Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει», λέει ο πρύτανης -Έντονες αντιδράσεις

Estimated read time 1 min read

Ισοπέδωσαν τον χώρο

Kαταστροφές προκάλεσαν άγνωστοι, τα ξημερώματα, στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

Πρόκειται για τον χώρο στον οποίο τη Μ. Εβδομάδα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των εργασιών κατασκευής βιβλιοθήκης, εκεί όπου στεγαζόταν για 34 χρόνια η αποκαλούμενη κατάληψη «Στέκι στο Βιολογικό».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκάδες άτομα κινήθηκαν προς τον χώρο και άρχισαν να γκρεμίζουν τους τοίχους με τις βαριοπούλες.

Facebook Twitter
Φωτ: MotionTeam

Πρύτανης ΑΠΘ: Η βιβλιοθήκη θα γίνει -Καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη

«Υπάρχει σημαντική καταστροφή σε δημόσια περιουσία και δρομολογούνται οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες. Το έργο αυτό, η δημιουργία μιας μεγάλης βιβλιοθήκης που θα εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές, χρηματοδοτείται από εθνικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, έχει παραδοτέα όρια και χρονοδιαγράμματα. Το δημόσιο πανεπιστήμιο χρηματοδοτείται από τον Έλληνα φορολογούμενο, για να έχουν την εκπαίδευση που αξίζουν τα παιδιά του, για να στηρίζει η χώρα την πρόοδο της στους αποφοίτους μας. Απέναντι στον φορολογούμενο, την πατρίδα μας και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας που έχουν εμπιστευτεί το μέλλον τους σε μας, λογοδοτούμε όσοι υπηρετούμε το ΑΠΘ, από κάθε θέση ευθύνης. Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα αν ανήκουμε στην πλευρά της δημοκρατικής νομιμότητας απέναντι στην τρομοκρατία της κουκούλας. Η βιβλιοθήκη θα γίνει και έχω εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου ότι καμία αξιόποινη πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Θεοδωρικάκος: Το φως θα νικήσει το σκοτάδι μέσα στα πανεπιστήμια

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος καταδίκασε τις καταστροφές που προκάλεσαν άγνωστοι στο κτίριο του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

«Η ασφάλεια στα πανεπιστήμια, η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών είναι απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησής μας» τόνισε σε δήλωσή του ο Τ. Θεοδωρικάκος. Επίσης, έκανε γνωστό πως επικοινώνησε το πρωί με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τον ενημέρωσε ότι η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ομαλή κατασκευή της βιβλιοθήκης στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, για να μπορέσει να δοθεί η βιβλιοθήκη στους φοιτητές και τους καθηγητές. «Το φως θα νικήσει το σκοτάδι και μέσα στα πανεπιστήμια. Το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια θα γίνει απολύτως πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει», λέει ο πρύτανης -Έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτ: MotionTeam

Συρίγος για ΑΠΘ: Οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη θα συνεχιστούν κανονικά

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, τόνισε σε ανάρτηση του, ότι οι εργασίες για τη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ θα συνεχιστούν παρά τους βανδαλισμούς.

Αναλυτικότερα, ο Άγγελος Συρίγος ανέφερε σε ανάρτηση του σχετικά με τους βανδαλισμούς στο ΑΠΘ: «Η βιβλιοθήκη στο ΑΠΘ θα ολοκληρωθεί! Τις μεταμεσονύκτιες ώρες της 6ης προς 7η Μαΐου αμετανόητοι και επικίνδυνοι νοσταλγοί του μπάχαλου γκρέμισαν τοίχους στην υπό κατασκευή βιβλιοθήκη του Βιολογικού στο ΑΠΘ. Επικοινώνησα με τον Πρύτανη, κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης θα προχωρήσουν κανονικά».

«Οι εικόνες της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ που είναι βγαλμένες από μία δυστοπία οπισθοδρόμησης και καταστροφής επιβεβαιώνουν ότι: -προοδευτικός είναι αυτός που κλείνει καταλήψεις και στη θέση τους χτίζει βιβλιοθήκες. -προοδευτικός είναι αυτός που βρίσκει ρημαγμένους και απαξιωμένους χώρους και τους αποδίδει στην πανεπιστημιακή κοινότητα -προοδευτικός είναι αυτός που παίρνει αυτοδιαχειριζόμενες τρώγλες και τις κάνει υποδομές για τα δημόσια πανεπιστήμια -προοδευτικός είναι αυτός που σέβεται την περιουσία του δημοσίου πανεπιστήμιου, την περιουσία του ελληνικού λαού. Περιμένω από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν για την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας!», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος.

Βανδαλισμοί στο ΑΠΘ: «Η βιβλιοθήκη θα γίνει», λέει ο πρύτανης -Έντονες αντιδράσεις Facebook Twitter
Φωτ: MotionTeam

Oικονόμου για ΑΠΘ: Τα απομεινάρια βίας και ανομίας δεν θα καταφέρουν να ανακόψουν την πορεία προόδου

Παρέμβαση για τους βανδαλισμούς στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως είπε σε δήλωσή του, η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη και ένας – ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους. Μάλιστα κάλεσε όλε τα κόμματα να πάρουν θέση.

«Η κοινωνία, οι πανεπιστημιακές αρχές, το διδακτικό προσωπικό, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι αποφασισμένοι να σβήσουν όλες τις σκιές του κακού παρελθόντος στα ΑΕΙ», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

«Τα θλιβερά απομεινάρια αυτού του κακού παρελθόντος της βίας και της ανομίας δεν θα καταφέρουν τελικά να ανακόψουν την πορεία προόδου που έχει ξεκινήσει και στην πορεία αυτή όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πάρουν καθαρή θέση.

Συμφωνούμε όλοι ότι ένας – ένας οι κατειλημμένοι πανεπιστημιακοί χώροι πρέπει να αποδίδονται στους φυσικούς κατόχους τους και χρησιμοποιούνται για την εκπαιδευτική διαδικασία, σύμφωνα με την βούληση των οικείων πανεπιστημιακών αρχών. Εμείς είμαστε ανυποχώρητοι. Στηρίζουμε και συνδράμουμε με κάθε μέσο τόσο τον πρύτανη του ΑΠΘ όσο και τους πρυτάνεις των άλλων ΑΕΙ, ώστε η νεολαία μας να σπουδάζει με τις βέλτιστες συνθήκες και τα ελληνικά ΑΕΙ να αναβαθμίσουν περαιτέρω το κύρος τους», πρόσθεσε.

ΚΙΝΑΛ: Αναγκαία την αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων

Ανακοίνωση για την επιδρομή στο ΑΠΘ εξέδωσε το Κίνημα Αλλαγής, καλώντας την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Η νέα καταστροφική επιδρομή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθιστά απόλυτα αναγκαία την αποτελεσματική φύλαξη των πανεπιστημιακών χώρων. Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο αυτή την πράξη βίας και παρανομίας. Η ακαδημαϊκή ελευθερία δεν πρόκειται να πληγεί από τέτοια γεγονότα. Η δημιουργία της Βιβλιοθήκης, ναού της γνώσης, θα γίνει πραγματικότητα», σημειώνει η ανακοίνωση.

«Η προστασία της πολύπαθης δημόσιας πανεπιστημιακής περιουσίας πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πολιτεία και για τη διοίκηση του πανεπιστημίου. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι Πρυτανικές αρχές οφείλουν να αφήσουν τα βαρύγδουπα λόγια και να αναλάβουν τις θεσμικές και πολιτικές ευθύνες τους», προσθέτει το ΚΙΝΑΛ.

Πηγή άρθρου www.lifo.gr

You May Also Like

More From Author