Γαλλικές φρεγάτες: Το παρασκήνιο μιας στρατηγικής συμφωνίας

Estimated read time 1 min read

Σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, θα προχωρήσει στην επισημοποίηση των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γαλλία τους τελευταίους μήνες. Αθήνα και Παρίσι αναμένεται να επιβεβαιώσουν την κοινή αντίληψή τους για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μια πιο ενιαία στάση στα ζητήματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής. Η συμφωνία, που αναμένεται να κοινοποιηθεί σήμερα, πέραν της προμήθειας τριών φρεγατών και τριών κορβετών, αναμένεται να εμπεριέχει και στοιχεία αμυντικής συνδρομής. Επί της ουσίας, γαλλικές δυνάμεις θα συνεκπαιδεύονται με ελληνικές πολύ πυκνότερα, ενώ θα σταθμεύουν και σε –ναυτικές και αεροπορικές– βάσεις ανά την επικράτεια. Νομική βάση της συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας είναι το ούτως ή άλλως υφιστάμενο άρθρο 42.7 της Συνθήκης της Λισσαβόνας (ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής) και βεβαίως η συλλογική άμυνα βάσει του άρθρου 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Η αμοιβαιότητα της ρήτρας σημαίνει ότι και η Ελλάδα θα συμμετάσχει σε αποστολές γαλλικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, δηλαδή στο Σαχέλ.

Ωστόσο, η πλέον ισχυρή συγκολλητική ουσία σε όλο αυτό το εγχείρημα είναι οι κοινές αντιλήψεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία μετά τις εξελίξεις με την Αυστραλία, που «δοκίμασαν» τη Γαλλία, αλλά και η άριστη σχέση αλληλοκατανόησης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και του κ. Μητσοτάκη. Σε κάθε περίπτωση, οι λεπτομέρειες συζητήθηκαν στο χθεσινό δείπνο των δύο ηγετών, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η αρχική πολιτική συμφωνία επικυρώθηκε πριν από λίγες ημέρες ανάμεσα στους κ. Μακρόν και Μητσοτάκη, κατά τη Σύνοδο των EUMED9 στην Αθήνα.

Η ευρύτερη ελληνογαλλική συμφωνία θα στερεωθεί σε συμπαγείς βάσεις με την παράλληλη, αναμενόμενη, ανακοίνωση ότι η Αθήνα καταλήγει στην προμήθεια γαλλικών φρεγατών για την ανανέωση του πολυκαιρισμένου στόλου κύριων μονάδων επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού. Το ύψος της συμφωνίας αναμένεται να αγγίξει τα πέντε δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει (βλ. λεπτομερώς παρακάτω) έναν συνδυασμό φρεγατών και κορβετών, που θα φέρουν τα πλέον σύγχρονα όπλα και ραντάρ της γαλλικής βιομηχανίας. Το γεγονός είναι ότι η Αθήνα –κατά παρέκκλιση των ανάλογων συνηθειών του παρελθόντος, όταν οι προμήθειες των εξοπλιστικών χωριζόταν σε σειρά χωρών προκειμένου να μείνουν ικανοποιημένοι άπαντες οι εταίροι– προχωράει σε συμφωνίες που αναμένεται να αγγίξουν αθροιστικά τα σχεδόν 10 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα 18 Rafale και την ενεργοποίηση της επιλογής αγοράς έξι επιπλέον, αλλά και τα τουλάχιστον έξι πλοία για το Π.Ν.

Σε τεχνικό επίπεδο τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου, με πρωταγωνιστές νυν και πρώην στελέχη του Π.Ν. Κεντρικό πρόσωπο ήταν ο έμπειρος γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών Αρης Αλεξόπουλος, ο οποίος είχε αναλάβει και το μέγιστο βάρος των επαφών με τους Γάλλους. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο κ. Αλεξόπουλος, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΝ Στέλιο Πετράκη και τον αρχηγό Στόλου Παναγιώτη Λυμπέρη πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν για την εξέλιξη των συζητήσεων με τη «Naval». Ακόμα και χθες οι κ. Αλεξόπουλος, Πετράκης, Λυμπέρης αλλά και ο υπαρχηγός ΓΕΝ, Γιώργος Καμπουράκης, βρίσκονταν σε έναν διαρκή μαραθώνιο συνεννοήσεων, προκειμένου τα τεχνικά χαρακτηριστικά της γαλλικής πρότασης να βελτιωθούν περαιτέρω. Η παραμονή των συζητήσεων σε αμιγώς τεχνοκρατικό, «ναυτικό» πλαίσιο, αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή του Μαξίμου, προκειμένου να αποφευχθούν παρερμηνείες. Για τις σημερινές ανακοινώσεις συνομίλησε και ο κ. Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author