Σε εξέλιξη βρίσκεται από νωρίς το πρωί επιχείρηση της αστυνομίας στη Λέσβο για τη μεταφορά των προσφύγων και των μεταναστών στον καταυλισμό στο Καρά Τεπέ.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή της Λέσβου όπου έχουν κατασκηνώσει οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της αστυνομίας, οι 70 γυναίκες αστυνομικοί που πήγαν χθες στο νησί από την Αθήνα, σε μια επιχείρηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως λένε από το υπουργείο Προστασιας του Πολίτη, φροντίζουν να μεταφέρουν πρώτα τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι στον άτυπο καταυλισμό, στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ.
Οι αστυνομικοί είναι ντυμένοι με ειδικές άσπρες στολές και μεταφέρουν τους μετανάστες στο εσωτερικό της δομής. Μέχρι χτες ήταν μέσα 1.700 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι αρχές εκτιμούν ότι άλλοι τόσοι θα μπουν σήμερα.
Συνολικά στην επιχείρηση, την οποία παρακολουθούν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης,
συμμετέχουν 140 αστυνομικοί.
Μέχρι στιγμής η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά καθώς 450 άτομα έχουν ήδη μεταφερθεί εντός της δομής του Καρά Τεπε αφού πρώτα υποβλήθηκαν σε rapid test για κορωνοϊό και άλλους ελέγχους ενώ περιμένουν άλλα περίπου 200 άτομα.
Οι χιλιάδες άνθρωποι που έμειναν στο δρόμο, μετά τη φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας αρνούνται στην πλειονότητά τους να πάνε στον καταυλισμό, θεωρώντας ότι έτσι θα φύγουν από το νησί.
Χθες τη δέσμευση ότι η Λέσβος θα έχει αδειάσει από πρόσφυγες μέχρι το Πάσχα του 2021 έδωσε στον Guardian ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
«Θα φύγουν όλοι. Από τους περίπου 12.000 που βρίσκονται στο νησί τώρα, προβλέπω ότι 6.000 θα έχουν μεταφερθεί στην ηπειρωτική χώρα μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης στην βρετανική εφημερίδα.
«Οι κάτοικοι του νησιού έχουν περάσει πολλά. Υπήρξαν πολύ υπομονετικοί» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Σύμφωνα με τον ίδιο περίπου το 70% των αιτούντων άσυλο στη Λέσβο ήταν Άφγανοι και σε αυτούς θα δοθούν έγγραφα για να φύγουν.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σχολίασε και την κίνηση της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 άτομα από 408 οικογένειες το καθεστώς προστασίας των οποίων έχει αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές λέγοντας ότι πρόκειται για «μια γενναιόδωρη και πολύ γεννναία κίνηση».
«Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες έχουν τα δικά τους εσωτερικά πολιτικά προβλήματα όσον αφορά το μεταναστευτικό αλλά πιστεύω ότι μπορούν να αντιληφθούν ότι προστατεύουμε τα σύνορα της ΕΕ και ότι έχουμε ελαχιστοποιήσει τις ροές» πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Μηταράκης στον ΘΕΜΑ 104,6: Δεν είναι επιλογή να μείνουμε στον Καρά Τεπέ
Από τα τέλη του 2019 έχει ζητήσει η Ελλάδα ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την κατανομή μεταναστών είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης υπενθυμίζοντας ότι «από το Πάσχα έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών και ευάλωτων στην Ευρώπη».
Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι αυτή η διαδικασία «σε καμία περίπτωση δεν θα αφορά αιτούντες άσυλο από τη Μόρια αλλά θα αφορά αναγνωρισμένους πρόσφυγες».
«Ξεκαθαρίσαμε ότι η όποια μεταφορά θα αφορά ήδη αναγωνρισμένους πρόσφυγες πριν τα γεγονότα στη Μόρια» επανέλαβε ο κ. Μηταράκης.
Με αφορμή, δε, τις ανακοινώσεις από το Βερολίνο ότι θα υποδεχθεί 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα ο κ. Μηταράκης είπε ότι «η κυρία Μέρκελ αναφέρεται σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που βρίσκονται σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».
