Γιατί αποφασίστηκε η παράταση του lockdown -«Αγκάθι» η Αττική, φόβοι για επιδείνωση της πανδημίας όταν πέσει η θερμοκρασία | ΕΛΛΑΔΑ

Estimated read time 1 min read

Θετικά σημάδια εκπέμπει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο οι ειδικοί παραμένουν επιφυλακτικοί -γι’ αυτό και εισηγήθηκαν παράταση του lockdown- και χαρακτηρίζουν καθοριστικό το επόμενο διάστημα, αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ποσοστό θετικότητας, όπως και τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού εξακολουθούν να δείχνουν σημάδια υποχώρησης, κάτι που παρατήρησε και ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορωνοϊό το απόγευμα της Παρασκευής, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να υποχωρεί. Ενδεικτικά, ανέφερε πως παρατηρείται 60% υποχώρηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Ανοδικές
τάσεις σε κρούσματα και νοσηλείες στην
Αττική

Την ίδια ώρα, τόσο ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκαν σε αυξητικές τάσεις στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για ήπια αυξητική τάση προς το τέλος της εβδομάδας στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο, από τα 721 κρούσματα, τα 252 καταγράφονται στην Αττική, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, με 78 μολύνσεις. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να δείχνει σημάδια σταθερής αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τον καθηγητή, με τη συμπρωτεύουσα να καταγράφει 94 κρούσματα κορωνοϊού την τελευταία ημέρα.

Ενδεικτικό της εικόνας στην Αττική είναι πως, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι εισαγωγές σε νοσοκομεία της Αττικής κατά 20%-25%.

«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Ενθαρρυντικά στοιχεία από την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων κορωνοϊού

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλύτερη είναι η εικόνα της πανδημίας του κορωνοϊού αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή, καθώς παρατηρείται υποχώρηση νέων διαγνώσεων σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Με απλά λόγια, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης, «το ΕΣΥ εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί».

Αντίθετα, αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών παρατηρείται αυτό το διάστημα, γεγονός που, σύμφωνα με την καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των εορτών.

Γιατί ανησυχούν
οι ειδικοί για το επόμενο διάστημα

«Το επόμενο χρονικό διάστημα έχει πολλά χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος παρουσίασε τον χάρτη του ECDC με τον δείκτη θετικότητας, στον οποίο η Ελλάδα εμφανίζεται με ποσοστό κάτω του 4%. «Θα πρέπει να διατηρήσουμε την κατάσταση στη χώρα και ο μόνος τρόπος είναι με κόπο», είπε ο επίκουρος καθηγητής.

«Οι επόμενοι δύο μήνες αναμένεται να είναι ψυχρότεροι, κάτι που δημιουργεί ανησυχία για την πανδημία στη χώρα», είπε λίγο πριν κλείσει την τοποθέτησή του ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Νωρίτερα, ο καθηγητής είχε σημειώσει πως η Βρετανία έχει ήδη εισέλθει στο τρίτο κύμα της πανδημίας, ένα κύμα πολύ πιο σφοδρό από το προηγούμενο.

«Είναι λογικό να αισθανόμαστε χαλάρωση και ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί και θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή» συνέχισε, αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαδικασία εμβολιασμών.

Γιατί παρατείνεται το lockdown

Η παραπάνω ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνας εξηγεί εν πολλοίς και την απόφαση ειδικών και κυβέρνησης να διατηρήσει το lockdown, με εξαίρεση την επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, παρατείνεται για μία εβδομάδα, από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, η αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου, καθώς και κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, συμπεριλαμβανομένης της περιποίησης νυχιών.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, παρατείνεται η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος. Επιπλέον, για τους χώρους λατρείας παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή τέλεση Λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών και έως 9 ατόμων.

Σχετικά με τις εταιρείες, συνεχίζεται η υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, καθώς και η εξυπηρέτηση του κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού, με τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου.



Πηγή άρθρου www.iefimerida.gr

You May Also Like

More From Author