Αϊτή – 227 οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό – Εκατοντάδες οι τραυματίες και αγνοούμενοι

Estimated read time 1 min read

Σε 227 ανήλθε ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό των 7,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου στην Αϊτή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της χώρας.

Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες και οι αγνοούμενοι μετά το σεισμό.

Κάτοικοι και σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν πολίτες, μέσα από τα συντρίμμια των κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

«Οι πρώτες επιχειρήσεις, που διεξήχθησαν τόσο από τους επαγγελματίες διασώστες, όσο και από μέλη του πληθυσμού, επέτρεψαν να ανασυρθούν πολλοί άνθρωποι από τα ερείπια. Τα νοσοκομεία συνεχίζουν να δέχονται τραυματίες», ανέφερε η υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ξύπνησαν μνήμες του 2010

Η μεγάλη σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,2 βαθμών Ρίχτερ, που συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου την Αϊτή, προκάλεσε 227 θανάτους – σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό – και υλικές ζημιές στο νοτιοδυτικό τμήμα της νήσου, αναβιώνοντας τις μνήμες από το μεγάλο σεισμό του 2010.

Τραγική ειρωνία: Και ο σεισμός του 2010 ήταν μεγέθους 7,2 Ρίχτερ, ενώ είχε κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.

Ο σημερινός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική, ενώ κάτοικοι άρχισαν να τρέχουν μακριά από τα σπίτια τους, με το φόβο της κατάρρευσης κτιρίων.

Το αμερικανικό κέντρο προειδοποίησης για τσουνάμι, πάντως, ήρε την προειδοποίηση που είχε εκδώσει νωρίτερα, διαβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει πλέον κίνδυνος.

Ο σεισμός των 7,2 βαθμών είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα από τη πόλη Πετί Τρου ντε Νιπ, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ ο Πρενς και εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Σε βίντεο που ανήρτησαν στο διαδίκτυο, ντόπιοι καταγράφουν τα συντρίμμια διαφόρων κτιρίων, μεταξύ αυτών μιας εκκλησίας, στην οποία βρισκόταν σε εξέλιξη μια λειτουργία σήμερα το πρωί, στην κοινότητα Λες Ανγκλές.

Η φτωχότερη χώρα της αμερικανικής ηπείρου έχει ακόμη ζωντανές τις μνήμες από τον σεισμό της 12ης Ιανουαρίου του 2010, που κατέστρεψε την πρωτεύουσα και άλλες επαρχιακές πόλεις. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τότε και περισσότεροι από 300.000 είχαν τραυματιστεί.

«Όλοι έχουν πραγματικά φοβηθεί. Έχουν περάσει χρόνια από τότε που είχαμε έναν τόσο μεγάλο σεισμό», δήλωσε ο Ντάνιελ Ρος, ένας κάτοικος του Γκουαντανάμο στην Κούβα, προσθέτοντας πως το σπίτι του έμεινε ακέραιο, όμως, τα έπιπλα ταρακουνήθηκαν.

Οι κουβανικές αρχές λένε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές, θανάτους ή τραυματισμούς.

Στην Τζαμάικα, ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός, ενώ ακόμη και στην Φλόριντα των ΗΠΑ οι κάτοικοι ένιωσαν κάποιες δονήσεις.

Το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) έκανε λόγο για μια σεισμική δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 7,6 βαθμών, ενώ το σεισμολογικό κέντρο της Κούβας ανέφερε πως κατέγραψε το μέγεθος του σεισμού στους 7,4 βαθμούς.

Να σημειωθεί ότι αρκετοί πολίτες στο Twitter διαμαρτύρονται ότι κάνουν διασώσεις εγκλωβισμένων και τραυματιών μόνοι τους, χωρίς τη βοήθεια σωστικών συνεργείων, ιατρικού προσωπικού και ασθενοφόρων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο



Πηγή άρθρου www.in.gr

You May Also Like

More From Author