Αποσύραμε το «Ορούτς Ρέις» για να κάνουμε χώρο στη διπλωματία

Estimated read time 1 min read

FILE PHOTO: Turkish seismic research vessel Oruc Reis is seen in Istanbul, Turkey, August 22, 2019. Picture taken August 22, 2019. REUTERS/Murad Sezer/File Photo

Στους λόγους για τους οποίους η Αγκυρα απέσυρε το «Ορούτς Ρέις» αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οπως είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής, «αποσύραμε το Ορούτς Ρέις για να κάνουμε χώρο στη διπλωματία».

Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες τόσο το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας όσο και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν αποδώσει την επιστροφή του σεισμογραφικού σκάφους στο λιμάνι της Αττάλειας σε λόγους συντήρησης και όχι στο πλαίσιο αποκλιμάκωσης της έντασης. 

Χθες πάντως ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν εξέφρασε τη θέση ότι οι συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα είναι ευνοϊκές.

Μιλώντας σε διαδικτυακό πάνελ, υποστήριξε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτέλεσε ευκαιρία προόδου των διαπραγματεύσεων, η οποία «δεν πρέπει να σπαταληθεί».

Εξέφρασε δε, την ελπίδα ότι αυτή η ευκαιρία θα έχει θετική αντανάκλαση στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα να γυρίζει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», συνέχισε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Και συμπλήρωσε: «Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι τόσο εποικοδομητικό αυτή τη στιγμή, ώστε να φθάσουμε σε μια συνεννόηση σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Πηγή άρθρου www.kathimerini.gr

You May Also Like

More From Author