Βέτο Τραμπ στον Αμυντικό Προϋπολογισμό – Περιλαμβάνει και τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Κόσμος

Estimated read time 1 min read

Οπως είχε ήδη προαναγγείλει από τις 13 Δεκεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο για το νομοσχέδιο περί Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ.

Ως γνωστόν στο εν λόγω νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρωτοβουλία του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για σκληρές κυρώσεις στην Τουρκία στη βάση του νόμου CAATSA (κυρίως για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία).

Είναι σαφές ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλούς λόγους να ανάψει κόκκινο. Θεωρεί το νομοσχέδιο ως…θρίαμβο της Κίνας και της Ρωσίας ενώ η σχέση του με την Τουρκία και το περιβάλλον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι γνωστές.

Τι προβλέπεται από εδώ και πέρα

Το νομοσχέδιο θα επιστρέψει τώρα στο Κογκρέσο και θα χρειαστεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία και από τα δύο σώματα, προκειμένου να ξεπεραστεί το προεδρικό βέτο.

Ο Τραμπ ανέφερε ότι έθεσε βέτο επειδή δεν περιλαμβάνει «κρίσιμης σημασίας μέτρα για την εθνική ασφάλεια, περιλαμβάνει διατάξεις που δεν σέβονται τους βετεράνους μας και τη στρατιωτική ιστορία μας και αντικρούει τις προσπάθειες της κυβέρνησής μου να θέσει πρώτη την Αμερική σε ό,τι αφορά την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική».

Μολονότι τα οκτώ προηγούμενα βέτο που άσκησε ο απερχόμενος πρόεδρος πέρασαν, χάρη στη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά το βέτο θα παρακαμφθεί, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία, όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι, υπερψήφισε τον NDAA με ψήφους 84 υπέρ έναντι 13 κατά.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.



Πηγή άρθρου www.news247.gr

You May Also Like

More From Author