Βουλή: Καταγγελίες για μη αξιοποίηση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους του 2007

Βουλή: Καταγγελίες για μη αξιοποίηση των χρημάτων για τους πυρόπληκτους του 2007


Έκθεση στην οποία διαπιστώνονται οι καθυστερήσεις και η ολιγωρία που επιδείχθηκε από τους αρμοδίους ως προς την έγκαιρη και πλήρη αξιοποίηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν στο λεγόμενο Ταμείο Μολυβιάτη για την ενίσχυση των πυρόπληκτων περιοχών του 2007 και την ανασυγκρότησή τους, θα υποβληθεί εντός των προσεχών ημερών στην Ολομέλεια της Βουλής.


Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος, η οποία και αναμένεται να θέσει το θέμα της αναζήτησης ευθυνών όσον αφορά την μη αξιοποίηση των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν από έλληνες πολίτες και φορείς εντός και εκτός Ελλάδας. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση θα διαπιστώνεται το φαινόμενο της χρηματοδότησης περιοχών που δεν είχαν πληγεί από τις φωτιές.


Όπως ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Επιτροπής κυρία Διονυσία Αυγερινοπούλου, από την έρευνα που έγινε προέκυψε ότι «δόθηκαν χρήματα σε έργα και σε περιοχές, οι οποίες δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές» και συγκεκριμένα «σε διάφορα αθλητικά κέντρα και δρόμους που φτιάχτηκαν και τα οποία ποτέ δεν είχαν καταστραφεί από τις πυρκαγιές». Δήλωσε ακόμη ότι «πολλές φορές έγινε κακή τοποθέτηση αυτών των χρημάτων και σίγουρα ήταν αργή η αξιοποίηση τους».


Επίσης, κατήγγειλε ότι έξι χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που σκόρπισαν τον όλεθρο στην Ηλεία, στην Αχαία και αλλού, δεν υπάρχουν ώριμα έργα στις περιοχές που επλήγησαν για να απορροφήσουν τους πόρους: «Έξι χρόνια μετά οι ανάγκες συνεχίζουν να υπάρχουν. Η ανασυγκρότηση δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε και η σημερινή συγκυρία θέτει το κράτος προ των ευθυνών του, καθώς η δικαιοσύνη και η αναλογικότητα δεν τηρήθηκαν ως τώρα στην κατανομή των κονδυλίων», είπε η βουλευτής.


Σύμφωνα με την εισήγηση των μελών της Επιτροπής που συντάχθηκε για το ζήτημα «τα χρήματα ιδιωτών δωρητών, που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια, συγκεντρώθηκαν στο ελληνικό δημόσιο αλλά διαπιστώθηκαν ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοσή τους στους δικαιούχους πολίτες και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης».


Επίσης, αναφέρεται ότι «το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ιδρύθηκε το 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ωστόσο μεταγενέστερα τα χρήματα μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μπλοκαρίστηκαν καθώς είχαν θεωρηθεί ως έσοδα του Κράτους και η Τρόικα αποφάσισε ότι δεν μπορούν να δοθούν». Έτσι, διαπιστώνεται ότι «η εισαγωγή των χρημάτων αυτών στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθιστά εξαιρετικά δυσχερή την άντληση πόρων» και ότι «παρουσιάζονται ιδιαίτερες καθυστερήσεις στην απόδοση των χρημάτων σε δικαιούχους».


Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κυρίας Ευσταθίας Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, η οποία είπε ότι χάθηκε το ποσό του 1.200.000 ευρώ που είχε δοθεί με επιταγή από τον τότε πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου. «Το ποσό αυτό ισοδυναμούσε με το ένα τρίτο της εκλογικής επιχορήγησης του ΠαΣοΚ αλλά δεν αναφέρεται πουθενά και από κανέναν φορέα και είναι χρέος μας να το ψάξουμε», επισήμανε.



Πηγή άρθρου: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

More From Author