Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ – Αγωνία για την επιστροφή των εκδρομέων

Estimated read time 1 min read

Προετοιμασίες για ένα ακόμη δύσκολο φθινόπωρο, καθώς η παραλλαγή Δέλτα και η επιστροφή από τις καλοκαιρινές άδειες δημιουργούν νέα, εκρηκτικά δεδομένα, με την ανησυχία για την πρωτεύουσα και τα μεγάλα αστικά κέντρα να μεγαλώνει.

Η συνεχής αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και των διασωληνωμένων έχει φέρει ασφυκτική κατάσταση σε αρκετά νοσοκομεία της περιφέρειες, προς το παρόν, όμως ήδη έρχονται τα πρώτα ανησυχητικά μηνύματα για τις μεγάλες πόλεις.

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές του ΕΣΥ, την ώρα, μάλιστα, που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει σε αναστολή υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται, δημιουργώντας περαιτέρω κενά στα νοσοκομεία.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι όσο περνά ο καιρός οι ΜΕΘ κορονοϊού γεμίζουν, ενώ η πληρότητα αυτή τη στιγμή ανέρχεται στο 68%.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η Κρήτη, η οποία ζει δύσκολες στιγμές από την έξαρση των κρουσμάτων λόγω τουρισμού, ενώ η πληρότητα βρίσκεται στο 79,2%. 

Τα ποσοστά σε Αττική και Θεσσαλονίκη είναι αυτή τη στιγμή στο 67% και 71% αντίστοιχα. 

«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό.», τόνισε, μιλώντας στον Σκάι, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Περιγράφοντας την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β΄ΜΕΘ στο Παπανικολάου, ανέφερε ότι η σημερινή εφημερίδα ξεκινά με γεμάτες και τις 12 κλίνες, ενώ συνολικά γεμάτες είναι οι 18 από τις 20 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου.

«Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος, χαρακτηρίζοντας, ωστόσο, πρωτοφανή για καλοκαιρινή περίοδο την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο.

Μόλις χθες, άλλωστε, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, Γιώργος Μπουλμπασάκος, ανέφερε ότι το νοσοκομείο πλησιάζει στην απόλυτη πληρότητα αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ, κάνοντας έκκληση για να ανοίξουν και άλλες κλίνες τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση οδηγεί στα άκρα τη σύγκρουσή της με τους υγειονομικούς σχετικά με το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού και τις αναστολής εργασίας ως τιμωρητικό μέτρο, ενώ υπουργοί επισημαίνουν καθημερινά ότι η υποχρέωση εμβολιασμού ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

Τελευταίο παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας ο οποίος μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Mega ανέφερε:

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται».

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», σημείωσε σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, άφησε ανοιχτό το παραθυράκι για επέκταση της υποχρεωτικότητας και στους εργαζόμενους στην εστίαση και την ψυχαγωγία. 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author