Αφγανιστάν: Ατελείωτο χάος στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Estimated read time 1 min read

Νέες εικόνες χάους βλέπουν το φως της δημοσιότητας με πρωταγωνιστές γυναικόπαιδα που ποδοπατούνται στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.
Την ίδια ώρα ένας Γερμανός πολίτης πυροβολήθηκε προσπαθώντας να φτάσει στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας, ενώ η Μεγάλη Βρετανία προειδοποίησε ότι τις επόμενες μέρες οι πτήσεις σωτηρίας θα μπορούσαν να σταματήσουν και ορισμένοι άνθρωποι στους οποίους είχαν υποσχεθεί προστασία θα μείνουν πίσω.

Όπως μεταδίδει η Daily Mail τα πλάνα που τραβήχτηκαν από τη βόρεια πύλη του αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι φαίνονται οικογένειες να  έχουν πέσει στο έδαφος την ώρα που οι συγκεντρωμένοι απομακρύνονταν από τις πύλες εισόδου. Για να γίνει αυτό οι στρατιώτες έριξαν καπνογόνα  και πυροβόλησαν στο αέρα. To αποτέλεσμα ήταν πολλά παιδιά να ποδοπατηθούν, φωνάζοντας απεγνωσμένα για βοήθεια. 

Τα συγκεκριμένα πλάνα είναι τα τελευταία από μια σειρά βίντεο που προέρχονται από το αεροδρόμιο και περιλαμβάνουν μητέρες να πετούν τα μωρά τους μέσα από τα συρματοπλέγματα, γυναίκες να μαστιγώνονται από τους Ταλιμπάν και άνδρες να σκοτώνονται πέφτοντας από τα αεροπλάνα που φεύγουν από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Πυροβολήθηκε Γερμανός πολίτης

Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση ένας πολίτης πυροβολήθηκε ενώ πήγαινε στο αεροδρόμιο με την κατάστασή του να μην εμπνέει ανησυχία. Σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση θα απομακρυνθεί «σύντομα» από το Αφγανιστάν. 

Παράλληλα τα βρετανικά στρατεύματα SAS έχουν σταλεί έξω από την περίμετρο του αεροδρομίου με σκοπό να εντοπίσουν όσου έχουν εγκλωβιστεί. Όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι Βρετανοί στρατιώτες δεν είναι σε θέση να προσεγγίσουν εγκαίρως όσους χρειάζονται βοήθεια. 

Συνεχίζονται οι πτήσεις σωτηρίας

Οι πτήσεις σωτηρίας συνεχίζονται και σήμερα. Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα μεταφέρουν 2.000 άτομα ενώ η Μεγάλη Βρετανία εκτιμά ότι θα βγάλει εκτός Αφγανιστάν 1.000 πολίτες. Να σημειωθεί πως η Μεγάλη Βρετανία  έχει υποσχεθεί να απομακρύνει περίπου 7.000 Βρετανούς πολίτες και αφγανικό προσωπικό από τη χώρα, εκτός από 5.000 πρόσφυγες.

Παρόλα αυτά ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χέιπεϊ προειδοποίησε σήμερα ότι δεν θα λάβουν βοήθεια όσοι την χρειάζονται. Απαντώντας, μάλιστα, στις επικρίσεις ότι βρετανικά αεροσκάφη αναχωρούν χωρίς να είναι γεμάτα είπε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις «εργάζονται σκληρά» για να διασφαλίσουν ότι κάθε αεροπλάνο που φεύγει είναι γεμάτο.

Σύμφωνα με τον Χέιπεϊ χθες Πέμπτη αναχώρησαν από την Καμπούλ 963 άτομα και σήμερα Παρασκευή επρόκειτο να φύγουν 1.000 ακόμα. Όμως αυτοί οι αριθμοί είναι κάτω από τον αρχικό στόχο που είχε θέσει η βρετανική κυβέρνηση (1.200 ημερησίως).

Από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες από την Κυριακή μέχρι και χθες Πέμπτη, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Πενταγώνου απομάκρυναν 7.000 ανθρώπους. Συνολικά οι ΗΠΑ από τον Ιούλιο έχουν απομακρύνει 12.000 ανθρώπους αν και ο αρχικός στόχος ήταν να απομακρυνθούν 22.000.  Μάλιστα ομάδες διάσωσης ανέφεραν ότι θα πρέπει να απομακρυνθούν 80.000 πολίτες έτσι ώστε να τηρηθεί η υπόσχεση Μπάιντεν για παροχή ασύλου σε όσους βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις. 

Λευκός Οίκος:  Δεν έχουμε «ακριβή αριθμό» των Αμερικανών στο Αφγανιστάν

Και ενώ χθες ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωνε ότι σε διάστημα πέντε ημερών απομακρύνθηκαν 7.000 άνθρωποι η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνωρίζει ακριβώς πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα η διευθύντρια επικοινωνιών του Λευκού Οίκου, ακόμα κι αν η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για την απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων.

«Δεν έχουμε ακριβή αριθμό και υπάρχει λόγος για αυτό», είπε η Κέιτ Μπέντινγκφιλντ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εν μέρει διότι η τωρινή καταμέτρηση «περιλαμβάνει ανθρώπους που ενδέχεται να έχουν φύγει από τη χώρα, που ενδεχομένως έχουν φύγει τους τελευταίους 6 μήνες». «Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να αναγνωρίσουμε πόσοι πολλοί Αμερικανοί βρίσκονται εκεί», επισήμανε η Μπέντινγκφιλντ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει ότι θα παρατείνει την προθεσμία της 31ης Αυγούστου για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, προκειμένου να διασφαλίσει πως όλοι οι Αμερικανοί θα φύγουν, καθιστώντας κρίσιμο το να υπάρχει γνώση σχετικά με το πόσοι παραμένουν στη χώρα.

Οι εκτιμήσεις για τους εναπομείναντες Αμερικανούς ποικίλλουν. Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι εθνικής ασφαλείας ανέφεραν σε μια διακομματική ομάδα της Γερουσίας την Τρίτη πως περίπου 10.000 με 15.000 Αμερικανοί πολίτες βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Την Τρίτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε πως πιστεύεται ότι ο αριθμός των Αμερικανών υπηκόων ανέρχεται μεταξύ 5.000 και 10.000 στην περιοχή της Καμπούλ.

ΝΑΤΟ: Από την Κυριακή απομακρύνθηκαν 18.000 άνθρωποι από το Αφγανιστάν

Τέλος το ΝΑΤΟ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι από την Κυριακή μέχρι και σήμερα έχουν απομακρυνθεί συνολικά 18.000 άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού μικρότερων αποστολών). Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν που είχαν υποσχεθεί οι χώρες της Δύσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός: Στα 3.625 τα κρούσματα – 30 θάνατοι, 296 οι διασωληνωμένοι

Ερντογάν: Διεκδικεί ρόλο διαμεσολαβητή Ταλιμπάν – Δύσης, συμπλέει με την Αθήνα για το μεταναστευτικό

Αφγανιστάν – Βίντεο: Γονείς δίνουν τα παιδιά τους σε στρατιώτες για να τα περάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author