Βουλή: Live οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών για την ελληνογαλλική συμφωνία

Estimated read time 1 min read

«Είναι μία συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας.

«Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται υπόψιν της Βουλής, καθιστώντας τη σημερινή συζήτηση ιστορική, καθώς η έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».

Live η συνεδρίαση

Πρόβλεψη αμοιβαίας συνδρομής

«Είναι τεράστιας σημασίας η στρατηγική εταιρική μας σχέση με την Γαλλία», είπε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει η πρόβλεψη της αμοιβαίας ένοπλης συνδρομής, άρα «σε περίπτωση επίθεσης, η χώρα μας θα έχει στο πλευρό της τον ισχυρότερο στρατό της ηπείρου μας, μια πυρηνική δύναμη».

«Συμμερίζομαι την άποψη Μακρόν πρέπει να σταματήσουμε να υποδεχόμαστε με αφέλεια τις τεκτονικές αλλαγές στην γεωπολιτική σκακιέρα», είπε, εκτιμώντας ότι πρέπει «να αντιστοιχηθεί η οικονομική ισχύς με την στρατιωτική ικανότητα της ΕΕ». «Οι πραγματικοί ευρωπαϊστές καλούμαστε να γίνουμε Ευρωπαίοι πραγματιστές, χαράσσοντας με θάρρος τον δρόμο της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ που είναι μονόδρομος», πρόσθεσε.

«Οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν διακαής πόθος του πολεμικού μας ναυτικού και πλέον η Ελλάδα θα έχει πλοία επιφανείας, αντάξια των Ελλήνων καπετάνιων μας, για τα επόμενα 30 χρόνια», συνέχισε.

«Τα πρώτα Rafale θα φθάσουν στην Τανάγρα πριν από το τέλος του έτους. Επιπλέον υπάρχουν οι συμφωνίες με Αίγυπτο και Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, υπάρχει επίσης συμφωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με αντίστοιχη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, οι σχέσεις με το Ισραήλ καθώς και η επέκταση της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε και χαρακτήρισε «πολύ σημαντική» την «ευρωατλαντική διάσταση της συμφωνίας, αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου», καθώς «η εν λόγω συμφωνία είναι πλήρως συμβατή με την γαλλογερμανική συμφωνία του Άαχεν».

Στη συνέχεια γνωστοποίησε ότι εντός του 2025 θα πλεύσει η πρώτη φρεγάτα εντός του ναύσταθμου Σαλαμίνας, σημειώνοντας ότι σκωπτικά ότι «εκεί που προσκυνούσαν τα νερά σε κιτς τελετές για σαλαμινομάχους κάποιοι συνοδοιπόροι σας». Και συμπλήρωσε: «Να κρινόμαστε, αλλά να μην ξεχνιόμαστε και να συγκρινόμαστε».

Κατόπι διαβεβαίωσε εμφατικά ότι «η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε απειλείται».

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η ομιλία του πρωθυπουργού

Τσίπρας: Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε

«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε κακή. «Τις πράξεις και την ψήφο μας θα την κρίνουν οι πολίτες», σημείωσε.

«Μας μιλά για εθνική ευθύνη, αυτός που αρνείται να φέρει στη Βουλή προς ψήφιση τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών», ανέφερε και τόνισε: «Πάει πολύ αυτό το εμπόριο του κίβδηλου πατριωτισμού».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δόγμα για την ασφάλεια που απομακρύνεται από πάγιες θέσεις στην εξωτερική πολιτική.

Καταλόγισε, δε, στην κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας κατά 10 δισ. ευρώ, χωρίς εγγύηση συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. «Πού θα φτάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;», διερωτήθηκε.

Έκανε λόγο για «σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση» στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, σημειώνοντας ότι θα υπάρξει έλεγχος «και για το τελευταίο ευρώ».

Δείτε εδω αναλυτικά όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

 


Το απόγευμα αναμένεται η διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας βάσει του άρθρου 27 παρ. 2.

Η Κύρωση της Συμφωνίας με την Γαλλία εισήχθη στην Ολομέλεια από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την θετική ψήφο της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ και της Ελληνικής Λύσης ενώ την καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Τελευταίες ειδήσεις


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author