλοβάρδιες στα ΤΕΠ.

Τριπλή δουλειά αναγκάζονται να κάνουν κάποιες φορές και εργαζόμενοι των δύο νοσοκομείων της Πάτρας, που βρίσκονται σε συναγερμό, λόγω των αναστολών και της κόπωσης του προσωπικού, σύμφωνα με την τοπική «Πελοπόννησος». Πολύ δύσκολα τα πράγματα και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, το οποίο βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author