Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία

Estimated read time 1 min read

Φωτογραφεία αρχείου

Απάντηση στις προκλήσεις της Άγκυρας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο ζητάει από την Τουρκία να μην εμπλέκεται στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, με αφορμή ανακοίνωση της Άγκυρας για την «τουρκική μεινότητα» της Θράκης.

Παράλληλα, το ΥΠΕΞ υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις από τρίτες χώρες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία.

Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες».

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία-1

Προκλήσεις για «τουρκική μεινότητα» στη Θράκη

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί δύο προκλητικές ανακοινώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η μία για το θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής και η άλλη περί «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Για το δεύτερο αυτό θέμα, σε ανάρτηση στο Twitter το τουρκικό ΥΠΕΞ σημείωσε: «Στεκόμαστε δίπλα στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις».

Μάλιστα, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας αναφέρθηκε σε πρόσφατες καταγγελίες από τον βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, ζητώντας από τις ελληνικές Αρχές τη διερεύνηση του θέματος και την τιμωρία των δραστών.


Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε πριν λίγες μέρες συνέντευξη στο τουρκικό κανάλι «A Haber», όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν ανησυχούμε δεν φοβόμαστε. Εμείς στον δίκαιο μας αγώνα θα συνεχίζουμε μέχρι τέλους να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού μας, της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μεγάλη ένταση» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και «τεταμένη ατμόσφαιρα» αναφορικά με την εκλογή του ψευδομουφτή στην Ξάνθη, ενώ μίλησε και για τις απειλές που δέχθηκε ο ίδιος στο παρελθόν από τη Χρυσή Αυγή. Eπιπροσθέτως, ο κ. Ζειμπέκ κατήγγειλε ότι πρόσφατα Έλληνας πολίτης απείλησε να τον σκοτώσει κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης.

Δήλωση από Κατρούγκαλο – Αντιδράσεις από ΝΔ

Πριν λίγο, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέδωσε ανακοίνωση επί του θέματος, όπου αναφέρει ότι στη Συνθήκη της Λωζάννης αναφέρεται σαφώς ότι υπάρχει μία μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα.

«Προφανώς σε αυτήν ανήκουν άνθρωποι τουρκικής, Πομακικής και Ρομά καταγωγής και έχουν δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού σύμφωνα με το εθνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο», σημειώνει.

«Έχει πραγματοποιηθεί πολύ ξεκάθαρη σοβαρή παρατήρηση για το θέμα της μειονότητας στον κ. Ζεϊμπέκ, αλλά και για το γεγονός ότι απευθύνθηκε σε τουρκικό κανάλι για αυτό το θέμα. Η θέση μας απέναντι στην εμπλοκή της Τουρκίας στα εσωτερικά της Ελλάδας είναι σαφής», αναφέρει.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι είναι απαράδεκτο να ακούγονται απειλές για τη ζωή ενός βουλευτή.

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας: Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία-2

Είχε προηγηθεί αντίδραση από τον βουλευτή και υπεύθυνο διεθνών σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας, Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter:

«Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεΐν Ζεΐμπέκ δηλώνει στην τουρκική τηλεόραση: «Θα συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της τουρκικής μειονότητας». Επιτέλους, γιατί κόμματα της αντιπολίτευσης δείχνουν ανοχή σε τέτοιες απαράδεκτες τοποθετήσεις βουλευτών τους;»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 



Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author