Αποσύρεται η Ρωσία από την Χερσώνα, για σημαντικά κέρδη μιλά η Ουκρανία

Estimated read time 1 min read

Στη Χερσώνα παραμένουν στραμμένα τα βλέμματα, καθώς η Ρωσία υπέστη μια τεράστια στρατηγική ήττα στο πλαίσιο μιας μίας κίνησης-σταθμού στην εξέλιξη του πολύμηνου πολέμου.

Οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν πως φεύγουν από την πόλη με τη μεγάλη στρατηγική σημασία με το Κρεμλίνο να ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια ρεαλιστική απόφαση εν όψει του επιχειρησιακά δύσκολου χειμώνα και το Κίεβο να διατηρεί επιφυλάξεις και να εκτιμά πως πρόκειται είτε για τακτικό ελιγμό είτε για ένα σήμα για μια πιθανή διαπραγμάτευση.

Από τον ουκρανικό στρατό λένε πως συνεχίζουν την προέλασή τους προς τη Χερσώνα από βόρεια, ανατολικά και δυτικά και πως έχουν σημειώσει σημειώσει σημαντικά κέρδη την τελευταία ημέρα γύρω από την περιοχή ανακτώντας δεκάδες χωριά και πόλεις, όπως η πόλη-κλειδί Σνιχουρίβκα, ενώ βίντεο, σύμφωνα με διεθνή μέσα, δείχνει στρατιώτες να υποδέχονται κατοίκους σε μία πλατεία της. Σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό, Βάλερι Ζαλούζνι, έχουν προχωρήσει σε έκταση επτά 7 χιλιομέτρων «κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας». Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή παρά να φύγει, αφού οι γραμμές ανεφοδιασμού της καταστράφηκαν και τα συστήματα διοίκησης της διακόπηκαν. 

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η απόσυρση από την περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη, μία μέρα μετά την ανακοίνωση της Μόσχας πως δεν ήταν πλέον δυνατό να ανατροφοδοτούνται λέγοντας ότι θα αποχωρήσει από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου. Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, είχε εξηγήσει πως καταστράφηκαν πολλές γέφυρες από πυραύλους που εκτόξευσαν οι Ουκρανοί. Ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, Σεργκέι Σουροβίκιν, γλίτωσε χιλιάδες στρατιώτες από de facto περικύκλωση, έκρινε ο Ραμζάν Καντίροφ, ηγέτης της ρωσικής ομόσπονδης δημοκρατίας της Τσετσενίας, που χαρακτήρισε την υποχώρηση από τη Χερσώνα «σωστή αλλά δύσκολη απόφαση».

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ρωσικά στρατεύματα προκάλεσαν καταστροφές στη Χερσώνα αποχωρώντας. Πέρα από τηλεοπτικό κέντρο, καταστράφηκαν επίσης κεραίες της ραδιοφωνίας και συστήματα θέρμανσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε η Ουκραΐνσκα Πράβντα. Η ηλεκτροδότηση είναι κομμένη, όπως και η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ αρκετές γέφυρες στον Δνείπερο ποταμό είχαν ήδη ανατιναχτεί, κατά δημοσιεύματα.
 
Σε συνέντευξη στο Reuters, o υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως η Ρωσία διατηρεί μια δύναμη περίπου 40.000 ανδρών στην περιφέρεια της Χερσώνας και ότι οι πληροφορίες του αναφέρουν ότι ένας σημαντικός αριθμός παραμένει στο κέντρο της πόλης, στα περίχωρα και στη δεξιά όχθη του ποταμού Δνείπερου. «Δεν είναι τόσο εύκολο να αποσύρουν αυτά τα στρατεύματα σε 1-2 ημέρες. Θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα», εκτίμησε.

Υποβαθμίζει την πυρηνική απειλή το Κίεβο

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο έχει αλλάξει η στρατηγική της Μόσχας μετά τον διορισμό του Σουροβίκιν, ο Ρέζνικοφ εξαπέλυσε κατηγορίες υποστηρίζοντας το εξής: «Ναι, άλλαξε. Επειδή καταφεύγει σε τακτικές τρομοκρατίας εναντίον αμάχων και υποδομών». «Δεν εξαπολύουν έναν-δυο πυραύλους κατά της Ουκρανίας, όπως παλιότερα. Εξαπολύουν 40 μέσα σε μια μέρα, κάνουν μια μικρή παύση και συνεχίζουν… Ξανά και ξανά» είπε. 

Επίσης, απέρριψε ως «τρελό» το σενάριο ότι ο ρωσικός στρατός ενδέχεται να ανατινάξει το φράγμα της Καχόφκα κατά την αποχώρησή του, υπογραμμίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση θα πλημμύριζαν περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κατακτητών.

Παράλληλα, υποβάθμισε την απειλή χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, ισχυριζόμενος πως ούτε το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα το πυρηνικό του οπλοστάσιο. Σημείωσε πως ελπίζει ότι η Ινδία και η Κίνα -που διατηρούν συνεργασία με τη Ρωσία σε διάφορους τομείς- έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Πούτιν ότι η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί «κόκκινη γραμμή».

Επιφυλακτικό και το ΝΑΤΟ – Ακόμα 400 εκατ. δολ. βοήθεια από ΗΠΑ σε Ουκρανία

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αντιμετώπισε επιφυλακτικά την οπισθοχώρηση. «Θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχτεί η κατάσταση στο πεδίο τις επόμενες ημέρες» είπε από τη Ρώμη. Ο επικεφαλής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ισχυρίστηκε πως η Ρωσία συνεχίζει να δυσκολεύεται στον πόλεμο και πως βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι προσφέρουν στην Ουκρανία νεό πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Συνολικά, κατά τους αριθμούς του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, το κόστος της υποστήριξης της Ουάσιγκτον στο Κίεβο έχει φτάσει τα 19,3 δισ. δολάρια από την έναρξη της θητείας του Τζο Μπάιντεν, τον Ιανουάριο του 2021.

Το νέο πακέτο συμπεριλαμβάνει τέσσερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Avenger, φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και πυραύλους για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Hawk, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου.
 
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι δεν θεωρεί πλέον τη Ρωσία οικονομία της αγοράς εντός των ορίων των διαδικασιών αντιντάμπινγκ, απόφαση που της επιτρέπει να προχωρήσει στην επιβολή πολύ πιο υψηλών εισαγωγικών δασμών στα ρωσικά προϊόντα. Πρόκειται για έμμεσο τρόπο να επιβληθούν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας.

«Η απόφαση αυτή δίνει στις ΗΠΑ τη δυνατότητα να εφαρμόσουν όλη την ισχύ της νομοθεσίας αντιντάμπινγκ για να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις της αγοράς που προκαλούνται από τις αυξανόμενες παρεμβάσεις της ρωσικής κυβέρνησης στην οικονομία τους», ανέφερε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ. Θα επιτρέψει στο υπουργείο Εμπορίου «να καταπολεμήσει πιο αποτελεσματικά τις ρωσικές αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που ζημιώνουν αμερικανούς κατασκευαστές», πρόσθεσε.

Η Ουάσιγκτον προσάπτει στη ρωσική κυβέρνηση ότι επιδοτεί επιχειρήσεις, προκαλώντας «ανταγωνιστικό μειονέκτημα για τις αμερικανικές βιομηχανίες που προσπαθούν να είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμια κλίμακα». Οι επιδοτήσεις «οδηγούν σε στρέβλωση των τιμών και του κόστους στη Ρωσία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author