Ασπίδα προστασίας για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς από τον Άρειο Πάγο

Estimated read time 1 min read

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Φρένο» στις διώξεις κατά εκπαιδευτικών και υγειονομικών βάζει με διευρυμένη εγκύκλιό του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι εισαγγελείς έχουν τον αποκλειστικό λόγο για την ενεργοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας κατά δασκάλων, καθηγητών, γιατρών και νοσηλευτών που μηνύονται από «αντιεμβολιαστές» με «εμφανή την πρόθεση να αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση της διάδοσης της νόσου».

Αναλυτικά, ο κ. Πλιώτας με την εγκύκλιό δίνει σε όλους τους συναδέλφους του εισαγγελείς Εφετών και Πρωτοδικών σαφείς οδηγίες, με βάση τη νομοθεσία, για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη Δικαιοσύνη οι αντιεμβολιαστές και οι αρνητές των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self-test), όταν στρέφονται με μηνύσεις κατά εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών, καθώς και οι περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών, που μπορεί να κατευθύνονται -εκτός άλλων- και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων πολιτών.

Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στην εγκύκλιό του ότι υπάρχει η δικονομική δυνατότητα όταν κατατίθενται μηνύσεις σε βάρος εκπαιδευτικών, γιατρών και νοσηλευτών να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία πριν ο αρμόδιος προανακριτικός υπάλληλος ενημερώσει τον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα.

Όπως υπογραμμίζεται, οι ανακριτικοί υπάλληλοι θα αναμένουν συγκεκριμένες οδηγίες του εισαγγελέα, χωρίς στο μεταξύ να προβαίνουν σε ενέργεια εναντίον του μηνυόμενου προσώπου, δηλαδή σε σύλληψη για αυτόφωρο αδίκημα ή και προσαγωγή του λόγω υπονοιών διάπραξης εγκληματικής ενέργειας.

Ο τελευταίος, με βάση τη δικονομία, θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

«Τις τελευταίες ημέρες, έλαβαν δημοσιότητα περιστατικά στα οποία εμφανίζονται πρόσωπα εμφορούμενα από ιδέες αμφισβήτησης των παραδοχών της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας για τα εμβόλια κατά της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 («αντιεμβολιαστές», αρνητές της πανδημίας κ.λπ.), να στρέφονται, κυρίως, κατά εκπαιδευτικών λειτουργών (δασκάλων και καθηγητών), ιατρών, νοσηλευτών και υπαλλήλων των εν γένει δομών υγείας, υποβάλλοντας  εναντίον τους εγκλήσεις και μηνύσεις, με εμφανή την πρόθεση να  αποτρέψουν την εφαρμογή και την τήρηση των μέτρων που έχουν θεσμοθετηθεί από την πολιτεία για την αντιμετώπιση  της διάδοσης της νόσου. Η αρνητική  όμως αυτή τακτική μπορεί να επιφέρει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες τόσο για τα καθών στρέφεται πρόσωπα αλλά και ευρύτερα για το κοινωνικό σύνολο», αναφέρει ο κ. Πλιώτας και συμπληρώνει ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αδικαιολόγητη προσωπική ταλαιπωρία των ενσυνείδητων δημοσίων λειτουργών, που εκτίθενται στον κίνδυνο προσαγωγών και συλλήψεων.

Στο πλαίσιο αυτό, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι «και στην περίπτωση ακόμη που καταγγέλλεται φερόμενο ως επ΄ αυτοφώρω τελεσθέν πλημμέλημα, η ρύθμιση του άρθρου 417 ΚΠΔ παρέχει τη δικονομική δυνατότητα στον εισαγγελέα, να κρίνει ότι συντρέχουν λόγοι να μην εφαρμοστεί η συνοπτική διαδικασία του αυτοφώρου και να διατάξει, συνακόλουθα, να μη συλληφθεί και να μη προσαχθεί ο  μηνυόμενος, η δε υποβολή – διαβίβαση της μήνυσης  ή  έγκλησης  να επακολουθήσει».

Και υπογραμμίζεται: «Ο εισαγγελέας, ως οιονεί «κυρίαρχος της ποινικής προδικασίας», θα λάβει υπόψη του και θα συνεκτιμήσει, εκτός των άλλων, τα κίνητρα της συμπεριφοράς του μηνυτή, καθώς και την ανάγκη έννομης προστασίας του μηνυόμενου, πιστού στο καθήκον, δημόσιου λειτουργού της εκπαίδευσης ή της υγείας, εν μέσω προσπαθειών της πολιτείας και της κοινωνίας να αντιμετωπισθεί η πανδημία του κορονοϊού».

Είχε προηγηθεί από κυβερνητικής πλευράς η χθεσινή οδηγία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. σύμφωνα με την οποία ζήτησε «να διασφαλιστεί ότι οι αστυνομικοί δεν θα προσάγουν στα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδευτικούς που εφαρμόζουν το νόμο για τα μέτρα προστασίας ενάντια στον κορονοϊό». Στόχος, όπως επισημαινόταν, είναι να υπάρξει συντονισμός μεταξύ εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών απέναντι στο φαινόμενο.

Πρόβλεψη και για τα πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης

Ειδική αναφορά γίνεται στην εγκύκλιο και σε φαινόμενα κυκλωμάτων που εκδίδουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης, αλλά και σε «πυρήνες» επιτήδειων που αναπτύσσουν δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση πολιτών.

«Υπενθυμίζονται και τα διαλαμβανόμενα σε προγενέστερες, πρόσφατες, εγκυκλίους μας και, ιδίως, η επιβαλλομένη προσπάθεια εξιχνίασης τυχόν «κυκλωμάτων» που αναπτύσσουν την εγκληματική δραστηριότητα αναφορικά με την παραγωγή πλαστών ή ψευδών κατά περιεχόμενο πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης. Επισημαίνομε δε ακόμη και την ανάγκη ελέγχου της δημιουργίας πυρήνων προπαγάνδας και δράσης από επιτήδειους υπαίτιους που με το περίβλημα αντιεμβολιαστικών θεωρήσεων και ιδεών, δρασκέλισαν ήδη το κατώφλι της νομιμότητας και εκδήλωσαν ή θα επιχειρήσουν να αναπτύξουν δραστηριότητες με συμπεριφορές απτόμενες των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα (πρβλ. άρθρα 169, 183, 186, 330, 386 κ.ά.), που μπορεί να κατευθύνονται, εκτός άλλων και στην οικονομική εκμετάλλευση ανυποψίαστων  συνανθρώπων μας», αναφέρει συγκεκριμένα η εγκύκλιος.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author