«Βόμβα» Euronews: Η έκπληξη Ερντογάν ίσως αφορά κοίτασμα στη Μεσόγειο

Estimated read time 1 min read

Την αινιγματική δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί σημαντικών ανακοινώσεων που θα σημάνουν νέα εποχή για την Τουρκία επιχειρούν να προβλέψουν διεθνή δίκτυα.

«Πιστεύω ότι αρχίζει στην Τουρκία μία νέα περίοδος» υποστήριξε ο τούρκος πρόεδρος κατά την διάρκεια εγκαινίων εργοστασίου φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Άγκυρα, με το πρακτορείο Bloomberg να κάνει λόγο για κοίτασμα που ανακαλύφθηκε -πιθανότατα φυσικό αέριο- στη Μαύρη Θάλασσα.

Επικαλούμενο δύο πηγές με άμεση γνώση του θέματος, το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας δεν αποκάλυψε τι σκοπεύει να ανακοινώσει σε δύο ημέρες, ωστόσο καθώς μίλησε, η τουρκική λίρα επέκτεινε τα κέρδη στο εμπόριο κατά 0,9% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, ενώ ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index αυξήθηκε 2%.

«Βόμβα» του Euronews

Την ίδια ώρα ωστόσο, η τουρκική έκδοση του Euronews υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του τούρκου προέδρου συνδέεται με την ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Για το λόγο, επισημαίνει, ότι το τρίτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το Kanuni, αναγγέλθηκε ότι θα βγει στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα που επικαλείται πηγή κοντά στην τουρκική προεδρία, οι πληροφορίες ότι το κοίτασμα βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα και όχι στη Μεσόγειο είναι απλώς τέχνασμα στο πλαίσιο στρατηγικής αποπροσανατολισμού.

Εμβόλιο από τη Ρωσία;

Πάντως, το Euronews βάζει στο τραπέζι και θέμα εμβολίου για τον κοροναϊό, το οποίο ίσως ανακοινώσει ο Ερντογάν.

Όπως υποστηρίζει, η Τουρκία βρίσκεται σε εντατικές επαφές με τη Ρωσία και ίσως βρίσκεται κοντά στην εξασφάλιση του ρωσικού εμβολίου. Κατά συνέπεια -αν ισχύει- θα γίνει η πρώτη χώρα που αναμένεται να εξασφαλίσει σημαντικές ποσότητές του.

Δεν αποκλείει, δε, και το ενδεχόμενο ανακοίνωσης συμπαραγωγής του με τη Ρωσία.



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author