Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Λεξικό της Οξφόρδης στην έκδοση του 2018, σύμφωνα δε με τους συντάκτες του, η λέξη μία δεκαετία πριν από τότε, δεν υπήρχε.
Έτσι το «mansplaining», ο αγγλικός αυτός νεολογισμός που προκύπτει από τις λέξεις Μan και Explain εκτιμάται ότι πρέπει να άρχισε να χρησιμοποιείται περί το 2010.
Για κάποιους η λέξη μπορεί να φαντάζει ήδη αρχαία, άλλοι όμως μπορεί να τη γνώρισαν σήμερα με αφορμή σχετική αναφορά, στη Βουλή, της Φώφης Γεννηματά, η οποία εγκάλεσε, χρησιμοποιώντας αυτόν τον όρο, τον πρωθυπουργό.
Όπως και να έχει, το mansplaining περιγράφει έναν άνδρα που εξηγεί κάτι -ειδικά προς μία γυναίκα- χωρίς να υπάρχει λόγος, με ύφος υπεροπτικής συγκατάβασης ή αλαζονικό και διάθεση πατροναρίσματος.
Δημοσίευμα του BBC έχει μάλιστα συντάξει και ένα διάγραμμα …αυτοδιάγνωσης πιθανού mansplaining, το οποίο παρατίθεται κατωτέρω.
Για την ιστορία, το απόσπασμα από την ομιλία της κ. Γεννηματά ήταν το εξής: «Ο κύριος Μητσοτάκης ενοχλείται πάρα πολύ από την τεκμηριωμένη κριτική. Γι’ αυτό αποφάσισε να αποχωρήσει και να μην ακούσει την δευτερολογία. Υπέπεσε σε ένα πραγματικό ατόπημα στη δευτερολογία του εναντίον μου. Προσπαθώντας να υποτιμήσει τα όσα έλεγα. Προσπαθώντας να πει, ότι δεν καταλαβαίνω και ότι ως άνδρας οφείλει να εξηγήσει στη γυναίκα αυτά που δεν καταλαβαίνει (…) Είναι προφανές, ότι κάθε φορά που στριμώχνεται χάνει την αστική του ευγένεια. Αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης λέγεται mansplaining και θα πρέπει να το κατανοήσει και με την πρώτη ευκαιρία να ζητήσει συγγνώμη. Διότι γνωρίζω πολύ καλά και πώς λειτουργούν τα αεροπλάνα και πώς γίνεται ο καθαρισμός των δασών».