Απομονωμένος και προκλητικός στο Στρασβούργο

Estimated read time 1 min read

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σφυροκόπημα στον Κυρ. Μητσοτάκη σχεδόν από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ● Επιχείρησε να εμφανίσει μια ειδυλλιακή εικόνα για την Ελλάδα και τις κυβερνητικές πολιτικές, ωστόσο ο πρωθυπουργός δέχτηκε ομοβροντία πυρών για θέματα όπως η ελευθερία του Τύπου, το κράτος δικαίου, το προσφυγικό και οι παράνομες επαναπροωθήσεις, η ακρίβεια και η λιτότητα ● Ανοίκεια επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα του 2015 αλλά και σε δημοσιογράφο!

Αποστολή στο Στρασβούργο

Διχαστικός και αλαζονικός. Με διάθεση αποσιώπησης και εξωραϊσμού της κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και με αναφορές που προδίδουν τον προεκλογικό του σχεδιασμό. Ο πρωθυπουργός κατάφερε χθες να μετατρέψει την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε πεδίο μιας μάλλον ασυνήθιστης αντιπαράθεσης για τα ευρωπαϊκά ειωθότα.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε εις βάρος του πυρά, όχι μόνο από τους Ελληνες εκπροσώπους των πολιτικών ομάδων, όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά από όλες σχεδόν τις πτέρυγες. Μόνος του, με μοναδικό ένθερμο υποστηρικτή τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «ο Τσίπρας ενδιαφερόταν περισσότερο για τον Μαδούρο», δέχτηκε ευθείες βολές για τις πολιτικές της κυβέρνησης της Ν.Δ. Επίκεντρο ήταν ζητήματα ελευθερίας του Τύπου, κράτους δικαίου και μετανάστευσης, εξαιτίας των παράνομων επαναπροωήθησεων στο Αιγαίο.

Ο πρωθυπουργός, σε δύο σημεία, βγήκε εκτός ορίων και εξαιρετικά ενοχλημένος φαίνεται ότι υπερέβη τα εσκαμμένα. Αφ’ ενός επιτέθηκε με σκαιότατο τρόπο και ειρωνείες σε Ελληνα ανταποκριτή, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, κατηγορώντας τον ότι «γράφει ψέματα και σαχλαμάρες». Οταν εκείνος αντέδρασε λέγοντας «με προσβάλλετε», ο πρωθυπουργός ανταπάντησε: «θα το αντέξετε».

Αφορμή ήταν δημοσίευμα της ιστοσελίδας euractiv σύμφωνα με το οποίο η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, έθεσε θέμα αναποτελεσματικότητας της ελληνικής Δικαιοσύνης στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα. Αφ’ ετέρου, ο πρωθυπουργός, επιθυμώντας να αντικρούσει την κριτική για τον βαθμό της ελευθεροτυπίας στην Ελλάδα, είχε εκτυπωμένα δύο πρωτοσέλιδα εφημερίδων («Αυγή» και «Δημοκρατία»), τα οποία με εκνευρισμό έδειξε στο Σώμα, προκειμένου να υποστηρίξει ότι οι αντιπολιτευόμενες εφημερίδες κυκλοφορούν κανονικά στα περίπτερα! Πιο αναλυτικά, σε ύφος ανοίκειο καταφέρθηκε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα του 2015, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι τέτοιες ημέρες πριν από εφτά χρόνια «η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ», ενώ εμφανίζοντας τη χώρα ως… παράδεισο επί των ημερών του, σημείωσε ότι «εδώ και τρία χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε νέα εποχή».

Εκανε λόγο για υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, πτώση ανεργίας, αύξηση δημόσιων επενδύσεων, αποκλιμάκωση δημόσιου χρέους, πληρωμή υποχρεώσεων προς ΔΝΤ δύο χρόνια νωρίτερα, νέο εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας, κοινωνικό προσανατολισμό δράσης, ελαφρύνσεις σε φόρους και εισφορές και αλλαγές στο περιβάλλον της εργασίας. Στον αντίποδα, δεν έκανε καμία αναφορά στα βαθιά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα των Ελλήνων λόγω ακρίβειας, ανατιμήσεων και ενεργειακής κρίσης, που έχουν γιγαντωθεί και εξαιτίας των συντηρητικών και αντικοινωνικών πολιτικών της Ν.Δ.

