Από Μεγάλη Τετάρτη οι εμβολιασμοί για τους 30-39

Estimated read time 1 min read

Από τη Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για προγραμματισμό ραντεβού και για την ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών (1,36 εκατ. άτομα) και από Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν  οι εμβολιασμοί αυτής της ομάδας.

«Όσοι κλείνουν ραντεβού θα εμβολιάζονται άμεσα», σημείωσε ο κ. Κικίλιας και ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα θα εμβολιάζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς υπήρχαν ελεύθερα ραντεβού για το συνγκεκριμένο σκεύασμα. Αναφορικά με το ερώτημα γιατί προηγήθηκε η ηλικιακή ομάδα των 30-39 ετών και δεν άνοιξε ενιαία η κατηγορία 30-49 ετών, κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι οι νεότεροι απέχουν χρονικά περισσότερο από την εμβολιαστική θωράκιση, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Με την τροποποίηση αυτή τους δίνεται πλέον ένα κίνητρο να εμβολιαστούν νωρίτερα με κενά ραντεβού που υπάρχουν διαθέσιμα.

«Μετά την ηλικιακή αυτή ομάδα θα ακολουθήσουν σύντομα και οι κατηγορίες 40-44 (800.000 άτομα) και 45-49 χρόνων (810.000 άτομα)», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας, κ. Θεμιστοκλέους. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, τα ραντεβού για τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες θα ανοίξουν το αργότερο έως τη Μεγάλη Παρασκευή με δυνατότητα εμβολιασμού με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Από τις 5 Μαΐου μπαίνει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά το «πράσινο φως» που πήρε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως προς την ασφάλεια του. Η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 33.600 εμβόλια του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού, από το σύνολο των 1,35 εκατ. δόσεων που της αναλογούν από την ευρωπαϊκή συμφωνία για το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου.

Κανονικά οι εμβολιασμοί Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο και Δευτέρα του Πάσχα΄

Στην απόφαση να συνεχιστούν κανονικά οι εμβολιασμοί την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και τη Δευτέρα του Πάσχα έχει καταλήξει η κυβέρνηση. Παρά τις αρχικές προθέσεις να μην λειτουργήσουν τα εμβολιαστικά κέντρα τις τέσσερις ημέρες της γιορτής του Πάσχα (Μεγάλη Παρασκευή, Μεγάλο Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα), η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να συνεχιστεί κανονικά η επιχείρηση «Ελευθερία».

Τα εμβολιαστικά κέντρα θα μείνουν ανοικτά και θα λειτουργήσουν την Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Σάββατο και την Δευτέρα του Πάσχα και οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τον εμβολιασμό τους.

Η μοναδική ημέρα που δεν θα γίνουν εμβολιασμοί θα είναι η Κυριακή του Πάσχα 2 Μαϊου 2021.

Μπαίνουν και τα ιδιωτικά κέντρα

Στα ήδη λειτουργούντα εμβολιαστικά κέντρα πανελλαδικά (δημόσιες δομές και mega centers) στη «μάχη» ρίχνεται πλέον και ο ιδιωτικός τομέας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χθες, κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, «εκτός από τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν ήδη, ξεκινά άμεσα και η λειτουργία εμβολιαστικών σημεία εντός ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, πολυϊατρείων, κλινικών και ιατρείων, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο εμβόλιο ταχύτερα περισσότεροι συμπολίτες μας».

Κικίλιας: Εκμεταλλευτείτε το δώρο της επιστήμης

Ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στην άρτια οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος ζήτησε από τους πολίτες να εκμεταλλευτούν το «δώρο που μας προσφέρει η επιστήμη, το εμβόλιο, για να βγούμε πιο γρήγορα από την πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο».

Υπενθύμισε ότι οι πιθανότητες σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό είναι απειροελάχιστες, ενώ ο αριθμός των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους καθημερινά «δεν είναι απλώς ένα νούμερο, αλλά απώλειες ανθρώπινων ζωών που γεμίζουν πόνο όσους μένουν πίσω να θρηνούν αγαπημένα πρόσωπα».

