Βρετανία: Διαψεύδει η κυβέρνηση ότι ο Τζόνσον είπε «αφήστε τις σορούς να στοιβάζονται»

Estimated read time 1 min read

Αναταράξεις έχει προκαλέσει στη Βρετανία δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail, σύμφωνα με το οποίο ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να υποστήριξε τον περασμένο Οκτώβριο ότι προτιμούσε να αφήσουν «τις σορούς να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», παρά να κηρύξει ένα τρίτο lockdown, όπως επέμεναν οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το εν λόγω δημοσίευμα έρχεται να προστεθεί σε μια «αλυσίδα» επικρίσεων κατά του Βρετανού πρωθυπουργού, με επίκεντρο όχι μόνο το μέτωπο της πανδημίας. 

«Οχι άλλα γαμ… lockdown, αφήστε τα πτώματα να στοιβάζονται κατά χιλιάδες», φέρεται, κατά το δημοσίευμα, να είπε τον περασμένο Οκτώβριο κατά την διάρκεια σύσκεψης στην Ντάουνινγκ Στριτ, μετά την επιβολή του δεύτερου lockdown στο Ηνωμένο Βασίλειο, την πλέον πληγείσα από την πανδημία χώρα της Ευρώπης.

Το δημοσίευμα διαψεύσθηκε «κατηγορηματικά» από τον υπουργό Αμυνας Μπεν Ουάλας, ο οποίος τόνισε ότι ο Τζόνσον «ήταν προσηλωμένος στην αντιμετώπιση της Covid».

Όμως. η εφημερίδα απαντά ότι τα πρόσωπα που άκουσαν με τα αυτιά τους τις φράσεις αυτές του Bρετανού πρωθυπουργού επιμένουν στους ισχυρισμούς τους.

Ο Tζόνσον αντιμετωπίζει εδώ και λίγες ημέρες σειρά κατηγοριών στον Τύπο για θέματα που ξεκινούν από την χαώδη, αλλοπρόσαλλη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και φθάνουν μέχρι την χρηματοδότηση της διακόσμησης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος, διακόσμηση που ήταν επιθυμία της μνηστής του, Κάρι Σίμοντς.

Στο επίκεντρο ο Ντόμινικ Κάμιγγκς

Ολα ξεκίνησαν όταν η Ντάουνινγκ Στριτ κατηγόρησε τον απομακρυνθέντα κορυφαίο πρωθυπουργικό σύμβουλο Ντόμινικ Κάμινγκς για ορισμένες διαρροές σχετικά με τον Μπόρις Τζόνσον. Ο άνθρωπος ο οποίος υπήρξε ο αρχιτέκτονας της καμπάνιας του Brexit, το πρόσωπο που έφερε τον Τζόνσον μέχρι τον πρωθυπουργικό θώκο, αρνήθηκε την Παρασκευή ότι είναι η πηγή των διαρροών και ανταπέδωσε, λέγοντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι ανίκανος και ότι στερείται ακεραιότητας.

Ο Κάμινγκς κατηγόρησε συγκεκριμένα τον Μπόρις Τζόνσον ότι σχεδίασε να ζητήσει από χορηγούς του Συντηρητικού Κόμματος να χρηματοδοτήσουν το όραμα της Κάρι Σίμοντς για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας και χαρακτήρισε τα σχέδια αυτά «ανήθικα, ανόητα, εν δυνάμει παράνομα και σχεδόν σίγουρα κατά παραβίασιν των κανόνων της δημοσιοποίησης των πολιτικών δωρεών».

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι όλες οι δωρεές και τα δώρα δηλώνονται κανονικά και ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν χορηγίες προς το κόμμα για την χρηματοδότηση της ανακαίνισης.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς αναμένεται να εκμεταλλευθεί την κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων τον επόμενο μήνα για να κατηγορήσει τον Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης.

Ηδη το σαββατοκύριακο έγραψε στο Twitter ότι η αποτυχία έγκαιρης εφαρμογής ταξιδιωτικών περιορισμών στην Βρετανία είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την χώρα προκαλώντας χιλιάδες θύματα της επιδημίας.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του Κάμινγκς προειδοποιούν ότι ο πρώην στρατηγικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον έχει τις ηχητικές καταγραφές όλων των ευαίσθητων συνομιλιών στην Ντάουνινγκ Στριτ με υπουργούς και αξιωματούχου

Συνεργάτης του διαβεβαιώνει ότι φεύγοντας πέρυσι από το πρωθυπουργικό γραφείο πήρε μαζί μεγάλο όγκο ντοκουμέντων, ανάμεσά τους και ηχητικό υλικό.

«Ο Ντομ έχει τεράστιο όγκο ηχητικού υλικού. Είναι τρελοί να ξεκινούν πόλεμο μαζί του γιατί είναι ικανός να υποστηρίξει με αποδείξεις πολλούς από τους ισχυρισμούς του», δήλωσε πρόσωπο του περιβάλλοντος του Κάμινγκς.

«Ελεγε στους συμβούλους συνεχώς να κάνουν ηχητικές καταγραφές – συνομιλίες με αξιωματούχους. Εχει επίσης κρατήσει μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του».

με πληροφορίες από Reuters, Daily Mail

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author