Γερμανικές εκλογές: Μεγαλύτερη από το 2017 η προσέλευση στις κάλπες

Estimated read time 1 min read

Μεγάλη συμμετοχή των Γερμανών στις σημερινές βουλευτικές εκλογές δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κεντρικό Εκλογικό Γραφείο. Σύμφωνα με τον ενδιάμεσο υπολογισμό, στα περισσότερα κρατίδια διαπιστώνεται ελαφρώς υψηλότερη συμμετοχή των ψηφοφόρων από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, όταν ψήφισε το 76,2% των πολιτών.

Ιδιαίτερη σημασία έχει, επισημαίνεται, το υψηλό ποσοστό εκείνων οι οποίοι επέλεξαν την επιστολική ψήφο – ανάμεσά τους και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Εκλογικό Γραφείο, η επιστολική ψήφος ενδεχομένως να ξεπεράσει το 40% του συνόλου των ψήφων, όταν το 2017 είχε περιοριστεί στο 28,6%.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Γερμανικές εκλογές χωρίς μπίρες και Μέρκελ

Η ψήφος πάντως του υποψηφίου καγκελάριου της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ θα μετρηθεί κανονικά ως έγκυρη, παρά το γεγονός ότι συνιστά «παραβίαση του απορρήτου της ψηφοφορίας», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Ο κ. Λάσετ, κατά την άσκηση νωρίτερα σήμερα του εκλογικού του δικαιώματος στο ‘Ααχεν, δίπλωσε το ψηφοδέλτιο κατά τρόπο ώστε να φαίνεται τι είχε ψηφίσει, κάτι που απαγορεύεται.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αφιέρωμα «Κ»: Μετά τη Μέρκελ, τι

«Ένας εθνικά γνωστός πολιτικός ψήφισε το δικό του κόμμα, όπως ήταν αναμενόμενο. Δεν μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ότι επηρέασε άλλους ψηφοφόρους», ανακοίνωσε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, διευκρινίζοντας ότι η συγκεκριμένη ψήφος δεν θα ακυρωθεί.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Φτωχοί αλλά σέξι στην περιοχή Βερολινο

Η Γερμανία μεταξύ «Τζαμάικας» και «Φαναριού»

Η αυξημένη επιστολική ψήφος λόγω πανδημίας, η ενδεχόμενη αύξηση του αριθμού των εδρών στην επικείμενη Βουλή ακόμη και κατά 200(!) σε συνολικά 900 λόγω της εξομάλυνσης που προβλέπει το σύνθετο εκλογικό σύστημα της χώρας και το οριακό προβάδισμα του ενός από τα δύο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις καθιστούσαν παρακινδυνευμένη κάθε πρόβλεψη τόσο για την πρωτιά όσο και για τους κυβερνητικούς συνασπισμούς στο Βερολίνο. 

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η Γερμανία μεταξύ «Τζαμάικας» και «Φαναριού»

Χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί εντελώς το σενάριο ενός νέου μεγάλου συνασπισμού, ούτε αυτό της σύμπραξης Σοσιαλδημοκρατών, Κόμματος της Αριστεράς και των Πράσινων, της συνεργασίας στα χρώματα της Γερμανίας ή της Κένυας, πολιτικοί αναλυτές συμφωνούσαν πριν κλείσουν οι κάλπες στην παρακάτω εξίσωση: αν πρώτο κόμμα είναι απόψε οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) θα δημιουργηθεί πιθανότατα το λεγόμενο «Φανάρι» και αν επικρατήσουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) τότε η πλάστιγγα γέρνει προς την «Τζαμάικα».

⇒ Διαβάστε ακόμη: Η Γερμανία περνά στη μετά Μέρκελ εποχή – Οι εκλογές σε αριθμούς

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author