Σημείωσε, δε, ότι «εμείς μεταφέραμε την περασμένη εβδομάδα 350 άτομα από Χιο, Σάμο, Κω, Λέρο για να καταλάβουμε ότι δεν θα κάνουμε αποσυμφόρηση εκεί που πιεζόμαστε αλλά βάσει προγράμματος».
Στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές
Όσον αφορά την κατάσταση με τις δομές ο υπουργος Μετανάστευσης και Ασυλου υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση στις αρχές του 2021 δεν θα έχουμε τον ίδιο κόσμο στις δομές» σημειώνοντας ότι «φέτος έχουμε δώσει 60.000 αποφάσεις ασύλου ενώ έχουν μπει στη χώρα 11.000 άτομα άρα είναι θέμα λίγων μηνών να έχουμε λίγους μετανάστες στα νησιά».
Για τη νέα δομή στη Λέσβο είπε ότι «ψάχνουμε λύση για να φτιάξουμε μικρότερη δομή με ασφάλεια» εξηγώντας ότι «η ασφάλεια των δομών είναι το τρίτο μέρος της πολιτικής για το μεταναστευτικό. Μιλάμε για κλειστές ελεγχόμενες δομές με διπλή περίφραξη, με σύστημα εισόδου εξόδου με κάμερες παρακολούθησης και κάμερες για φωτιά. Οι κλειστές δομές θα έχουν ό,τι απαιτέιται για να υπάρχει αξιοπρεπή διαβίωση αλλά με μεγαλύτερη ασφάλεια».
Δεν είναι επιλογή να μείνουμε στον Καρά Τεπέ
«Δεν είναι η επιλογή μας να μείνουμε στον Καρά Τεπέ αλλά χρειαζόμασε μια έκταση για νέα μόνιμη δομή» συμπλήρωσε διευκρινίζοντας ότι «στη Σάμο η δομή που φτιάξαμε είναι για 2.100 στη Χίο κάτι αντίστοιχο χρειάζεται. Στη Μυτιλήνη ίσως χρειάζεται κάτι καλύτερο».
«Στις νέες δομές δεν πρέπει να μένει κανείς πάνω από έξι μήνες» πρόσθεσε ο υπουργός Μετανάστευσης.
Ερωτηθείς για τον εμπρησμό στη Μόρια ο κ. Μηταράκης ξεκαθάρισε ότι «σε ορισμένους υπάρχει η αίσθηση ότι θα βάλουν φωτιά για να μπορέσουν να φύγουν νωρίτερα. Αυτό είναι απόλυτα δεδομένο ότι δεν θα γίνει».
«Στη Μόρια μιλάμε για θύλακες παραβατικής συμπεριφοράς που βρίσκουν χώρο στα άναρχα κέντρα».
Δεν έχουμε στο μυαλό τα ξερονήσια
Σημείωσε, δε, ότι «δεν έχουμε καθόλου στο μυαλό μας λύση με ξερονήσια» καθώς «στην πράξη για να χτίσεις ένα νησί από το μηδέν με 20-25.000 κατοίκους έχει τεράστιο κόστος».
Εκτίμησε, τέλος, ότι καθώς πέρυσι είχαμε 74.000 αφίξεις στην Ελλάδα και φέτος 12.000, «είναι στα 100 εκατ. ευρώ τα χρήματα που έχουν χάσει οι λαθροδιακινητές που κινούνται στην ανατολική Ελλάδα».
Ειδήσεις σήμερα:
Κάνιε Γουέστ: Πόσταρε βίντεο που τον δείχνει να… ουρεί πάνω στο Grammy του!
Στο «κόκκινο» Αθήνα και Πειραιάς λόγω των πολλών κρουσμάτων – Αυξάνεται η πίεση στις Εντατικές
Ποια σχολεία είναι κλειστά λόγω κορωνοϊού – Πώς και πότε θα μπαίνει λουκέτο
Τρομακτικό βίντεο: Αυτοκίνητο εκτός ελέγχου πέφτει σε κατάστημα στην Τουρκία