Βρετανία: Προ των πυλών νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας

Estimated read time 1 min read

O ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Βρετανία αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου.

O ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων στη Βρετανία αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου.

Σύσταση προς τους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία από το σπίτι θα απευθύνει μεταξύ άλλων ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο πλαίσιο των μέτρων που αναμένεται να ανακοινώσει για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μπόρις Τζόνσον θα μιλήσει στο κοινοβούλιο στις 14:30 (ώρα Ελλάδας) και στις 22:00 θα απευθυνθεί στους Βρετανούς στις 22:00, προκειμένου να ανακοινώσει μέτρα που θα είναι λίγο πριν την επιβολή ενός δεύτερου εθνικού lockdown, όπως τον Μάρτιο.

Daily Mail: Το Η.Β. μπαίνει στην όπισθεν

«Ξεκινά το δεύτερο shutdown» είναι ο τίτλος της Daily Telegraph σήμερα, ενώ η Daily Mail αναφέρει: «Το Η.Β. μπαίνει στην όπισθεν».

«Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση για να ελέγξουμε την επανεμφάνιση των κρουσμάτων και να προστατεύσουμε το NHS (το εθνικό σύστημα Υγείας)» πρόκειται να πει ο Βρετανός πρωθυπουργός, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που διανεμήθηκαν από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Τα νέα μέτρα έρχονται σε συνέχεια των προειδοποιήσεων από τους επιστήμονες, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η Βρετανία θα δει μεγάλη αύξηση του αριθμού των θανάτων τις επόμενες εβδομάδες, αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Tηλεργασία όπου είναι εφικτή

«Ένα από τα μέτρα στα οποία θα δοθεί έμφαση είναι η ενθάρρυνση των πολιτών να εργαστούν από το σπίτι εφόσον αυτό είναι δυνατό» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Μάικλ Γκόουβ μιλώντας στο BBC.

Ο Γκόουβ διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πολλές εργασίες δεν μπορούν να γίνουν από το σπίτι, για παράδειγμα στον μεταποιητικό τομέα, το λιανεμπόριο ή τις κατασκευές.

«Προφανώς πρέπει να ισορροπήσουμε την ανάγκη οι άνθρωποι να εξακολουθήσουν να εργάζονται και το όντως κρίσιμο ζήτημα να συνεχίσουν να πηγαίνουν σχολείο και να ωφελούνται από την εκπαίδευση, με την λήψη μέτρων προκειμένου να περιορίσουμε τον ιό. Γι’ αυτό τον λόγο αν μπορούμε να περιορίσουμε (…) τις κοινωνικές επαφές, αυτό προσπαθούμε να κάνουμε» πρόσθεσε.

Ο ίδιος σημείωσε πως η βρετανική κυβέρνηση «πρέπει να αναλάβει δράση» καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξάνεται.

Ανοιχτά τα σχολεία – Από τις 22:00 θα κλείνουν οι επιχειρήσεις εστίασης

Ο Βρετανός υπουργός προϊδέασε και για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, ανέφερε πάντως πως τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε μια ισορροπία. Τα σχολεία θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά. Θέλουμε τους χώρους εργασίας όπου οι άνθρωποι πρέπει να βρίσκονται στα εργοστάσια ή σε καταστήματα για να κάνουν τη δουλειά τους, να παραμείνουν ανοιχτοί με ασφαλή τρόπο» είπε.

Όσον αφορά στη λειτουργία των παμπ, των εστιατορίων και των μπαρ, θα ζητηθεί να κλείνουν στις 22:00, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το γρήγορα επιταχυνόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας. 

Σε οριακό σημείο η Βρετανία

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δήλωσε πως «ο ιός εξαπλώνεται» προειδοποιώντας πως η χώρα βρίσκεται «σε οριακό σημείο». Aπό την πλευρά του ο Πάτρικ Βάλανς, επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης επεσήμανε πως τα νέα κρούσματα στη χώρα διπλασιάζονται σχεδόν κάθε επτά ημέρες και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, τότε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα καταγράφονται περίπου 50.000 νέα κρούσματα ημερησίως. Όπως είπε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «200 θανάτους ημερησίως ή περισσότερους στα μέσα Νοεμβρίου».

Χθες, οι αρχές της χώρας κατέγραψαν 4.368 νέα κρούσματα. Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες, φθάνοντας στα επίπεδα των αρχών Μαΐου, όταν η πανδημία άρχιζε να υποχωρεί στη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι εκατομμύρια άνθρωποι στην Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία ζουν ήδη με κάποια περιοριστικά μέτρα και ο Τζόνσον δεν αναμένεται να ανακοινώσει πλήρες, εθνικό lockdown, όπως τον Μάρτιο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author