Αφγανιστάν: Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη επίθεση στο τέμενος

Estimated read time 1 min read

Η οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν, όπου έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι, με μια ανακοίνωση που εξέδωσε το «πρακτορείο» προπαγάνδας των τζιχαντιστών «Amaq» και αναρτήθηκε στο Telegram.

Η αιματηρή έκρηξη σημειώθηκε σε σιιτικό τέμενος στην πόλη Κουντούζ, στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν.

H αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα έκανε λόγο για τουλάχιστον 100 νεκρούς ή τραυματίες, ενώ νωρίτερα νοσοκομειακές πηγές -τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο- ανέφεραν πως τα θύματα ξεπερνούν τα 50. Άλλες πηγές μιλούν για έως και 100 νεκρούς και 200 τραυματίες, σύμφωνα με ανταποκριτή του Iran International.

Οπτικό υλικό δείχνει πτώματα περιστοιχισμένα από συντρίμμια μέσα στο τέμενος, στο οποίο προσεύχονται σιίτες μουσουλμάνοι που αποτελούν μειονότητα στο Αφγανιστάν.

Τι σημαίνει για τους Ταλιμπάν η νέα επίθεση του ISIS

Προ της ανάληψης ευθύνης για την νέα επίθεση, την οποία άλλωστε άπαντες προεξοφλούσαν ως έργο του ISIS, το ΒΒC, με ανάλυση του ανταποκριτή του στο Πακιστάν, Σεκιουντέρ Κερμανί, αξιολογούσε ως εξής τη σημασία αυτής για το καθεστώς των Ταλιμπάν.

«Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για την πολύνεκρή επίθεση στην Κουντούζ, η επίθεση αυτή φέρει όλα τα χαρακτηριστικά τους ISIS – Κ. (ISIS Χορασάν), του γκρουπ που είχε πραγματοποιήσει και τη βομβιστική ενέργεια του Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Το ISIS – K  πραγματοποίησε επίθεση σε μία κηδεία στην οποία είχε προσέλθει μεγάλος αριθμός κορυφαίων στελεχών των Ταλιμπάν ενώ υπήρξε και ένα κύμα μικρότερων στις ανατολικές επαρχίες Νανγκαχάρ και Κουνάρ, που στο παρελθόν αποτελούσαν προπύργια του ISIS – Κ. Η οργάνωση έχει κατ’ επανάληψη βάλει στο στόχαστρό της η σιιτική μειονότητα του Αφγανιστάν με βομβιστές αυτοκτονίας να χτυπούν τεμένη, αθλητικές εγκαταστάσεις και σχολεία. Τις περασμένες εβδομάδες, το ISIS κλιμάκωσε επίσης τις επιθέσεις του κατά των Ταλιμπάν.

Η επίθεση της Παρασκευής, εάν εκτελέσθηκε από το ISIS, σηματοδοτεί μία δυσοίωνη επέκταση των δραστηριοτήτων του στα βόρεια τμήματα της χώρας. Οι Ταλιμπάν λένε ότι έχουν συλλάβει δεκάδες από τα μέλη του ISIS και πιστεύεται ότι έχουν εξοντώσει πολλούς άλλους, ύποπτους για σύνδεση με την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά δημοσίως υποβαθμίζουν τις απειλές που θέτει το ISIS.

Πολλοί Αφγανοί ήλπισαν ότι η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν επρόκειτο να σημάνει μία πιο ειρηνική, έστω και αυταρχική περίοδο.

Όμως το ISIS αντιπροσωπεύει μία σημαντική απειλή στις υποσχέσεις των Ταλιμπάν για περισσότερη ασφάλεια».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author