Γιάννης Οικονόμου: Ακόμα πιο κοντά η επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Estimated read time 1 min read

Ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας -πιθανότατα την Τρίτη- για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την πανδημία τόσο σε πλαίσιο οικονομίας όσο και κοινωνίας προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ «φωτογράφισε» την επιστροφή της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
«Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει, δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές, σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με τον δικό τους τρόπο» σχολίασε ο νέος εκπρόσωπος της κυβέρνησης, για να προσθέσει, μιλώντας για τους ανεμβολίαστους: «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί -κι αυτό είναι άδικο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική πιθανότητα η επαναφορά της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, αν το υποδείξουν οι ειδικοί. Διευκρίνισε πάντως ότι για συγκεκριμένους χώρους θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, που έχουν να κάνουν με τη φύση της δραστηριότητας.

Όσοι είναι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερες επιλογές στον ελεύθερο χρόνο τους και άνεση στις κινήσεις, υπογράμμισε, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα κάνουν εργαστηριακά τεστ μία-δύο φόρες την εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο και μετά και με δικά τους έξοδα, σε προκαθορισμένη τιμή.
«Γενικό λοκντάουν δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει η οικονομία» ξεκαθάρισε. 

Αφγανιστάν

Για το Αφγανιστάν και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στο προσφυγικό υπάρχει συναντίληψη με την Τουρκία, αλλά η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στο 2015, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη χθεσινή επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν. 

Ειδικότερα, για τη χθεσινή επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ήταν πρωτοβουλία Μητσοτάκη, αλλά εξ όσων αντιλαμβάνεται υπήρχε και στις σκέψεις της απέναντι πλευράς.

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν, εξήγησε, έχει παράπλευρη συνέπεια, με ενδεχόμενες μεταναστευτικές/προσφυγικές ροές και προς την περιοχή μας: «Έγινε συζήτηση σε καλό κλίμα… Υπάρχει συναντίληψη της όλης κατάστασης και έγιναν καθαρές εξηγήσεις από ελληνικούς πλευράς, δηλαδή να στηρίξουμε τις χώρες κοντά στο Αφγανιστάν για να επιστέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους όταν βελτιωθεί η κατάσταση». 

«Ούτε η Τουρκιά επιθυμεί ροές, αλλά είναι ξεκάθαρο και ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει ρότα, έχει θωρακίσει τα σύνορά της και δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε σκηνές ‘15 και να γίνει η χώρα ξέφραγο αμπέλι, άλλο ο ανθρωπισμός» επισήμανε ο Γιάννης Οικονόμου. 

Αποζημιώσεις πυρόπληκτων 

Για τους πυρόπληκτους ο Γιάννης Οικονόμου σχολίασε ότι ισχύει «αυτό που είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι ο κόσμος που καταστράφηκε δεν πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπος και με τη γραφειοκρατία, με άμεση καταβολή αποζημιώσεων, χωρίς καμία γραφειοκρατία για όλες τις περιοχές». 

Προς την κατεύθυνση αυτή, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, 540 άνθρωποι είδαν χθες στον τραπεζικό τους λογαριασμό χρήματα -5, 7, 13, 20 χιλιάδες ευρώ. Πέμπτη μπήκαν στην arogi.gov.gr και έκαναν την αίτηση και την Παρασκευή το απόγευμα είχαν λεφτά στο λογαριασμό τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η διαδικασία θα συνεχιστεί μέχρι να αποζημιωθούν όλοι. Πληρωμές θα γίνονται κάθε Τρίτη και Παρασκευή» σημείωσε ο κ. Οικονόμου. Οι πυρόπληκτοι κάνουν αίτηση επίσης για απαλλαγή ΕΝΦΙΑ, επιδότηση στέγασης, αγρότες επίσης πήραν πρώτη προκαταβολή, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει πρωτογενή τομέα για πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές. 

«Κανείς από όσους επλήγησαν δεν θα μείνει απροστάτευτος. Ταχύτητα – διαφάνεια – δικαιοσύνη στην καταβολή» διαβεβαίωσε ο κ. Οικονόμου. 

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι η «λυσσαλέα κριτική για το επιτελικό κράτος είναι κούφια. Το επιτελικό κράτος είναι διαδικασίες και άνθρωποι που πέτυχαν σπουδαία πράγματα τα δύο προηγούμενα χρόνια. Π.χ. πέτυχε να δεσμεύσουμε 11,6 δισ. από Ταμείο και ΕΣΠΑ για πράσινες πολιτικές και 1,8 δισ. για την πολιτική προστασία, ενώ  δημιούργησε το πρόγραμμα ‘Ελευθερία’ για τα εμβόλια».

Ειδήσεις σήμερα

Αφγανιστάν – Κοινή γραμμή Μητσοτάκη και Ερντογάν: Φράχτες και διπλωματία κατά μιας νέας προσφυγικής κρίσης

Καιρός: Αλλάζει προσωρινά το σκηνικό με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς ανέμους – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σινσινάτι Όπεν: Στα ημιτελικά ο Τσιτσιπάς μετά τη νίκη του με 2-1 σετ επί του Αλιασίμ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author