«Καρφιά» από Στρικ και Ασμάνι

Τίνεκε Στρικ / Μαλίκ Ασμάνι

Το σφυροκόπημα στον πρωθυπουργό ήταν διαρκές και συνεχίστηκε στην εισήγηση του Μαλίκ Ασμάνι, εκπροσώπου της Ευρωομάδας RenewEurope, στην οποία παίρνουν μέρος φιλελεύθερα κόμματα στην Ε.Ε. και το LREM του Εμανουέλ Μακρόν. «Μας ανησυχεί η καθοδική πορεία της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, δεν πρέπει να ξαναδούμε Ευρωπαίο ηγέτη που καταπατά την ελευθεροτυπία», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας τη φράση του Σωκράτη ότι «ο αποτυχημένος χρησιμοποιεί τη διαστρέβλωση όταν σταματάει η συζήτηση». Ζήτησε δε να τερματιστεί ο τηλεοπτικός αποκλεισμός του διαγραφέντος από τη Ν.Δ. ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των Πρασίνων, Τίνεκε Στρικ, αναφερόμενη στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών, κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει αν παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο που προσπαθούν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα και καταλόγισε στην ελληνική κυβέρνηση ότι κλείνει τα κέντρα υποδοχής και αναγκάζει τους μετανάστες να ζουν σε hotspots, αξιοποιώντας ένα νομικό κενό, «το οποίο χρησιμοποιείται ως πρόφαση ότι μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία οι μετανάστες από τη Συρία ή το Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με την ίδια, «δεν είναι λύση, δεν είναι ευρωπαϊκή απάντηση να κλείνεις τα σύνορα και να απωθείς τους μετανάστες και να επιδεικνύεις την ασπίδα της Ευρώπης», ενώ τέλος σχολίασε ότι «εκείνοι που τους βοηθούν περιορίζονται και ποινικοποιούνται, εκείνοι που σηκώνουν τη φωνή τους και τα ΜΜΕ φιμώνονται». Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε βολές και από τα δεξιά και ακροδεξιά, με έμφαση στο δημογραφικό και την αναφορά σε ενσωμάτωση των «νόμιμων προσφύγων».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

Συκοφαντίες και εμμονές

Απαντώντας εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και ως επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να κρύψει την αποτυχία της κυβέρνησής του μέσα από επιθέσεις και συκοφαντίες εναντίον της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Εμμονές που δείχνουν ότι ίσως βλέπετε τον κ. Τσίπρα στον ύπνο σας», σχολίασε, ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει πληθωρισμό-ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη, έχει τη δεύτερη ακριβότερη τιμή βενζίνης, τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων μέσα στην πανδημία «με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε στην υποχώρηση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός είχε αποκαλέσει υπόκοσμο και συμμορία κορυφαίους δημοσιογράφους και ερευνητές που είχαν αποκαλύψει το σκάνδαλο Novartis, ενώ το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο «ομόφωνα και πανηγυρικά απάλλαξε από κάθε κατηγορία αυτούς τους δημοσιογράφους». «Σκοπεύετε να ζητήσετε συγγνώμη;» αναρωτήθηκε κλείνοντας την εισήγησή του, ενώ για το κατρακύλισμα της ελευθερίας του Τύπου ενημέρωσε ότι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η πρόεδρός του θα συναντηθούν με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα «που ο κ. Μητσοτάκης συκοφαντεί».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ως επαρχιώτης κομματάρχης σε άδεια έδρανα στο Ευρωκοινοβούλιο, εξαντλώντας για άλλη μια φορά την ομιλία του σε συκοφαντίες και ύβρεις απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και τον κ. Τσίπρα». Και κατέληξαν με την εξής επισήμανση: «Η προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη τα τελευταία χρόνια να μας ξαναγυρίσει πίσω στην ανασφάλεια, την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Γι’ αυτό άλλωστε τελευταία μιλά μόνο για το παρελθόν. Γιατί δεν μπορεί να μιλήσει για το παρόν και το μέλλον. Και γιατί έχει καταλάβει ότι και ο ίδιος πολύ σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν».

