Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη για κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν;

Estimated read time 1 min read

Σύνορα Ιράν – Αφγανιστάν

AP PHOTO

Ενώ οι δυτικές χώρες προετοιμάζονται για μεγάλο κύμα προσφύγων από το Αφγανιστάν, δεν έχει παρατηρηθεί αξιοσημείωτη μετακίνηση πληθυσμών. Όμως, ακόμα και αν συμβεί αυτό οι συνθήκες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για όσους αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την πατρίδα τους.

Περίπου 12.000 ξένοι και Αφγανοί που εργάζονται για πρεσβείες και διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ. Η πλειοψηφία αυτών, περίπου 7.000, μεταφέρθηκαν με αεροσκάφη του αμερικανικού στρατού. Το Ηνωμένο Βασίλειο γνωστοποίησε πως έχει μεταφέρει περίπου 1.200 άτομα από τη χώρα μέχρι το πρωί της Τετάρτης, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε την Παρασκευή το απόγευμα ότι η χώρα του έχει συμβάλει στη μεταφορά περίπου 1.700 ατόμων.

Τουρκία, Γαλλία και Ιταλία έχουν ανακοινώσει πως κατάφεραν να απομακρύνουν μέχρι στιγμής 550, 500 και 500 άτομα αντίστοιχα. Άλλα κράτη που έχουν εμπλακεί στην τεράστια προσπάθεια, να μεταφερθούν με ασφάλεια, εκκένωσης της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Πολωνία και η Ελβετία.

Οι πρώτες αφίξεις προσφύγων

Όπως μεταδίδει ο Guardian τα περισσότερα αεροσκάφη που έχουν αναλάβει τη μεταφορά χιλιάδων ανθρώπων προσγειώνονται στο Ουζμπεκιστάν, την Τασκένδη, τη Ντόχα του Κατάρ ή το Ισλαμαμπάντ στο Πακιστάν. Αφγανοί υπήκοοι που έχουν συνεργαστεί με αμερικανικές ή διεθνείς αποστολές στη χώρα τους θα βρουν ασφαλές καταφύγιο στην Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και τη βόρεια Μακεδονία μετά από σχετική συμφωνία που επετεύχθη.
Ανάλογες συμφωνίες για υποδοχή προσφύγων έχουν υπογραφεί από την Κολομβία, την Ουγκάντα και το Κατάρ.

Ο δύσκολος δρόμος της προσφυγιάς

Και όχι μόνο…

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υποδεχτούν 10.000 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν ενώ η Αυστραλία δηλώνει πως θα φιλοξενήσει 3.000. Το Τατζικιστάν είναι έτοιμο να υποδεχτεί και να στεγάσει 100.000 εκτοπισμένους από τη γειτονική του χώρα.

Στο μεταξύ, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίστασαν να δεσμευτούν για υποδοχή συγκεκριμένου αριθμού προσφύγων εκτός από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δικές τους υπηρεσίες.

Μόνο η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, είπε ότι η χώρα της θα πρέπει να δεχτεί περίπου 10.000 άτομα ενώ τόνισε ότι η πλειοψηφία των προσφύγων θα πρέπει να στεγαστούν σε γειτονικές χώρες.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επανέλαβε στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρέωσή της να τηρήσει τις προηγούμενες συμφωνίες για τους μετανάστες-πρόσφυγες και να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες.
«Ένα νέο κύμα μετανάστευσης είναι αναπόφευκτο εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα στο Αφγανιστάν και στο Ιράν», δήλωσε ο Ερντογάν στη χθεσινή συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στο δόγμα της αποτροπής, ξορκίσει μια νέα προσφυγική κρίση στα σύνορά της και διαμηνύει πως θα στέλνει πίσω στην Τουρκία, που θεωρεί «ασφαλή» χώρα» όσους περάσουν τα σύνορά της.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ένα σχέδιο εγκατάστασης που θα μπορούσε να προσφέρει στέγη σε 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες τα επόμενα χρόνια.

Εσωτερικό κύμα μετανάστευσης

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες ανέφερε ότι περισσότεροι από 550.000 Αφγανοί έχουν εκτοπιστεί από τον Ιανουάριο αριθμός που έρχεται να προστεθεί στα περίπου 3 εκατομμύρια που αναγκάστηκαν να κάνουν κάτι ανάλογο από την αρχή του έτους.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους, περίπου 300.000, εγκατέλειψαν τα σπίτια εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας την τελευταία εβδομάδα.

Όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει αξιοσημείωτη έξοδος ανθρώπων από τη χώρα. Με τους Ταλιμπάν να έχουν κλείσει βασικά συνοριακά περάσματα, το Πακιστάν να έχει οχυρώσει τα σύνορά του όπως και η Τουρκία – που ήδη φιλοξενεί μια μεγάλη κοινότητα προσφύγων – θα είναι δύσκολο για πολλούς Αφγανούς να βρουν διέξοδο.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author