Βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου: Τι αλλάζει από Δευτέρα 15/2

Estimated read time 1 min read

Νέο έντυπο μετακίνησης θα πρέπει να φέρουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να πάνε στο χώρο της εργασίας τους από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, δεν θα ισχύουν οι βεβαιώσεις μετακίνησης των εργαζομένων που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή αναστολής σύμβασης, καθώς δεν θα μπορούν πλέον να τις λαμβάνουν ούτε από τον εργοδότη τους, ούτε από το σύστημα «Εργάνη», αλλά ούτε και από το forma.gov.gr.

Όσοι εργαζόμενοι έχουν εκδώσει τη βεβαίωση του συστήματος «Εργάνη», καλούνται, από την ερχόμενη Δευτέρα, να την ανανεώσουν, βάσει της νέας φόρμας, ανεξάρτητα της ημερομηνίας λήξης της. Έτσι, αν ο μισθωτός έχει δηλωθεί ως τηλεργαζόμενος, το σύστημα δεν θα του επιτρέπει να βγάλει βεβαίωσης μετακίνησης.

Να σημειωθεί πως το σύστημα, στη νέα βεβαίωση, αναμένεται να συμπληρώνει αυτόματα το πραγματικό ωράριο εργασίας, αλλά και τις δηλωμένες υπερωρίες. Όπως άλλωστε αναφέρει η σχετική ΚΥΑ «η βεβαίωση χορηγείται σε κάθε περίπτωση στον εργαζόμενο το αργότερο πριν από τη μετακίνησή του και ισχύει για όσο διάστημα ο εργαζόμενος απαιτείται να μετακινηθεί από και προς την εργασία του, κατά τις ώρες απαγόρευσης κυκλοφορίας, βάσει του ωραρίου εργασίας του». 

Η απόφαση αυτή πάρθηκε καθώς πολλοί εργαζόμενοι σε αναστολή η τηλεργασία είχαν και βεβαιώσεις μετακίνησης από τους εργοδότες τους, κυκλοφορώντας… ανενόχλητοι το προηγούμενο διάστημα.  

Με αυτόν τον τρόπο, πλέον, οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να δηλώσουν από πριν στο σύστημα «Εργάνη» τους εργαζόμενους που θέτουν σε τηλεργασία και αναστολή. Μέχρι την Κυριακή (14/2), μάλιστα, θα πρέπει να έχουν προαναγγελθεί οι αναστολές των εργαζομένων στις κλειστές επιχειρήσεις.

Από την άλλη, οι εργαζόμενοι που θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν τη Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενων από το forma.gov.gr και τη  βεβαίωση μετακίνησης από το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Οι βεβαιώσεις πρέπει να ανανεώνονται κάθε 14 ημέρες.

Παράλληλα, οι αυτοπασχολούμενοι, οι επιστήμονες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εκτός από τη βεβαίωση από το forma.gov.gr θα πρέπει να έχουν μαζί τους και μια εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας, ώστε σε περίπτωση ελέγχου να διαπιστώνεται αν όντως ανήκει στον ΚΑΔ που αναγράφεται στη βεβαίωσή του.

Επίσης, με τη βεβαίωση από το forma.gov θα μετακινούνται επίσης οι εργάτες για γεωργικές εργασίες, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος δουλεύει με εργόσημο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates – Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ



Πηγή άρθρου www.athensvoice.gr

You May Also Like

More From Author