Με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής λέγοντας τα εξής: «Ο κ. Τσίπρας ενοχλείται έντονα όταν ο πρωθυπουργός αποδομεί, με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο, το αφήγημα που έχει υιοθετήσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ενα αφήγημα που επιχειρεί, με μονομερή και αβάσιμα στοιχεία, να συκοφαντήσει και να αμαυρώσει τη διεθνή εικόνα της πατρίδας μας. Ο πρωθυπουργός έδειξε σε όλους ότι στην Ελλάδα όποιος θέλει μπορεί να γράφει και να λέγει ό,τι θέλει. Οσο για την “Αυγή”, ο μοναδικός που παρά λίγο να διακόψει την κυκλοφορία της ήταν ο ιδιοκτήτης της, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Ανύπαρκτο το success story

Σε μια ομιλία -χωρίς κορόνες- με πολλές αιχμές για τα αποτελέσματα των συντηρητικών πολιτικών σε Ευρώπη και Ελλάδα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, εκπροσωπώντας τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη συζήτηση στην Ολομέλεια, ανέπτυξε το προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο και τις προγραμματικές προτεραιότητες της πολιτικής του ατζέντας, όπως είναι η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, η δίκαιη φορολόγηση και η πράσινη ανάπτυξη.

Καταρρίπτοντας το αφήγημα Μητσοτάκη για ένα νέο κυβερνητικό success story, o πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι «η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην Ευρώπη και οι Ελληνες πολίτες επιβαρύνονται αναλογικά πολύ περισσότερο από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή κοινωνικών κατοικιών προς ενοικίαση σε χαμηλό αντίτιμο όπως έκαναν άλλες χώρες με αντίστοιχα προβλήματα», ενώ, όπως είπε, αποκαλυπτικό των αναγκών που υπάρχουν για ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι το γεγονός ότι στον τομέα της Υγείας οι Ελληνες είναι τρίτοι στην Ευρώπη στις ιδιωτικές δαπάνες.

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Ανδρουλάκης θέλησε να αναδείξει τη δική του στόχευση υπέρ της τόνωσης του κοινωνικού κράτους και τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές της σοσιαλδημοκρατίας από τη συντήρηση. Ενδεικτική ήταν άλλωστε η αναφορά του στις ευθύνες της συντηρητικής παράταξης «που άνοιξαν το κουτί της Πανδώρας στην Ελλάδα» και την οδήγησαν στην «ταπεινωτική χρεοκοπία» το 2009. Δεν άφησε πάντως εκτός κάδρου τον ΣΥΡΙΖΑ, τον λαϊκισμό του και το «ταπεινωτικό δημοψήφισμα του 2015». Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, επανέλαβε την πρόταση για εμπάργκο όπλων και χαρακτήρισε αδιανόητο να υιοθετείται από τον Ελληνα πρωθυπουργό η ρητορική Ερντογάν για την τρομοκρατία.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Εικονική πραγματικότητα

Τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού αποδόμησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να ξεπεράσει τα κρίσιμα προβλήματα του ελληνικού λαού παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Καταλόγισε στην κυβέρνηση αντιλαϊκό σχεδιασμό με «τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, διαλυμένο δημόσιο σύστημα υγείας εκτεθειμένο στην πανδημία». Ακόμη, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση της Ν.Δ. ζητά από τον λαό να συμβιβαστεί με τη χαμοζωή και τα επιδόματα-ψίχουλα, που σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις τεράστιες απώλειες στο λαϊκό εισόδημα από την εκτίναξη της ακρίβειας».

 

Πηγή άρθρου www.efsyn.gr

You May Also Like

More From Author