Ραντεβού εμβολιασμού και για 30άρηδες τη Μ. Εβδομάδα

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους με τη σειρά του εξήγησε χθες ότι, τα εμβολιαστικά κέντρα σύντομα θα διευρύνουν το ωράριο τους, πραγματοποιώντας εμβολιασμούς καθημερινά έως τις 22:00 μ.μ., περιλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων. Μάλιστα, ερωτηθείς από το protothema.gr για ποιο λόγο αποφασίστηκε να κλείσουν από τη Μεγάλη Παρασκευή ως τη Δευτέρα του Πάσχα τα εμβολιαστικά κέντρα, ανέφερε πως αυτός ήταν εξαρχής ο σχεδιασμός και πως, επιπλέον, για τον λόγο αυτό θα καλυφθούν τις επόμενες εβδομάδες τα ραντεβού των αργιών του Πάσχα.

Ο κ. Κικίλιας απέδωσε την απόφαση αυτή στην κόπωση του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και ζήτησε από τους πολίτες να κατανοήσουν το σκληρό πρόγραμμα που ακολουθούν τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Βήμα-βήμα η οικοδόμηση του τείχους ανοσίας

Σύμφωνα με την εξέλιξη της «Ελευθερίας» έως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί, με 1.826.000 πολίτες να έχουν λάβει ήδη την 1η δόση και 775.000 και τις δύο δόσεις.

Παράλληλα με τον εμβολιασμό των 60 ετών και άνω, των ευπαθών ομάδων με χρόνιες παθήσεις (ομάδες Α και Β) σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα των 55-59 ετών (730.000 άτομα) και τους εκπαιδευτικούς (180.000 άτομα). Ήδη σύμφωνα με σημερινά στοιχεία του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 138.000 ραντεβού.

Υπενθυμίζεται ότι από το Σάββατο 24 Απριλίου θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού για εμβολιασμό και οι πολίτες 50-54 ετών (780.000 άτομα).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους αναφορικά με το ποσοστό συμμετοχής στον εμβολιασμό ανά ηλικιακή ομάδα:

στους 85 ετών και άνω την 1η δόση έχει λάβει το 61% (με το ποσοστό να αγγίζει το 65,7% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού)

στους 80-84 ετών την 1η δόση έχει κάνει το 60% (με το ποσοστό να αγγίζει το 66% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού)

στους 75-79 ετών την 1η δόση έχει λάβει το 68% (με το ποσοστό να αγγίζει το 77% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού)

στους 70-74 ετών την 1η δόση έχει λάβει το 50% (με το ποσοστό να αγγίζει το 70,57% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού)

στους 65-59 ετών την πρώτη δόση έχει κάνει το 27% (με το ποσοστό να αγγίζει το 68,5% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού)

και στους 60-64 ετών την πρώτη δόση έχει λάβει το 51% (με το ποσοστό να αγγίζει το 60% μαζί με τα προγραμματισμένα ραντεβού).

Οι παραλαβές εμβολίων το επόμενο δίμηνο

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των παραλαβών εμβολίων, η Ελλάδα περιμένει από την εταιρεία Pfizer/BioNTech για τον Μάιο 2.150.000 δόσεις και για τον Ιούνιο 2.425.000 δόσεις. Παράλληλα, από την εταιρεία Moderna αναμένονται 354.000 δόσεις για τον Μάιο και 308.000 για τον Ιούνιο. Η εταιρεία Astrazeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις ακριβείς παραδόσεις ωστόσο υπολογίζονται σε περίπου 450.000 – 500.000 κάθε μήνα. Η Johnson & Johnson είχε δεσμευτεί να παραδώσει άλλες 36.400 δόσεις ως τα τέλη Απριλίου, 300.000 δόσεις εντός του Μαΐου και τον Ιούνιο 960.000 δόσεις εμβολίων, ολοκληρώνοντας τις παραδόσεις της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανδημία-Αργεντινή: Ξεπέρασαν τους 60.000 οι θάνατοι και τα 2,7 εκατ. τα κρούσματα

Συρία-Ισραήλ: Αντιαεροπορικός πύραυλος εξερράγη κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα στη Ντιμόνα
Survivor: Πάσχα χωρίς Παππά στον Άγιο Δομίνικο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Πηγή άρθρου www.protothema.gr

You May Also Like

More From Author