«Γιατί συνεχίζετε, θα τον σκοτώσετε»

Estimated read time 1 min read

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε και εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο, ενόσω ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν σε κοντινό περίπτερο (φωτ. INTIME NEWS).

«Είδα ένα παλικάρι μέσα στο μαγαζί να παίρνει έναν πυροσβεστήρα για να σπάσει την πόρτα. Αυτή δεν έσπαγε. Είδα με τα μάτια μου ότι κρατούσε μαχαίρι. Εφόσον δεν μπορούσε να βρει άλλη λύση πήρε τον πυροσβεστήρα και έσπασε το κάτω μέρος της βιτρίνας. Φαινόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών. Κάποιοι περαστικοί τον βαρούσαν και προσπαθούσαν να του πάρουν το μαχαίρι». 

Οσα εκτυλίχθηκαν την 21η Σεπτεμβρίου 2018 στην οδό Γλάδστωνος και οδήγησαν στον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου περιγράφονται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθήνας, δυνάμει του οποίου παραπέμπονται να δικαστούν για θανατηφόρο σωματική βλάβη έξι άτομα. Πρόκειται για τον ιδιοκτήτη του κοσμηματοπωλείου, έναν ακόμα ιδιώτη που ενεπλάκη στο συμβάν και τέσσερις αστυνομικούς. Οι τελευταίοι συμμετείχαν στην ακινητοποίηση του Κωστόπουλου. Η δίκη για την υπόθεση ξεκινάει σήμερα.

Από τις καταθέσεις των περισσοτέρων μαρτύρων προκύπτει ότι τη στιγμή του επεισοδίου ο Ζακ Κωστόπουλος (την οικογένειά του που παρίσταται ως πολιτική αγωγή εκπροσωπεί η δικηγόρος Αννυ Παπαρρούσου) έδινε την εντύπωση ατόμου που είτε αντιμετώπιζε κρίση πανικού είτε είχε κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το τελευταίο πάντως δεν επιβεβαιώθηκε από τις τοξικολογικές εξετάσεις. «Είδαμε ένα νεαρό, ο οποίος δεν ήταν καλά. Φώναζε βοήθεια χωρίς να υπάρχει εμφανής λόγος. Υποθέσαμε ότι ήταν υπό την επήρεια ουσιών», κατέθεσε εργαζόμενη που από το γραφείο της είχε θέα στην οδό Γλάδστωνος. «Πήγα να πάρω καφέ από τον Βενέτη και τον είδα σε αλλόφρονα κατάσταση, νόμιζα ότι είχε πάθει επιληψία. Μου έδωσε την εντύπωση ανθρώπου υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, ήταν σε υπερδιέγερση και φώναζε “Μην κλείνετε τα μάτια”» κατέθεσε Τούρκος, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων.

Από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει ότι ο Ζακ Κωστόπουλος μπήκε και εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο ενόσω ο ιδιοκτήτης του (εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Χάρη Αναγνωστόπουλο) βρισκόταν σε κοντινό περίπτερο. «Ο θανών ασκώντας πίεση κατόρθωσε να εισέλθει στον χώρο του κοσμηματοπωλείου (…) αφ’ ης στιγμής η πόρτα του καταστήματος έκλεισε δεν ήταν δυνατόν να ανοίξει παρά μόνο με τη χρήση τηλεχειριστηρίου», αναφέρεται στα επίσημα δικαστικά έγγραφα. 

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι ενώ ο Κωστόπουλος βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο κρατούσε στο χέρι του ένα μαχαίρι καθώς και ότι «πετούσε τα κοσμήματα και μετά πήγε στην ταμειακή μηχανή και τη χτύπαγε στον πάγκο του καταστήματος». 

Περιέγραψαν ως εξής τα χτυπήματα που δέχθηκε ενώ προσπαθούσε να βγει από τη σπασμένη βιτρίνα: «Οι κλωτσιές στο κεφάλι ήταν πολύ δυνατές. Χτύπαγε στα τζάμια που είχαν απομείνει στη βιτρίνα. Είχε αίματα παντού. Σοκαρίστηκα και στη συνέχεια παρενέβην λέγοντάς τους “αφού τον πιάσατε γιατί συνεχίζετε, θα τον σκοτώσετε”». 

Ο τραυματιοφορέας του ΕΚΑΒ που βρέθηκε στο σημείο υποστήριξε ότι ακολούθησε το πρωτόκολλο πρώτων βοηθειών και ότι ενώ ο Κωστόπουλος βρισκόταν λιπόθυμος στο έδαφος έκανε περίδεση θλαστικού τραύματος που είχε στο κεφάλι του. Στο συμβάν επενέβησαν 8 αστυνομικοί των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. και «Ζήτα». Απ’ αυτούς παραπέμφθηκαν να δικαστούν οι τέσσερις που από τις μαρτυρίες και ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε στον Τύπο προκύπτει ότι «ελάκτισαν τον θανόντα και πάτησαν αυτόν στο δεξί πόδι του ώστε να ευθυγραμμίσουν το σώμα του για να καταστήσουν εφικτή τη δέσμευσή του». Εκπροσωπούνται μεταξύ άλλων από τον δικηγόρο Θάνο Πλεύρη. Οι επικεφαλής τους χαρακτήρισαν τη μέθοδο ακινητοποίησης του Κωστόπουλου «ενδεδειγμένη» και συμπλήρωσαν ότι «δεν υπερέβησαν το αναγκαίο μέτρο». 

Ο ιατροδικαστής και ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου κατέληξαν ότι τα χτυπήματα που δέχθηκε δεν ήταν από μόνα τους θανατηφόρα, ωστόσο «συνδέονται αιτιωδώς μέσω μηχανισμού stress με τις επελθούσες ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» που αποτέλεσαν την τελική αιτία θανάτου. Το εύρημα αμφισβητεί ο τεχνικός σύμβουλος που όρισε ο διωκόμενος κοσμηματοπώλης. Οι αστυνομικοί αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ο μηχανισμός θανάτου του άτυχου νεαρού είχε τεθεί σε λειτουργία πριν εκείνοι εμπλακούν στο συμβάν. Θα επικαλεστούν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ζακ Κωστόπουλος είχε στη διάρκεια του επεισοδίου τα χέρια στον λαιμό του, δείγμα ότι αντιμετώπιζε αναπνευστική δυσχέρεια, σύμπτωμα πνευμονικού οιδήματος που κατέληξε σε σοβαρό καρδιακό επεισόδιο.

Οι δύο διωκόμενοι ιδιώτες υποστηρίζουν ότι «εξ ουδενούς λόγου ήθελαν ούτε μπορούσαν να προβλέψουν τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author